Кажи ми какво вино пиеш, за да ти кажа какъв човек си, би перифразирал всеки винопроизводител старата мъдрост. Но това са истинските винари, тези, които познават пръстта, знаят историята на лозите си и предвкусват сладостта и силата на напитката още докато зреят тежките гроздове. Защото годината им е била богата на слънце, защото старите дървета ще дадат плътност на вкуса, така както новите богатство и игривост в чашата.

DSC_0386

Двама братя, чиито корени откриваме в Сандански, но няколко поколения вече живеят забързания столичен ритъм, се опияняват от идеята да създадат нещо свое, нещо за децата си, да възродят традицията всяко българско семейство да има свое вино. И нали сме чели още в романите на Ивайло Петров, как цялото село се събира да опита на всяка къща виното, и напрегнато стопаните чакат местният познавач да издаде задоволството си с едва доловима усмивка и жест, така според старите традиции и вярвайки, че всеки мъж трябва да е вложил ръце и душа в бутилка вино, се озоваваме на няколко километра от Сандански, в село Плоски, за да разгледаме семейната винарна на братя Георгиеви.

DSC_0394

Интересен регион е тази част на България, съхранява девствени уникални гледки от историята и природата ни като тези на Мелник;  едва на няколко часа път до кристалните води на Средиземноморието; с лековитите минерални извори, прочути в целия свят… а и страстта към виното.

DSC_0396

Това уникално съчетание от богат на слънце склон, мек климат, плодовита почва и специфични за региона сортове (което французите обединяват в една красива дума terroir (тероар) е вдъхновило Тодор и Георги Георгиеви да инвестират в земите на майка си. Първо силно усеща повика на земята по-големият брат, Георги.

DSC_0384

В неговите мечти се вижда изпълнението на този проект и по-късно, когато вдъхновението от правенето на вино го обзема изцяло, и по-малкият брат е привлечен в реализирането на винената кауза. Семейството на Георги създава къщата за гости, а двамата братя  с гордост показват как общо са съградили малката винарна с капацитет едва 20 000 бутилки, които може да намерите  под марката Georgievi Bros.

DSC_0400

Макар все още мястото да е повече инвестиция в любов към виното, отколкото бизнес, собствениците са вложили в него и идея, която да развие региона и страната ни като място за винен туризъм.

DSC_0399_1

В техния Winemakery Club посрещат често представители на бизнеса, които събират там свои колеги или партньори за тийм билдинг с уникална винена дегустация, в която блендират различни сортове. Не е тайна в еноложките среди, че най-добрите вина са смесени (купажни, блендирани). В механата, поднесени с традиционни мезета, гостите съчетават различни видове вино (разбира се, под вещото ръководство на експерт), за да изберат това, което най-много се харесва на техния вкус. Пропорциите, в които е блендирана напитката, се записват и всеки от групата може да поръча собствено уникално вино, според съчетанието, което е избрал; с личен или фирмен етикет и да занесе в избата си това свое творение, или пък да го подари като комплимент на клиенти, колеги, бизнес партньори.

А тези, които са любители на целия процес на винопроизводство, могат да участват в него 4 пъти в рамките на един винен сезон.

DSC_0397

Или с други думи, в четири уикенда ще са част от създаването на уникалната напитка, по-древна от боговете, на които са се кланяли по тези стари земи. Лозята на винарната се намират съвсем близо до Georgievi Bros, а гостите ще участват в целия процес от мачкането на гроздето до претакането на гроздовата смес, която вече започва да се превръща във вино.

При последното гостуване посетителите бутилират сами своето производство и получават 300 бутилки със собствен етикет, на които да се насладят до… следващия винен сезон.

DSC_0390

Сладките сънища в подножието на Пирин планина, тихите вечери под звездите с уникалната българска кухня, в която може да опитате чеверме на пещ в традиционната механа на къщата за гости, с екологично чистата храна и природа, ще ви накарат да се влюбите в тази малка винарна, където уважението към традициите е издигнато в култ, а винопроизводството е истинско свещенодействие.

Повече за вината Georgievi Bros и комплекса за любители на вино Winemakeryclub може да намерите на http://winemakeryclub.com/

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара