Американският технологичен гигант Apple измести за първи път от първото място южнокорейския си конкурент Samsung и се превърна в най-продаваната марка смартфони в света през миналата година – с пазарен дял от 20,1 на сто. Това показват данни на фирмата за пазарни проучвания в технологичния сектор „Интернешънъл дейта корпорейшън“ (International Data Corporation – IDC, Ай Ди Си), цитирани от БТА.

През 2023 г. „Самсунг“ е била втора в света по продажби на нови телефони с пазарен дял от 19,4 на сто, следвана от китайската Xiaomi с дял от 12,5 на сто. Челната петица се допълва от още две китайски марки – ОППО (ОPPO) и „Тренсън“ (Transsion), които са държали съответно 8,8 и 8,1 на сто от продажбите на мобилни устройства в световен мащаб.

Като цяло пазарът на телефони претърпя една трудна година, тъй като по-малко потребители закупиха нови устройства, поради по-широката геополитическа несигурност и високата инфлация.

Продажбите на нови телефони по света са намалели с 3,2 на сто миналата година до 1,17 милиарда броя.

„Епъл“ и „Тренсън“ са били единствените марки от петте най-добре представили се за 2023 г., които отбелязват ръст на продажбите.

„Въпреки че през втората половина на 2023 г. видяхме относително силен растеж на продажбите на телефони с операционна система „Андроид“ (Android) от по-нисък клас, като тези на „Тренсън“ и „Шайоми“, главно заради бързия растеж на нововъзникващите пазари, най-големият победител очевидно е „Епъл““, казва Набила Попал, директор на отдела за проучвания в „Интернешънъл дейта корпорейшън“.

„Епъл“ не само е единствената компания сред трите най-големи производителя на телефони в света, която отчита ръст на продажбите на годишна база, но също така заема първото място като най-голям производител за първи път в историята, добавя тя.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара