Дебютната книга на малайзийската писателка Ванеса Чан„Бурята, създадена от нас“ – завладя литературната критика по цял свят и още преди излизането си се превърна в един от най-важните и дългоочаквани романи за 2024 г.

Романът излиза у нас в превод на Надя Баева заедно със световната си премиера на над 20 езика, a хвалебствените отзиви от New York Times, Publishers Weekly и Kirkus  не закъсняха, нареждайки романа сред избраните книги за януари на Amazon и популярни книжни клубове като Good Morning America.

Вдъхновена от собствената семейна история на писателката, „Бурята, създадена от нас“ ни изпраща в Малая по време на Втората световна война, когато една майка е принудена да предаде държавата си в опит да спаси семейството си. А шокиращите поледици отразяват преживяванията на цяло едно поколение малайци, гласовете на които остават дълго заглушени.

1934 г. Малая. Животът на Сесили Алкантара поема в неочаквана посока по време на работното парти на съпруга ѝ Гордън – сътрудник в британската колониална администрация. Там Сесили се запознава с обаятелния Фудживара, агент на японската императорска армия, който тайно работи за свалянето на британците. Пленена от харизмата и убедителността му, Сесили се увлича по мечтата за „Азия на азиатците“, която той рисува, и се съгласява да предава информация, открадната от бюрото на Гордън.

Почти десет години по-късно, през 1945 г., Малая отдавна е в ръцете на японците, ала надеждата за свобода отдавна се е стопила, като жестока окупация е притиснала местното население. Ужасът не пропуска да почука и на вратата на семейството на Сесили. Петнайсетгодишният ѝ син Абел е в неизвестност, най-малката ѝ дъщеря се крие в мазето, за да не бъде отвлечена в японски публичен дом, а другото ѝ момиче, Джасмин, което сервира всеки ден на японските войници, е на ръба на лудостта.

Сесили знае две неща. Че всичко това е по нейна вина. И че близките ѝ никога не бива да разберат истината. И сега, когато войната е към своя кървав край, Сесили ще направи всичко по силите си да спре се противопостави на ужаса, на който тя неволно е станала съучастник.

Разкривайки грозната реалност на колонизацията и войната,  „Бурята, създадена от нас“ е въздействаща елегия за мира и изцелението. С възхитителна увереност, сила и грация Ванеса Чан създава смела и сърцераздирателна история, в чийто център стои силата на майчината любов.

Омагьосващ и вълнуващ, болезнен, но и смайващо красив, „Бурята, създадена от нас“ е роман, обречен да се превърне в съвременна класика за жанра си.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара