Парламентът е на път да гласува нечуван мораториум върху иновативните лекарства и нови медицински дейности за срок от една година. Бюджетната комисия прие на второ четене законопроект за бюджета на Здравната каса, който отрязва парите за модерно лечение на тежко болни, особено за паценти с онкологични и онкохематологични заболявания. Икономиите, които касата ще направи с тази забрана са за около 25 млн. лева. Същевременно бюджетът на НЗОК за догодина се увеличава с 400 млн. лева, които ще отидат за старите клинични пътеки.

В деня, когато депутатте гласуваха забрана за иновативните лекарства Европейската комисия излезе с доклад, че българската здравна система не е ефективна в намаляването на предотвратимата смъртност – сърдечно-съдови заболявания, рак, диабет и т.н. България е с най-малък брой преживели ракови заболявания в целия Европейски съюз. У нас се отчита и втората най-ниска продължителност на живота в съюза – след Литва, а също недостиг на медици, труден достъп до здравеопазване и ниски разходи за здраве. Финансирането на здравеопазването се определя с ниски общи разходи, както и с много високи преки плащания от пациентите, твърдят от еврокомисията.

Според доклада в България се наблюдава висок брой на приетите в болница ненужно, което е белег за слабо развито доболнично здравеопазване. Според експертите поне 20 на сто от приетите в болница у нас могат да се лекуват у дома. Основна причина за това са финансовите стимули за болниците под формата на клинични пътеки, чието финансиране депутатите решиха да увеличат за сметка на модерните лекарства за тежко болни.

Детската смъртност у нас е с над 80 на сто по-висока от средната за Европа. Всяка година от злокачествени заболявания в родината ни умират около 20 000 човека.

„С това решение България показа, че предпочита да даде пари за телена ограда на стойност 200 милиона, а не е готова да даде 1/8 от тях за живота на човешки същества“, казва в декларация срещу решението на депутатите ЕНП (Единна народна партия).

Facebook Twitter Google+

0 Коментара