Столична библиотека ще раздаде годишните си награди на 22 януари. С тях библиотеката вече традиционно отличава най-четените писатели и най-активните читатели. Изборът на най-четените съвременни български автори се прави от читателската аудитория на библиотеката въз основа на статистика от електронния каталог.

Писател на 2023 г. е Георги Господинов, а най-четената книга през миналата година е „Рана“ на Захари Карабашлиев. В списъка с предпочитаните от посетителите на библиотеката автори на художествена литература са още Здравка Евтимова, Теодора Димова, Георги Мишев, Алек Попов, Виктория Бешлийска, Георги Бърдаров, Стефан Цанев и Александър Секулов.

Най-четеният поет е Иван Ланджев, следван от Мирела Иванова и Валентина Радинска. Сред най-четените автори на поезия са още Владимир Левчев, Ани Илков, Георги Гаврилов, Виолета Кунева и Недялко Йорданов.

Най-четеният автор на научна и научнопопулярна литература е проф. Цочо Бояджиев. Други четени автори в категорията са д-р Огнян Димов, Георги Милков, Ади и Милен Цанови, проф. Вили Лилков, д-р Петър Величков, Слави Панайотов, доц. д-р Тодор Чобанов, Юлияна Антонова-Мурата и Виктор Топалов. Най-четеният автор на книга за София е Тони Николов, („Бленувана София“, „Спомнена София“).

Сред авторите на детска литература посетителите на Столичната библиотека са чели най-много произведения от Мария Донева. Тя е следвана от Иван Раденков, Цанко Лалев, Евгения Войнова, Цвета Брестничка, Катя Антонова, Николай Пенчев, Майя Дългъчева и Юлия Спиридонова.

Със специална награда на директора на Столичната библиотека ще бъдат отличени Владимир Зарев и Георги Константинов.

Сред най-активните читатели са Ирена Въжарова, седемгодишният Виго Георгиев, Александра Петрова. Най-четящото семейство е това на Диана и Тонислав Атанасови и децата им Матей и Светлозар. Студентите, които са най-активни читатели на научна и научнопопулярна литература, са второкурсникът Михаил Лалов и двама чуждестранни студенти – Иса Ел Каури от Ливан и Леви Габриел Ортис от Испания.

От Столичната библиотека съобщават, че читателската им аудитория е от 91 хиляди души. През 2023 г. тя се е увеличила с 10 хиляди нови читатели. Над 60 на сто от активната читателска публика са млади хора до 28-годишна възраст. Заетите книги за дома са 630 хиляди, близо 1500 са посещенията дневно в библиотеката.

За деветгодишната история на наградите на Столична библиотека читателската аудитория на библиотеката се е увеличила над 3 пъти, а заетите книги – повече от 2 пъти, допълват от там.

През 2023 г. Столичната библиотека е предложила на читателите си близо 22 хил. нови заглавия на книги, като 25 процента от тях са на български класици и съвременни наши автори. И през 2023 г. остава тенденцията на засилено търсене на съвременна българска художествена литература, на издания по история, философия и политика, приложна психология, книги за самопознание, здравословен начин на живот, екология, пътешествия и туризъм.

С голяма популярност сред читателите на Столична библиотека се ползват мемоарните издания, биографиите и автобиографиите на български обществени личности и творци, съобщават още от библиотеката.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара