Общото правило е на всеки килограм захар да се слага 1 литър вода и сиропът да се вари, докато се сгъсти – капката от сиропа да остава цяла. Да се снеме за малко от огъня и тогава дас е пусне плодът. Преди снемане на всеки килограм сладко да се сложи една чаена лъжичка лимонена киселина.

dzem-od-malina1

Някои плодове, за да не се разварят, се киснат 1-2 часа във варна вода (шепа гасена вар на 1 кофа студена вода). Плодът е в кърпа и от време на време са разбърква, понеже варната вода се утаява.

Други плодове не изискват почти никаква вода, а се посипват направо със захарта и се варят в сока си или с много малко вода.

Но какъвто и да е случаят, едно трябва да знаете: не варете повече от 2 килограма сладко наведнъж, понеже рискувате да го развалите от продължително варене.

Сипвайте по възможност в малки стъклени бурканчета (до 1/2 кг), дръжте ги на сухо и хладно място.

От малини

На 1 кг захар се слагат 500 г очистени малини. Захарта се залива с 1 л вода и се сгъстява, докато капката от сиропа спре да се разлива. Снема се от огъня, оставя се да изстине и едва тогава се слагат малините. Варят се на доста силен огън, като се обира пяната. Готовността се проверява освен по капката, така и ако сложим между двата си пръста от сиропа и ги лепим, да се образува непрекъсната нишка. На готово сладко се прибавя една кафеена лъжичка лимонтозу. Щом се снеме от огъня, трябва веднага да се разклати тавата, за да се съберат накуп семките, които се изгребват с лъжица.

По същия начин се прави и сладко от диви къпини.

От трендафил (розово сладко)

На 1 кг захар се слагат 400 г листчета от трендафилов цвят. Отрязва се на листенцата бялата долна част и се почистват добре от тичинките. Натъркват се с малко захар и се оставят да постоят половин – един час. Може при търкането да се прибави и малко лимонена киселина. Сгъстява се сиропът, пуща се трендафилът и се вари до сгъстяване. Още по-добре е, ако трендафилът се натърка с всичката захар и на всеки килограм захар се наливат по 2 чаени чаши вода. Вари се до нужната гъстота. На всеки килограм захар се прибавя лъжичка лимонена киселина.

От дини

На 1 кг захар се слагат 80-90 парченца от дебелокора диня. Обелва се зеленото от кората и с формички или с нож се изрязват парченца, които се варят в 3-4 води. След последното варене динените парчета се излагат 15-20 минути на слънце върху кърпа, за да побелеят. Пущат се тогава в сгъстен сироп и се варят както обикновено сладко. На всеки килограм захар се прибавя по една чаена лъжичка лимонена киселина. Ароматизира се с ванилия.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара