Човек се чувства най-добре при температури 22-24 градуса. А пет или десет отгоре? Трудно се живее. Появяват се плашещи синдроми. Например учестено сърцебиене. Може и да е безобидно, но е доста страшничко. Ето няколко полезни съвета за първа помощ.

Пулсова диагностика

Учестеното сърцебиене през горещи дни не е чак толкова ненормално явление. Напротив, продиктувано е от напълно закономерна реакция. Когато температурите са по-високи, нашето сърце е принудено да работи по-интензивно от обичайното. Топлината, както е известно, разширява съдовете и предизвиква прилив на кръв към кожата за сметка на вътрешните органи. За да неутрализира тази аномалия, сърдечният мускул увеличава по честота и сила съкращенията си. В същото време с потта човек губи много соли, в това число и калий. Дефицитът на този елемент води до тахикардия – учестено сърцебиене.

Най-често се среща т. нар. синусова тахикардия.
Тя е напълно безопасна и представлява по-скоро приспособителна реакция на организма към топлината. Но независимо че е безобиден, такъв пристъп е доста неприятен: сърцето започва бясно да „блъска“ в гърдите, появяват се прилошаване, слабост, понякога и задъхване.

Внезапен удар

Ако учестеното сърцебиене ви връхлети внезапно и наоколо няма никой, не се паникьосвайте, а се заемете с няколко мерки за първа помощ:

  • Прекратете всякакво физическо натоварване
  • Седнете, легнете или просто спрете на място, ако пристъпът ви завари на улицата
  • Изчакайте няколко минути и потърсете място с течаща вода. Наплискайте лицето, шията и ръцете – колкото по-студена е водата, толкова по-добре
  • Можете и насила да предизвикате рефлекса си за повръщане, но тази манипулация е подходяща само в домашни условия

Ако тахикардията се появи по време на разходка с приятели или дълъг планински поход, по-добре е да използвате други възстановителни методи:

  • Затворете очи и в продължение на няколко минути натиснете силно очните ябълки с възглавничките на показалците
  • Ако това не помогне, напрегнете максимално мускулите на коремната преса или поемете дълбоко въздух и задръжте дишането колкото се може по-дълго.
  • В повечето случаи тези методи дават много бързи резултати и само след секунди нормализират сърдечния ритъм.

Допълнителни препоръки

Лекарите съветват веднага след първи пристъп на тахикардия да се потърси помощ от кардиолог. Необходимо е също така да се направи ЕКГ и дори 24 наблюдение на сърдечния ритъм с апаратура, за да се определи видът на аритмията. Възможно е тахикардията да не е синусова, т.е. да не е проява на обикновен адаптационен механизъм. А това означава, че изисква внимателно изследване и лечение. Но дори и в този случай методите за първа помощ, които ви описахме, помагат. Всеки, който преживява епизоди на учестено сърцебиене, смело може да разчита на тях.

Три основни правила предпазват от това ужасно преживяване.

На всеки 10-15 минути трябва да се пият две глътки вода – най-добре минерална. Солите в нея ще попълнят дефицита от елементи, които организмът изхвърля с потта. Сладките газирани напитки стимулират извеждането на калий от организма и затова е добре особено в горещо време човек да се въздържа от тях.

Предразположените към тахикардия трябва да се откажат от алкохола и цигарите особено, когато е много топло. И двете се отнасят към т. нар. аритмогенни фактори – учестяват пулса.

Не бива да се прекалява с кафето – то възбужда сърдечния мускул и предизвиква сърцебиене. Освен това води и до бързо обезводняване.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара