Ако приемем, че при съвременните представителки на нежния пол менструацията започва след 11-ата им година и спира някъде към петдесетте, средно на една жена се събират около 7 години, белязани с червени точки в календара. Доста впечатляващ отрязък от време, който заслужаваме да преживеем комфортно, вместо да си мълчим и да търпим.

tamponi

Дотолкова сме свикнали с редовното месечно неразположение, че често не обръщаме внимание, ако то протича по-болезнено и обилно от миналия път и с лека ръка приписваме дневните си несполуки и избухванията вкъщи на неизменно придружаващите месечното кръвотечение изнервеност и напрежение. Известен дискомфорт и лека болка ниско в корема са естествени при протичането на менструалния цикъл. Има обаче няколко симптома, на които със сигурност трябва да се обърне внимание, а за една част от тях посещението при гинеколога е задължително, предупреждава д-р Мариана Райчева”.

Не е нормално, ако:

 • Червените дни в календара са придружени с нетърпима болка.
 • Кръвотечението е обилно и със съсиреци.
 • Менструацията продължава повече от 7 дни.
 • Интервалът между две менструации е по-къс от 3 седмици.
 • Когато се появи кръвотечение между 2 редовни менструации.
 • Възобновяване на кръвотечението при жени с едногодишна менопауза.
 • Менструацията закъснява с повече от 10 дни.

Ако бъдат хванати навреме, голяма част от аномалиите при менструацията могат да се регулират чрез хормонално лечение, назначено от лекар специалист. При болезнена менструация например то се провежда с противозачатъчни медикаменти, но след преглед при гинеколог и изяснена диагноза. Самолечението в такива случаи може да доведе до сериозни усложнения, предупреждава д-р Райчева. Понякога описаните по-горе промени в начина и качеството на протичане на менструалния цикъл може да означават предупреждение, че страдате от някакво заболяване или че досегашният ви режим на живот не е от най-здравословните. Подобни аномалии се наблюдават, кога¬то:

 • Има патологичен процес в малкия таз – миома, полипи, ендометриоза, кистозни заболявания, онкологично заболяване.
 • Нарушени са функциите на черния дроб или жлезите с вътрешна секреция.
 • Пиете аналгин, аспирин, както и медикаменти, предотвратяващи появата на тромби – всички те засилват кръвотечението. Затова и не се препоръчват за жени, които по принцип имат по-обилна менструация. Ако все пак се налага да вземате лекарства, за предпочитане е да пиете медикаменти от групата на спазмолитиците или нестероидни противовъзпалителни.
 • Има дефицит на някои витамини, особено С, Р и К, както и на калций и други биологически активни вещества и минерали, които влияят на крьвосьсирването.

Цигарите пречат

Количеството на изпушените цигари е пряко свързано с нормалното протичане на менструацията. Доказано е, че жените с дългогодишен стаж в пушенето имат по-оскъден, а често и по-болезнено протичащ мензис, защото никотинът свива кръвоносните съдове. Затова поне седмица преди менструацията спрете или поне намалете цигарите.

Алкохол – може, но малко

Обратно на цигарите, за алкохола се знае, че действа съдоразширяващо. Но ако 30-50 мг могат да ви поотпуснат, то втората чашка със сигурност ще засили интензитета на кръвотечението и може да ви създаде проблеми.

Сексът помага в дните преди

Честото му практикуване и достигането на оргазъм в дните преди месечното кръвотечение ще ви избави от предменструалното психическо напрежение и може да предизвика начало на менструация, ако тя закъснява, смятат американски гинеколози. По време на самия цикъл обаче любовните ласки крият риск от внасяне на инфекция, която впоследствие да причини сериозни проблеми.

Спете с луната

Сънят на лунна светлина е най-добрият начин да се регулира месечният цикъл, твърдят американски специалисти по хронотерапия. Ако домът ви е сред природата, нощем не дърпайте завесите и не пускайте щорите. В града обаче уличното осветление пречи на синхронизиращото въздействие на лунните лъчи. Затова ефектът на пълнолунието трябва да се създаде изкуствено. Спете при плътни завеси или щори и само в последните три дни преди очакваната менструация включвайте слаба нощна лампа до главата си или оставяйте вратата на тъмната спалня отворена към осветения коридор.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара