Зимата прави кожата ни суха, лющеща се и бледа, увеличава и бръчиците. За да я защитим от студа, можем да използваме някои маслени маски. Те имат хранително и смекчаващо действие. Способстват за нормалната функция и за възстановяването на кожата. Нанасят се винаги на добре измито и почистено лице и шия, след парна баня или топли компреси. Освен мазнина, в тези маски се съдържа и витамин F.

От свинска мас

Намазва се върху кожата и след 20 минути се изтрива със сух памук. Добре действа на сухата, раздразнена кожа.

От растително масло

Царевично или слънчогледово олио. По-добре нерафинирано – подгрява се на водна баня. С него се напоява дебела марля (или памук) и топла се налага върху лицето за 15 минути. Покрива се с найлон или целофан. Избърсва се със суха кърпа.

Смесена

1 супена лъжица зехтин или маргарин, 1/2 супена лъжица растително масло се поставят на огън, добавя се един разбит жълтък и 1 чаена лъжичка мед, 1/2 лъжица глицерин и 1 лъжица настойка от лайка, размесват се добре и се поставя маската на лицето за 20 минути. Тя е ефективна при старееща кожа и бръчки.

Гъша мас и цинкова паста

Защитна маска при силен студ и престой на открито: 4 чаени лъжички мас и 1 чаена лъжичка цинкова паста се замесват като крем и се намазват преди излизане (маста се разтопява на водна баня, прецежда се през марля и се съхранява на студено).

Facebook Twitter Google+

0 Коментара