Ако сте в романтична връзка, Свети Валентин може да е един от най-здравословните дни в годината – въпреки шампанското и шоколада.

Това е така, защото според все повече научни изследвания любовта носи някои солидни ползи за здравето. Д-р Хелън Рийс, директор на Програмата за емпатия и наука за взаимоотношенията в Масачузетската болница и автор на  книгата „Ефектът на емпатията“, разказва пред TIME как влюбването може да помогне на здравето ви, както психически, така и физически.

Любовта ви прави щастливи

Когато се влюбвате за първи път, допаминът, химическото вещество, което ви носи добро настроение и е свързано с възнаграждението, е особено активен. „Това е усилвател на настроението, така че хората се чувстват изключително позитивни и много ценени“, казва Рийс – оттук и онова усещане на реене в облаците, което изпитвате в разгара на нова връзка.

Но според Харвардския институт по неврология „Махони“ новите влюбени гълъбчета изпитват и рязко покачване на хормона на стреса кортизол и едновременно с това спад на регулиращия настроението невротрансмитер серотонин. Това може да обясни част от хаотичното поведение – страст, примесена с тревожност, мания и нервност – което често съпътства разцъфтяващата любов.

Проучванията сочат, че нивата на допамин може да останат повишени дори когато любовта ви узрее, но вероятно нивата на кортизол и серотонин ще се нормализират, което ще ви помогне да се успокоите и да се установите във връзката, без да губите подобряващите настроението предимства.

Любовта се справя със стреса

След отшумяването на фазата на медения месец целият този допамин започва да си поделя имота с друг мозъчен химикал: окситоцин, или хормонът на свързването. Това не само ви дава „топли и нежни“ чувства към партньора ви, но може да бъде полезно и за вашето здраве, казва Рийс.

„Когато хората се чувстват сигурно привързани, нивата на стрес се понижават“, казва тя. „Самото присъствие на човек, който ни посреща с положително отношение и грижа, може действително да понижи нивата на кортизол и адреналин и да създаде по-голяма хомеостаза, което означава, че неврохимикалите ви отново са в равновесие.“

Ако сте далеч от половинката си, мисълта за него, разговорът по телефона или дори изпращането на текстови съобщения може да ви помогне да предизвикате тези чувства, казва Рийс.

Любовта облекчава тревожността

Доста изследвания посочват начините, по които самотата може да навреди на здравето ви – от засилване на възпаленията до активиране на центровете за болка. „Чувството на самота стимулира тревожността, която се медиира от различни невротрансмитери, като норепинефрин“, казва Рийс. „Също така нивата на кортизол и адреналин се повишават, когато хората се чувстват несигурни и застрашени“, което задейства реакцията на организма ви към стреса. Влюбеността и чувството за близост с друг човек могат да смекчат тревожността.

Любовта ви кара да се грижите по-добре за себе си

Ползите от любовта не са само в главата ви. „Двойките се насърчават взаимно да отидат на лекар, когато не искат“, казва Рийс. „Съществува много отричане на медицинските заболявания и хората са по-склонни да се отърсят от нещо и да кажат: „Това не може да е сериозно“.

Данните потвърждават това. Хората, които са в двойка, може да са в състояние да открият меланома по-рано от самотните, тъй като партньорът им може да забележи подозрителните бенки веднага. Същото важи и за необичайните синини, които могат да бъдат признак на сериозни заболявания като левкемия, бъбречни заболявания и болест на Кушинг, казва Рийс. Понякога партньорите дори забелязват признаци на алергии или други постоянни здравословни проблеми, преди да ги забележи страдащият.

Любовта ви помага да живеете по-дълго

Изследванията показват, че женените двойки се радват на по-голяма продължителност на живота от неженените – което прави „докато смъртта ни раздели“ още по-важен ангажимент. Проучванията сочат, че тези ползи за дългия живот се обясняват до голяма степен с постоянната социална и емоционална подкрепа, по-доброто спазване на медицинските грижи и наличието на партньор, който може да ви държи отговорни за здравословния начин на живот и да ви предпазва от лоши практики. Установено е, че при женените двойки има по-ниски нива на злоупотреба с наркотици, по-ниско кръвно налягане и по-малко депресия в сравнение със самотните връстници.

Но има и добри новини за необвързаните. През 2010 г. преглед на 148 проучвания установи, че ползите за дълголетието са свързани с всички близки социални взаимоотношения, а не само с романтичните – което означава, че приятелите и семейството ви също са полезни за вашето здраве.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара