Евродепутатите гласуваха резолюция, в която призовават за по-справедливо възнаграждение на изпълнителите, чиято музика се излъчва в стрийминг платформите, съобщи АФП.

Текстът е приет с 532 гласа „за“ и 61 „против“.

Стриймингът формира 67% от световния оборот в музикалната индустрия, като годишно той е 22,6 млрд. щатски долара, напомня Европейският парламент в съобщение за медиите.

Въпреки че секторът продължава да се разраства, той изплаща много малки суми на мнозинството от авторите, изтъкват евродепутатите, които биха искали да видят по-добро разпределение на доходите.

Те осъждат и така наречените системи payola, които принуждават авторите да приемат по-ниски или нулеви доходи в замяна на по-голяма видимост.

„Разпространението на музика в цифрови платформи не носи достатъчно ползи на творците, авторите и изпълнителите“, каза на пресконференция във вторник докладчикът по темата, испанският депутат Иван Гарсиа дел Бланко, но приветства неотдавнашните „усилия на сектора да коригира тези дисбаланси“.

„Искаме от Европейската комисия, в сътрудничество със заинтересованите страни, да разгледа по-справедливи модели за преразпределение на печалбите“, обясни той.

Сред предложенията е създаване на „наблюдаващ орган за европейска музика“, който да събира данни и „да предлага решения на проблеми, които могат да бъдат забелязани сега или в бъдеще“.

Докладът подчертава и необходимостта от „етично използване на изкуствения интелект“. Той призовава Брюксел да предложи целеви правни разпоредби, които да гарантират прозрачността на алгоритмите и системите за препоръчване на съдържание в платформите за стрийминг на музика.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара