Продукти:

За основата: 200 г султански стафиди, 200 мл ром, 45 г масло, 3 яйца, 90 г захар, 75 г брашно.

За марципана: 1 ч.л. пшенични стръкове на прах, 75 г марципан

За меренгето: 100 мл вода, 375 г захар, 4 белтъка

Допълнително: 2 с.л. кайсиев конфитюр, 1 смокиня, 1 кумкуат, 1 чепка черно грозде, 2 плода физалис, пудра захар за поръсване.

Приготвяне:

Залейте стафидите с рома и ги оставете да киснат най-малко 30 минути.

За основата разтопете маслото. Отделете белтъците и жълтъците. Белтъците разбийте на сняг заедно с половината захар с помощта на миксер. Жълтъците разбийте на ръка с останалата захар, до изсветляване и сгъстяване.

Добавете разбитите жълтъци към разбитите белтъци и разбъркайте внимателно с помощта на шпатула. Добавете разтопеното масло и брашното. Разбъркайте. Прецедете стафидите, като запазите рома и ги добавете към сместа. Може леко да охладите сместа преди да я изпечете, за да не потънат стафидите в тестото. Намаслете дъното и стените на форма с пружина с диаметър 16 см, дъното постелете с хартия за печене. Изсипете сместа във формата и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 25 минути. Оставете основата добре да се охлади.

Омесете марципана със зеления прах, докато цветът се разпредели равномерно. Разточете марципана върху поръсен с пудра захар плот на дълга широка лента. Минете лентата с валяче за получаване на релеф. С помощта на нож за пица изрежете лента, която да стига малко над половината на стената на основата. Намажете отстрани основата с кайсиево сладко и обгърнете с лентата от марципан.

За меренгето разбийте белтъците с 2-3 с.л. захар на сняг. Останалата захар сипете в тенджерка заедно с водата. Сварете сироп. Щом достигне температура от 121 градуса, го сипете при белтъците на тънка струйка, като разбивате на максимална скорост. Щом белтъците станат твърди, ги пресипете в шприц с гладък, широк накрайник.

Намажете основата с отделения ром, с помощта на четка. Шприцовайте едри, продълговати капки отвън навътре, а по средата оформете топка. С помощта на горелка обгорете белтъчната пяна.

Разрежете смокинята на четвъртинки, а кумкуата на половинки. Украсете тортата с плодовете и поръсете леко с пудра захар.

Източник: „Пекарната на Рудолф“ по 24Kitchen

Facebook Twitter Google+

0 Коментара