Държавният академичен танцов ансамбъл „Лезгинка“  ще разкрие цялата красота на Кавказ във вихрен спектакъл. Уникалните танцьори, израснали в кавказката република и демонстриращи по уникален начин красивото лице на Дагестан, съчетават умело традиционното изкуство и съвременната хореография. Те предават цяла палитра с емоции само с движения на тялото. Вихрените танци, наподобяващи в известна степен българските ритми заради общите ни прабългарски корени, ще се допълват с изящни оригинални носии.

„Лезгинка“ е мултиетнически състав, в чиито изпълнения ще се насладите не само на красотата на кавказкия фолклор, но и на песните на 33-те националности от Дагестан и Северен Кавказ. Танцьорите показват, че въпреки многото различни националности, могат да обединяват усилията си в творчеството.

Ансамбълът, създаден преди близо 60 години, е обиколил градовете на Русия, ОНД, Германия, Полша, Чехия, Словакия, Алжир, Тунис, Мароко, Либия, Сирия, Йордания, Ирак, Кувейт, Франция, Англия, Турция, Белгия , Холандия, Италия, Испания, Нова Зеландия и Австралия и други страни. Техен е и рекордът – 79 спектакъла за 10 дни.

През 2014 г. участват в церемониите на Зимните олимпийски игри в Сочи.

“Щастливото семейство” от Дагестан ще зарадва своите почитатели в България на 2 декември в Пловдив, на 3 декември – в зала 1 на НДК в София, и на 4 декември – в зала „ Арена Асарел“ в  Панагюрище.

Очаквайте вълнуваща програма от „златния фонд“ на „Лезгинка“. Oсвен традиционните танци на народите от Кавказ, зрителите ще станат свидетели и на нежни, лирични миниатюри. Хореографите са намерили място за всички танцови форми: соло, дуети и масови сцени, лирични моменти и традиционните емоционални танци. Чрез изразните средства на танца се разказват истории от южните части на огромната Русия. Благодарение на тях ще видите криволичещите пътеки на планините и спокойните равнини, бързо течащите реки и пролетната красота.

Ето още малко от основните щрихи: отличителните черти в танцова култура на народите от Дагестан с които са известни, са специалните танцови умения с крака и ръце, както и мекотата на движенията.

Ансамбъл „Лезгинка“ успя да направи това, което малко хора по света могат – да запази и предаде националната идентичност, която съвсем заслужено получава адмирации и възхищение по целия свят и във всички представления.

Централната точка в спектакъла ще бъде миниатюрният празник в планинско село. Всъщност историята е съвсем човешка и проста – в центъра на селото се събират млади момчета и  започват да се предизвикват и да сравняват сръчността и силата си. И тук се проявяват уникалните умения на танцьорите – замайващи трикове и обрати в представлението, умопомрачаващи скокове и гладки приземявания.

Музиката ще бъде изцяло подчинена на ритъма от Кавказ, който е максимално идентично пресъздаден чрез звука на народните инструменти, включително и от допълнителната съвременна обработка. Всичко това наистина ще добави и желанието ви да посетите и разгледате уникалната република Дагестан.

Билети за спектаклите на колектива, посетил повече от 75 страни по света и притежаващ около 65 престижни награди, все още можете да закупите на място, в  мрежата на Eventim.bg и партньорските вериги.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара