Ние ли творим живота си със своите действия, или преживяванията ни са предопределени още преди да се родим? Кои са прави – гадателите, които ни казват, че могат да предскажат бъдещето ни, или последователите на съвременни духовни учения, които ни уверяват, че мислите и постъпките ни творят реалността? Свободен избор или карма?

На тези въпроси търси отговори американката Мари Джоунс в книгата си „Съдба срещу свободна воля”, издадена у нас от AMG Publishing.

Книгата изследва научните, философските и религиозните доказателства за съществуването на предварителен план на живота, както и точно обратните – свободата на действията на хората и последствията от тях. Сред най-интересните моменти в изследването на Мари Джоунс са:

• Големият взрив, интелигентният дизайн, еволюцията и ДНК като матрици на живота.

• Астрология, нумерология и карти Таро – възможно ли е те да предсказват бъдещето ни и до каква степен.

• Квантовата физика – доказателство за допирните точки между съдбата и свободната воля.

• Законът за привличането, силата на намерението и на съзнанието като средства за сътворяване на реалността.

• Сродни души и договори, които душата сключва, преди да се прероди на Земята.

„Съдба срещу свободен избор е философска битка,

която няма да приключи скоро – признава Мари Джоунс, – тъй като в живота ни продължават да се появяват доказателствата за съществуването както на едното, така и на другото, а също и на двете, взети заедно. Но е възможно тази книга да покаже, че истината навярно е някъде по средата, и независимо в какво вярвате, животът ви е отражение на тази ваша вяра.” Има ли съдба? Проследявайки идеята засъществуването на предопределеност на човешкия живот в митологиятаи религиозните традиции, Мари Джоунс установява, че съдбата на практика има множество форми. В някои случаи тя допуска съществуването на известна свободна воля – т. е. човек е предопределен на достигне от точка А до точка Б, но пътя, по който ще го направи, избира той.

Според други философски теории обаче каквото и да направим, ние живеем по план, определен преди нашето раждане, който е неизменен и не подлежи на контрол. Двете крайни теории и тези между тях авторката подкрепя с примери от живота на реални хора, успели да променят житейския си път благодарение на собствената си силна вяра и намерения, но също и за такива, които чрез свободен избор са стигнали, случайно или не, до събития, които впоследствие са им се стрували предопределени.

В търсене на пресечната точка в този дебат Мари Джоунс обяснява, че

концепцията за кармата в източните учения е идеално потвърждение

за действието на свободната воля в рамките на съдбата.

Кармата е закон за причината и следствието, който показва, че нашият свободен избор вчера (или в минали прераждания) се превръща в наша съдба днес. В същото време човек има възможност благодарение на самоусъвършенстване да достигне състояние на просветление – тогава той разчупва кармичните окови, които сам си е създал, и достига пълно освобождение.

Съвременната наука, разкрива ни Мари Джунс, също взема участие в спора между съдба и свободна воля, като им дава нова възможност да си подадат ръка. Квантовата физика говори за наличието на неограничено поле от възможности, които обаче изискват наблюдател, за да могат да се реализират. Съдбата ни дава чист потенциал, набор от шансове. Но за да ги реализираме, трябва да действаме, да вземаме решения и да поемаме отговорност…

Книгата се занимава с елементи от духовността, науката и екстрасензорните преживявания. Мари Д. Джоунс е автор на изследвания в различни области на науката, религията и паранормалните явления. Сред най-известните й книги са: „2013: Краят на дните или ново начало”, „11:11: Феноменът на еднаквите числа”, „Ключът към резонанса”, „Феноменът „Дежа вю” и др. Тя е радиоводещ, лектор и чест гост в програми на History Channel.

www.mariedjones.com.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара