Силвена Роу е шеф готвач с над 35 годишен опит. Само на 19 години, тя се премества в Обединеното кралство и се утвърждава като видна фигура на кулинарната сцена. В Лондон има множество тв участия, води кулинарни предавания, списва статии за в-к „Гардиън“, управлява свой ресторант и готви за знаменитости като Клаудия Шифер, Тина Търнър и Шер.

След време кулинарните ѝ търсения я отвеждат в Дубай. Ковид кризата я принуждава да затвори петте си гурме ресторанта там, но с присъщия си оптимизъм и упоритост не след дълго отваря нови четири. Шеф Роу консултира бизнес компании в политиката на здравословното хранене на работното място и готви за благотворителни каузи. Има и собствена марка храни за най-реномираната търговска верига в ОАЕ, печелила е всички възможни кулинарни награди в Дубай.

Нейната кулинарна философия залага на баланса между традиция и иновация, като включва съвременни техники и същевременно зачита автентичността на традиционните рецепти. Мисията и е здравословното хранене и страстно изучава всичко свързано с биохакинг – холистичен подход, който подобрява здравословното състояние и обръща процесите на стареене.

Поводът за срещата ни е нейната 14-та кулинарна книга –„У дома“, която е разработена с продукти на любимата българска марка варива Крина.

„У дома“ не е просто книга с рецепти, а истинско кулинарно съкровище, което ще ви потопи в необятния свят на бобовите и варивата. Шеф Силвена Роу ни връща към сърцето на готвенето у дома, като ни показва, че вкусните и изискани ястия могат да бъдат приготвени с лекота и радост.

В книгата ще откриете не само изкушаващи рецепти, но и историите, които ги обгръщат. Шеф Силвена Роу споделя част от собствената си житейска история и как тя е свързана с храната.

Книгата обединява минало, настояще и бъдеще в традиционни и екзотични вкусове, зърнени храни и варива, точно както ги обичаме всички ние – у дома.

Отново сте в родната си страна и то по много хубав повод. Разкажете повече на нашите читатели за  причината.

Поводът е излизането на новата ми книга „У ДОМА“, в която има 80 рецепти, изцяло базирани на най-добрите зърна и варива от асортимента на марката Крина. Включили сме и рецепти с по-екзотични зърна и семена, за да заформим кулинарен фюжън, в който да има за всекиго по нещо. Много съм щастлива от реализирането на книгата, защото успях да споделя рецепти, вдъхновени от целия си досегашен кулинарен опит и детството си в Пловдив. Ястията, които читателите ще могат да приготвят, използвайки новата ми книга, са здравословни, лесни и приканващи. Те ще открият много любими за българина традиционни рецепти, интерпретирани от мен, но също и рецепти за ястия, приготвени от екзотични видове варива. С всяка от рецептите лесно ще съберат цялото семейство около трапезата. Не е ли това едно от нещата, които българинът обича най-много?

Да разбираме, че вдъхновението ви за новата книга е дошло от българските кулинарни традиции?

Точно така. Особено в миналото – варивата и зърнените култури са били основната храна на българската трапеза. Бобовите и зърнени храни, наред с нашето качествено кисело мляко, кисело зеле и туршии, са били причината за дълголетието на нашите баби и дядовци. Наричам варивата „суперхрани“, защото консумирайки ги захранваме нашето тяло с полезни вещества, които на свой ред помагат на нашите органи да са здрави и да функционират правилно. Забързаният начин на живот, стресът и огромното изобилие от преработени храни, които са лесни за консумация, изместват фокуса от здравословната, хубава и чиста храна. Това на свой ред води и до проблеми със здравето. С Крина искаме да върнем вниманието на българина към зърната и варивата, така характерни за нашите земи, не просто заради традициите, но и заради факта, че това са храните отговорни за нашето здраве и дълголетие.

Категорична сте, че „супер храната“ на българина са зърнените храни и варива. Какви са конкретните ползи от тях?

Храната трябва да бъде нашето лекарство, нашата предпоставка за дълголетие и здраве. Варивата и зърнените храни, резултат от чисто производство и с високо качество, са точно това – щит срещу болести и стареене. Богати са на витамини, минерали, фибри протеини и антиоксиданти. Тези храни допринасят за нашето общо здраве, здравето на нашето сърце, стомах, помагат ни за по-добро регулиране на пиковете на глюкоза, поддържат имунната ни система в изправност, забавят процесите на стареене и помагат на тялото да се чисти от болните клетки, които биха могли да преминат в ракови с времето. Пример за такава храна е бобът. В България той е широко разпространен и с високо качество. Затова няма да се уморя да го давам за пример и да го поднасям с моите рецепти.

Шеф Роу, бихте ли споделили малко за пътя си към кулинарията и как развихте интереса си към биохакинга, който е основна тема във вашите изяви?

Кулинарното ми пътешествие започна със страстта ми да изследвам разнообразни вкусове и съставки. Що се отнася до биохакерството, то стана неразделна част от живота ми, когато осъзнах влиянието на храната върху нашето благосъстояние. Започнах да експериментирам с начини за оптимизиране на храненето с оглед на вкуса и здравето.

Като готвач и защитник на биохакинга, какви съвети имате за хората, които искат да направят положителни промени в хранителните си навици?

Бих посъветвала нашите читатели да започнат първо да се интересуват от хранителната стойност на продуктите, които консумират. Да проучват разнообразни съставки, да научат какво въздействие имат върху организма и да експериментират с рецепти, които не само са вкусни, но и допринасят за цялостното им здраве. Да не забравят, че в Българя имаме чудесни храни и всеки, който иска да подобри здравния си статус, трябва да консумира. Освен варивата и зърната, които са във фокуса на последната ни книга с Крина, другите полезни храни са българските туршии, кисели краставички, зеле – кисело и прясно, бъз, лук, билки и българското кисело мляко. Да знаят, че малките, но устойчиви промени са тези, които водят до значителни подобрения с течение на времето. Да бъдат търпеливи, постоянни и да се обичат, да говорят на себе си с любов.

Коя е вашата лична формула, която следвате, за да сте в добра физическа и психическа форма?

Едното от нещата, към които се придържам е формулата 80:20. През 80% от времето се храня с намерение. Тоест осъзнато и целенасочено избирам храни, за които знам, че ще ми дадат сила, енергия, желание за живот и ще допринесат за моето дълголетие. Ще ме поддържат млада и здрава. През останалите 20% от времето – време, в което нямам контрол над ситуацията, си позволявам глезотии, по-калорични и нездравословни храни. В преобладаващото време правя информиран избор относно качеството на храната, която консумирам, за да подпомагам оптимално физическото и умственото представяне. Не на последно място, приоритизирам съня и редовните физически упражнения.

Говорейки за успех, как възприемането на по-здравословен начин на живот и биохакингът са допринесли за личния и професионалния ви успех като готвач?

Грижата за здравето ми промени правилата на играта. Стремежът ми да съм в добра физическа и психическа форма ми даде енергията и яснотата, необходими в сложния кулинарен свят. Биохакерството ми позволява да бъда на върха на възможностите си, да бъда креативна и да поддържам необходимата издръжливост в кухнята.

Вашето семейство изигра ли роля в избора ви на професионален път?

Определено изигра, защото всички вкъщи обичаха да готвят и имаха отношение към храната. Майка ми е чудесна готвачка, баба ми също приготвяше невероятни манджи. Дори моят баща, въпреки множеството си ангажименти, винаги се прибираше на обед и приготвяше нещо на бързо. Никога няма да забравя вкуса на приготвените от него татарско кюфте, сос бешамел и халва. Именно тези спомени за вкусните гозби, удоволствието от споделената храна около масата, са и едно от вдъхновенията ми за създаването на настоящата ми книга. С нея искам да приканя съвременните българи да не загърбват българските кулинарни традиции. По-честo да заделят от времето и вниманието си, за да приготвят нещо вкусно, което да споделят с близките си на масата у дома. Уверявам ви, че това е един от най-лесните и сладки начини да поддържате здрави не само тялото, но и духа си.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара