Сънят е предмет на многобройни научни интереси и изследвания. И това е оправдано, като се има предвид, че в сън прекарваме около една трета от живота си. Изчислено е, че един 72-годишен човек има зад гърба си 210 000 „проспани“ часове. Според психиатри има зависимост между позата, в която човек спи, и неговия характер.

Тези, които спят в положение „ембрионално“ –

свити, с наведена глава и високо подгънати колене, са характеризирани от психиатрите като „пъпки“, които не искат да разцъфнат, т. е. хора,, които не искат да се разделят с детството си. Те чувствуват нужда да се опират на човек с по-силен характер, приятно им е да се грижат за тях. Несмели и несигурни в себе си, те се боят да поемат отговорност, лесно попадат под добро или лошо влияние. Те са по принцип чувствителни, импулсивни, ръководят се по-често от настроението си, отколкото от разума.

Тези, които спят по корем,

изтегнати, с широко разперени ръце, само с единия крак сгънат, е тенденция да заемат цялото легло, имат обикновено добро самочувствие. Обичат реда, точни са. Не обичат изненадите, стараят се всичко да планират и предвиждат. Обикновено ги обвиняват я педантизъм, липса на фантазия. Обичат да се налагат, да командуват, да ръководят.

Тези, които спят по гръб, с ръце над главата,

в поза, наречена „кралска“, са обикновено открити, сърдечни. Знаят недостатъците си, но предпочитат да не мислят за тях. Имат бистра мисъл, умеят да влизат в контакт с околните, приятелски и дружелюбно се отнасят към света – макар и понякога да го правят от егоизъм. Според психолози  тази поза е присъща на хора, които в детството си са били любимци на родителите си.

Тези, които спят в поза „по-луембрионална“,

обърнати настрани, с колена леко повдигнати, са спокойни натури, живеят в съгласие с околните. Рядко влизат в конфликт, склонни са на разумни компромиси, могат да се приспособят към различни житейски условия и ситуации. Нямат обаче достатъчно пробивност и смелост, нямат амбиция да се откроят, да блестят, да бъдат лидери. Предпочитат да остават в сянка, особено ако това е сянка на човек, когото обичат и уважават.

Вгледайте се в това, как спят вашите близки, може би ще  откриете някои съвпадения е дадените характеристики.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара