В цял свят щастливците с правилен нос са само 7%. Това не означава, че всички останали са тежки инвалиди. Имат си някои странности или отклонения, но в границите на приличието. Обаче късмет: при едни баналната хрема отшумява без никакви последствия, а при други завършва със синузит.

woman-698946_960_720За тези, които не са много наясно, синузитът е онова неприятно състояние, при което носът ти е здраво запушен, обонянието никакво го няма, а болката и тежестта в областта на челото са непоносими. Може и температура да вдигнеш. Малко прилича на грип, с тази разлика, че ако наистина е грип, кошмарните симптоми започват да отшумяват към третия ден. А при синузита адът продължава с дни и със седмици в зависимост от това доколко не сте му обръщали внимание и той се е задълбочавал, хронифицирал и барикадирал (например от неправилно лечение) в носната кухина. Но всичко започва с хремата!

Защо кихаш?

Хремата, или както лекарите я наричат — ринит, се разгръща в три стадия:

  • дразнене и чувство за сухота в носната кухина;
  • запушване на носа и поява на прозрачни секрети, може да се появи и температура;
  • отделяне на гнойни секрети.

В начална фаза подсмърчането може да бъде спряно с напарване на краката, чай с мед и лимон, капки от лук или чесън. Бабините рецепти обаче са позволени, само ако все още не се е появила температурата. Много внимателно трябва да се процедира и с прочутата рецепта с торбичка с горещ пясък или морска сол на челото. При доказан синузит тази процедура е абсолютно противопоказна. А при хрема може да влоши състоянието ви, вместо да ви облекчи. Сухата топлина, приложена в областта на възпалената носна кухина, само увеличава количеството на секретите. И ако синусите са запушени (както често се случва при синузит), секретите не могат да „пробият“ и да изтекат навън. Тогава усложнението е в кърпа вързано.

Обясняваме в детайли неприятната гледка на хремата не защото обичаме „страшните“ приказки. А защото повечето жертви на хремата имат навика да я карат на крак. Те отказват да проумеят препоръката: ако хремата се задържи повече от неделя и по някое време се появят гнойни секрети, идете на лекар, вземете си болничен и се лекувайте съвестно. Може дори да се окаже, че е късно, защото доста от „правостоящите“ носители и преносители на хремата всъщност карат синузит на крак. Говорим за тези, които започват да подсмърчат още с първото застудяване и цяла зима влачат хреми, придружени с главоболие от време на време. Те подценяват проблема, но не предполагат, че „невинната хрема“ може да приключи с печални усложнения — от менингит до мозъчен абсцес. И още: сериозно възпаление на средното ухо (отит), очни и вътрешночерепни възпаления.

Естествена защита

Жертвите на запушения нос имат нужда от  защита от билкови препарати, които имат секретологичен ефект (синусите се отпушват и секретите започват да изтичат навън) и противовъзпалителни свойства.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара