Вкусни луканки

Прави се кайма от 2/3 свинско и 1/3 говеждо. На всеки килограм кайма се слага по 20 г сол, 5 г червен пипер, 6 г смлян бахар, 1 г селитра по желание, 1 глава счукан чесън или 1/2 глава кромид. За всеки килограм месо се слага 4-5 г кимион, който се счуква и се залива с малко топла вода. При месенето на месото ръцете се топят в тази вода и така се прибавя всичкият кимион.

Меси се продължително време, оставя се на хладно място една нощ. На другия ден се пълнят тънките свински (говежди) черва през фунийка, прикрепена на машинка за месо.

При пълненето луканките се бодват тук-там с игла.

Щом се напълнят, потапят се в гореща вода и се поставят на въже. Когато позасъхнат, пресоват се на няколко пъти с точилка. Добре изсушени, луканките може да се запазят цяла година.

Увити в хартия и поставени на хладно място, изтрайват по-дълго време. Може да се сложат и в сандъче между дървена пепел и стърготини (дървени).

sausage-933720_960_720

Наденици, салами и др.

За тях се избира доброкачествено прясно месо и след като се скълца, осоли и му се прибавят миризмите, трябва да престои 2-3 часа и тогава да се пълни в черва. Някои предпочитат месото да не се мели, а да се скълца със сатърче.

Червата за суджуците се измиват много добре няколко пъти с хладка вода, отвътре и отвънка. Пълненето става с широка фунийка, най-добре сложена на машинката за месо. От време на време надениците се надупчват с игла, за да излезе излишният въздух. Ако се пълнят с ръка, от време на време пръстът се намокря.

Надениците се завързват в края с конци и окачват на проветриво сухо място.

Смесени наденици

На 9 кг свинско (тлъсто месо) — 4 кг говеждо или телешко (тлъсто месо).

На всеки килограм месо се отмерва: 25-30 г сол, 9 г черен пипер, 9 г бахар, 9 г кимион и 8 г чубрица. По желание 1 глава нарязан на дребно лук или по няколко скилидки счукан чесън. Пълнят се в средно дебели черва, окачват се на проветриво място и се приплескват с точилка през 1-2 дена.

Домашни салами

Смесва се наполовина свинско и говеждо. Говеждото месо се смила, а свинското се нарязва на много дребни парченца. На всеки 2 кг кайма се нарязва 1/4 кг свинска сланина и се слагат 20 г сол, 9 г черен пипер, 9 г бахар, 9 г стрита чубрица, 6 г кимион, малко (около 1/4) настъргано индийско орехче и 1 глава настърган лук. Месото се омесва добре и се пълни в по-дебели черва. Окачват се на проветриво място и само се оглаждат с ръка (не се приплескват).

sausage-2

Говежди наденици

На 3-4 кг скълцано месо се слага 1/4 кг говежда тлъстина, лой, 25 г сол, 9 г черен пипер, 8 г стрита чубрица, 6 г кимион, 1 главичка нарязан на дребно лук. По желание малко чесън или нарязани сухи пиперки. Месото се пълни в тънки черва. Тези наденици са хубави още пресни за печене на скара. Могат да се направят и от козе месо.

Свински пушени наденици

Тънките черва на свинята се очистват много добре, като се обръщат и се пълнят с много добре омесената смес от нарязани на дребни парчета свинско месо и сланина в пропорция на 2 кг месо 1/4 кг сланина. На 1 кг смес се слага 25-30 г сол, 9 г черен пипер, 9 г чубрица, 6 г кимион, една глава накълцан червен лук и една малка, на дребно нарязана червена пиперчица. Червата се пълнят хлабаво. Готовите суджучета се потапят за минута в тенджера с кипяща вода и се изваждат. Внимава се да не се спукат, а само да се обтегнат. Сушат се на проветриво място и се окачват на комина, да се опушат. Ядат се печени на скара.

Свински домашни салами

1 кг говеждо месо се смила, а 1 кг свинско и 1/4 кг сланина се нарязват на дребни парченца. На 1 кг смес 25 г сол, 9 г черен пипер, 9 г чубрица, 9 г кимион, 9 г бахар, 1/2 настъргано индийско орехче, 1 глава настърган лук и 1 г селитра. Сместа се пълни в дебели черва и саламите се държат на проветриво място, а по желание могат и да се опушат.

Друг вид наденици. От 9 кг свинско месо и-4 кг говеждо месо се прави кайма. На всеки килограм кайма се слага по 30 г сол, 10 г черен пипер, Юг бахар, Юг кимион и 8 г чубрица. Ако искаме надениците да са по- тлъсти, на всеки кг месо добавяме по 150 г сланина или лой. Сушат се и се приплескват.

Чисти свински наденици се правят със същата пропорция подправки, само че от чисто свинско месо. Сушат се и се приплескват.

Наденици с чесън

На 1/2 кг говеждо месо се слага 1/4 свинско и 1/4 сланина. Месото се смила, а сланината се нарязва на дребни парченца. На всеки кг кайма се слага 25—30 г сол, 8 г кимион, 8 г бахар, 8 г черен пипер, няколко скилидки счукан чесън и 1 г селитра (за да останат червени). Сушат се и се приплескват.

Германски лебервурст

1/2 кг бял свински дроб, 125 г свинско сърце, 1 бъбрек, 150 г далак, 750 г черен дроб, 1 крак, 175 г врат, 100 г лук, 30 г свинска мас, сол, черен пипер, индийско орехче, лимонена кора и чесън. Месата се сваряват и смилат на машинка за месо. В маста се опържва една глава лук, слагат се всичките миризми и малко вода или бульон. С получената смес се пълнят червата и се варят на бавен огън.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара