Напоследък забелязвам едно леко прехласване на тема „био, еко, здравословно…“. Съответно био-то е на цени поне два-три пъти повече от обикновеното. Еко-то и то така, а дали всичко е здравословно е друг въпрос.

Признавам си, че чета, опитвам понякога, но твърдо не залитам по всякакви нови и странни неща. Някои ми харесват, други не. Имам спомен от детството, че майка ми приготвяше една туршия в голям трилитров буркан, тя седеше на балкона затисната с един черен камък и миришеше леко странно. На вкус обаче много ми харесваше.

Оказва се, че това точно било туршия тип „дива ферментация“. Това всъщност го разбрах след като и аз си приготвих ферментирали зеленчуци и се върна един забравен вкус от детството.

А според прочетеното и много ползи носят тези зеленчуци.

Адаптирано от Надя Петрова

 

Продукти:

карфиол, моркови, червено зеле, бяло зеле, стебла целина, 1 литър изворна вода, 30 г морска сол

Начин на приготвяне: 

Вкъщи най-предпочитани са карфиола и морковите, червено зеле си приготвих отделно, защото оцветява доста. Вие изберете своите предпочитани зеленчуци, само не слагайте чушки, защото се скашкват. Опитах и броколи, но ми се струва, че не им е там мястото. Стеблата целина (селъри) стават много приятни, но е добре леко да се обелят с белачка, преди да ги сложите в буркана.

За един 3-литров буркан ви трябват 2 л вода и 60 г морска сол. Като начало може да опитате и с по-малко количество.

Кипнете водата и добавете солта, разбъркайте, докато се разтвори. Оставете да се охлади до стайна температура.

Измийте хубаво зеленчуците, карфиолът накъсайте на розички, а морковите обелете. Може да ги сложите цели, а може и нарязани на ленти или кръгчета. По желание може да добавите стръкове копър, черен пипер, зрънца синап.

Подредете ги плътно в буркана и залейте с водата, докато покрие зеленчуците. Затиснете ги с нещо, за да не изплуват над водата.

Поставете капачката върху буркана, но без да го затваряте плътно!

Сложете ги в поднос (възможно е при по-бурна ферментация част от водата да прелее малко) и приберете на топло. Аз слагам буркана в кухненски шкаф.

След 4-5 дни проверете зеленчуците дали ви харесват на вкус. Ако да, то захлупете буркана и приберете в хладилника.

От Готварската книга на Алби

Facebook Twitter Google+

0 Коментара