Напада ви хрема, в гърлото нещо ви пробожда. Горите или пък зъзнете. Явно сте на път да направите извода: “Карам някакъв грип!”

flu

Дължим уточнение – грипът не е някакъв. Той е ясно обусловен, чак до клетъчно ниво по вид (щам), симптоми, продължителност. Затова не е някакъв, не е анонимен и си има имена. Около него обаче гравитират цяло ято други вируси, които се опитват да го имитират. Всеки от тях може да бъде сразен с конкретен подход. Ако, разбира се, преди това бъде разпознат.

Риновирусна инфекция

Симптоми: кихате непрекъснато, от носа ви текат прозрачни ручеи, усещате сухота в носоглътката, дращене в гърлото и болка при преглъщане, появява се неприятен вкус в устата. В същото време самочувствието ви е сносно, а температурата – нормална или малко над 37 градуса.


Неотложни мерки

1. Още при първите симптоми – запушен нос например, изпийте чаша прясно изцеден сок от грейпфрут или портокал, разреден наполовина с топла, преварена вода. Друг вариант е чаша вода с 5 капки 5 % спиртен разтвор на йод. Още едно средство за екстрена помощ е чаша силна настойка от шипка с мента или лайка.

2. Напарване на краката във вана със соли и лечебни треви е сигурен начин да пресечете хремата. След процедурата разтрийте ходилата с чесново масло (супена лъжица растително масло се смесва със стрита скилидка чесън. Държи се 8-10 часа и се прецежда през марля). После обуйте вълнени чорапи, легнете си и се завийте добре. Друг вариант е да си изрежете стелки от твърда хартия, да ги намажете с горчица и да наложите с тях ходилата за цяла нощ.

3. В никакъв случай не се поддавайте на изкушението да смъркате с нос и да преглъщате това, което сте успели да задържите. Така вирусите и продуктите на възпалителния процес в носоглътката ще засилят симптомите на интоксикация.

4. Не злоупотребявайте със съдосвиващите препарати за лечение на хрема. Използвайте ги три пъти дневно в продължение на максимум 5 дни. Съветът идва от опитни специалисти, които се безпокоят не толкова от развиване на резистентност, колкото от страничния ефект на тези средства да увреждат ресничестия епител, покриващ дихателните пътища. Резултатът са тежки усложнения.

5. Капките престават да ви действат на третия ден и вместо да помагат, напротив – дишате още по-тежко. Такава обратна реакция се среща при много болни. Тогава преминете на медикаменти за кашлица – таблетки или пастили за смучене. Според изследване на медици от щатския университет в Спрингфилд тези медикаменти разреждат секретите в носа и подпомагат лесното им отстраняване.

6. Отлично антисептично и облекчаващо дишането средство са содено-таниновите капки.

Приготвят се така: чаена лъжичка чай се слага в 250 мл вряща вода и се вари 15 минути на бавен огън. После се прецежда през марля и се добавя чаена лъжичка хлебна сода. Слагат се по 1-2 пипетки във всяка ноздра 2-3 пъти дневно. След всяко поставяне задължително трябва да се изсеквате.

Парагрип

Симптоми: гласът ви се променя до неузнаваемост – преграква, пресипва или въобще изчезва. “Лаеща” кашлица не ви дава покой. А причината е ларингит – възпаление на гръкляна. По правило парагрипът протича без температура.

Неотложни мерки

1. Щом почувствате, че гласът ви започва да пропада, направете горещи обливания на ръцете: подложете ги под струя гореща вода (толкова гореща, колкото можете да търпите) и обливайте от вътрешната страна от лакътната сгъвка до китката, докато ви избие пот на челото. Процедурата трябва да продължи поне 10-15 минути. След това изтрийте добре ръцете, облечете топла пижама, изпийте чаша горещ чай с мед и лимон и си легнете. На сутринта всичко ще е наред.

2. Докато гласът ви отсъства, не се опитвайте да говорите. Дори и шепнешком – това може да е по-опасно и от гръмка реч. Когато издават тихи звуци, гласните връзки по време на ларингит се напрягат толкова, сякаш крещите.

3. Не правете гаргари. Звуците, които се възпроизвеждат при тази процедура, ще раздразнят допълнително възпалената и отекла лигавица на гръкляна.

4. Пийте по няколко чаши дневно топъл компот от ябълки. Това ще подейства добре на гласните струни.

ВНИМАНИЕ! Докато гласът не се върне, не пийте аспирин. Не е изключено виновник за страданието ви да е вирус, който предизвиква разрив на капиляри с микроскопични кръвоизливи в лигавицата на гръкляна и гласните струни. А аспиринът забавя кръвосъсирването.

Аденовирусна инфекция

Симптоми: На втория-третия ден от началото на болестта към зъзненето, хремата и кашлицата се прибавя чувство за сухота и дразнене в очите, сякаш в тях има пясък. След още две денонощия по вътрешната част на клепачите се появяват нежни бели или сивеещи ципи. Същите ги има по гърлото и по сливиците. Под долната челюст, под мишниците и в слабините на пипане се усещат еластични балончета – увеличени лимфни възли. Разположените по коремната стена възли също са увеличени, затова ви боли стомах.

Неотложни мерки

1. Аденовирусният конюнктивит е едно от неприятните усложнения, затова капете по 2-3 капки интерферон в двете очи 4-5 пъти на ден.

2. Болките в гърлото са най-мъчителният спътник на аденовирусната инфекция. Започнете незабавно атака, като облечете вълнен пуловер с висока яка или увийте врата с вълнен шал. Парирайте болката с локални антибиотици в аерозолна форма. Смучете таблетка витамин С на всеки час в продължение на 6 часа, а на всеки 1-2 часа в продължение на 3-5 дни – таблетки с антисептик. Традиционните народни средства също действат добре: ако хапчетата ви се виждат скъпи, може да следвате описаната вече схема, като ги замените с чаена лъжичка мед.

При подозрение за ангина с висока температура, режещи болки в гърлото, които се засилват при гълтане, налепи по сливиците и увеличени лимфни възли незабавно се обърнете към лекар.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара