А колко беше лесно едно време, когато имаше три вида хляб – бял, Добруджа и черен, който го купуваше само баба ви. Сега обаче разнообразието е огромно, а заплахите за здравето ни от глутена, които четем ежедневно, ни тормозят и никога не знаем дали хляба, който купуваме, е наистина полезен или вреден за здравето ни.

bread-1510298_960_720

Ето няколко съвета как да избирате хляб, който е добър за вашето тяло.

1. Пълнозърнест

Пълнозърнестите хлябове използват целите зърна, включително и обвивките, като по този начин осигуряват фибри, протеини, витамини и минерали, а не само празни въглехидрати. Но внимавайте в ситния шрифт – полезен е хляб, който е направен 100% от цели зърна. Не е нужно да харчите повече пари, за да купувате био хляб. Що се отнася до хляба, разликата е голяма само в цената.

2. По-малко съставки

Качественият хляб съдържа по-малко съставки и в него отсъстват консерванти, оцветители и овкусители. Избягвайте хляб, който съдържа непонятни за вас съставки, зад тях могат да се крият транс-мазнини или високо фруктозен царевичен сироп.

3. Фибрите са важни

Фибрите са изключително важни за ежедневния ви хранителен режим. Те засищат, допринасят за дейността за стомашно-чревния тракт, подобряват чревното здраве. Според лекарите целта ви е да поемате по 25 грама фибри на ден и хлябът е добър източник на тези полезни вещества.

Източник: Women’s Health

Facebook Twitter Google+

0 Коментара