Декември е. Още няма четири часа, но навън се спуска млечна и гъста мъгла, сред която танцуват рехави снежинки. По улиците проблясват коледни светлинки. В забързания трафик на града се долавя предколедна треска.

Magdalena Pashova s bebe(2)

Седя в една кокетна малка сладкарница. Пия чай от ароматни треви и екзотични подправки и пиша този текст.

На съседната маса сядат две млади жени, очевидно приятелки, с две големи чаши капучино и по парче торта с плътна шоколадова глазура. Неволно дочувам разговора им:

– Ох, не биваше да си поръчвам торта! – въздиша едната. – И без друго от лятото съм качила 5 килограма. А тази ми е любимата… Предишния път, когато бях тук, не си я поръчах и после, представи си, я сънувах! Сега ще я изям и после ще съжалявам! Сигурна съм!

– Спокойно, и аз не успях да се сдържа! – подема другата. – А като си помисля за храната от коледното парти преди 2 вечери, и пак ми става тежко. И съм канена на още 3 партита следващата седмица, а после празниците, домашните трапези… Винаги напълнявам през декември. Но от януари започвам диета. Четох за една нова, с която се отслабвало по 8 килограма за месец. Може и ти да опиташ…

Спрях да ги слушам. Винаги, когато чуя думата „диета“,

усещам как физически настръхвам и изпитвам негодувание

пред тази измислена от хората и доброволно прилагана форма за физически и психически тормоз. Ако тези жени бяха мои клиентки, щяха да знаят защо с новогодишни диети, и изобщо с диети, няма да отслабнат. Щяха да знаят, че има много по-хуманни, ефективни и трайни методи за постигане на оптимално тегло и хармонична фигура. Ако тези жени бяха мои клиентки, изобщо нямаше да водят подобен разговор.

Едно от първите неща, които обяснявам на искащите да отслабнат с диета жени, е, че има много чисто физиологични причини диетите да не работят, и 3 психологични такива:

отричане на тялото

ограничаване на желанията

липса на позитивна мотивация

Жените, които решават да правят диети, не харесват телата си. Виждат в огледалото излишни килограми, целулит, бричове, корем и т.н. Искат да променят това тяло, като го лишат от храна, като го санкционират, накажат, отрекат, докато нещата, които не харесват в него, не се стопят. Това е неприемане на собственото тяло, незабелязване или тотално отхвърляне на красотата в него. Например дамата в сладкарницата, която обясняваше за 5-те килограма, качени от лятото, имаше прекрасни очи, високи скули и открито чело. Но бих се обзаложила, че тя не вижда в огледалото тези свои черти, а 5-те допълнителни килограма, за които с назидателно помръдване на стрелката й е съобщил кантарът.

Нехаресването на тялото е абсолютна гаранция за неуспех на всяка диета.

Когато не се харесваш и не се приемаш такава, каквато си, когато търсиш и не намираш във външността си неща, достойни за харесване, ти ще продължиш да не се харесваш след всяка диета. Ако с една диета си постигнала някакъв резултат, ще бързаш да опиташ нова, за да го затвърдиш. Ако не си постигнала резултат, ще търсиш нова. И така, докато любовта и приемането на собственото ти тяло се изгубят напълно сред пресмятането на калории и грамажи.

Общото между всички диети е, че разчитат на силата на волята. С усилие на волята ще контролирам апетита си, желанието си за храна, за наслада, за удоволствие. Силна съм и ще устоя на всяко изкушение. Докога?

Човешкият мозък е устроен много просто. В момента, в който му забраним да мисли за нещо, той мисли приоритетно за него. В един университетски експеримент дали инструкция на студентите да не мислят за бяла полярна мечка и да напишат за какво мислят. Всички без изключение написали „бяла полярна мечка“.

В момента, в който решите, че сте на диета и ви е забранено да ядете шоколад, мозъкът ви започва да мисли и да иска ш-о-к-о-л-а-д!

Дамата, която не си е поръчала любимата торта, после я е сънувала. Сега, когато си я поръчва обаче, знае предварително, че след като я изяде, ще изпитва вина. Хората, които не харесват телата си, не считат, че е правилно, морално или позволено да им доставят удоволствие. И ако все пак го направят, се обвиняват след това. В порочния кръг на диетите обикновено се сменят няколко последователни кадъра – диета, натрапчива мисъл за някаква храна (например сладко), пропукване на волята и преяждане с тази храна – чувство за вина.

1442654_65032885

Но най-сериозната причина диетите да не работят, е липсата на позитивна мотивация. Обикновено избирате диетата, за да „загубите“ нещо – килограми, сантиметри, целулит. Вселената не изпълнява негативни желания. Тя възнаграждава с успех само градивните, положителни и правилно насочени импулси. Когато се водиш от негативното, достигаш до негативното. Когато не си способна да дадеш на тялото си любов, не можеш да очакваш от него да ти отвърне с такава.

Ето защо ефективният подход за постигане на хармонична фигура не предполага желание за загуба на килограми,

а за спечелване на здраве, енергия, виталност и още красота.

При този подход изходната позиция е любовта към моето тяло, което харесвам и за което искам да се погрижа, за да бъде още по-здраво, силно и прекрасно.

С този подход не следвате рестриктивни хранителни режими, но имате своя вътрешен филтър на избор на храна. Грижите се за любимото си тяло като за малко дете. Избирате за него най-подходящата храна. Осигурявате му движение, почивка, сън, удобни дрехи, внимание. Позволявате му да изпитва удоволствие, включително чрез храна. Когато обичате тялото си, можете са му позволите да опита от любимата си торта, но го правите, без да прекалявате и без да съжалявате, че сте го направили. Просто това се случва достатъчно рядко, за да не вреди на здравето. Правите го осъзнато и усещате в кой точно момент апетитът ви за сладко е задоволен и може да спрете, дори без непременно да дояждате парчето.

Работя с този подход  достатъчно дълго и той дава гарантирано добри резултати. И макар изграждането на доверие и любов към собственото тяло да е продължителен процес, изискващ време и отдаденост, различни практики и често пъти професионална помощ, можете да направите първата крачка сами и още днес. Не чакайте Нова година, за да опитате поредната диета, започнете с промяната сега. Използвайте празничните дни,

за да останете насаме със себе си,

да се свържете със себе си, да откриете нещата, които харесвате в тялото си, да го поглезите (с почивка, масаж, ароматна вана, разходка сред зимната природа, а не с храна). Създайте своята лична коледна магия, като поставите начало на личната си трансформация и път към мечтаното тяло.

Представете си как изглежда вашето перфектно тяло – тогава, когато е най-здраво, с оптимално тегло и максимум енергия. Опитайте се да усетите какво би било да живеете в това тяло. И си отговорете на въпроса – как се храня аз, когато съм в такова тяло? Как се движа? Какво спортувам? Как се обличам? Каква е походката ми? Как минава денят ми?

Айнщайн е казал, че въображението е по-важно от знанието. Не можете да стигнете някъде, ако не знаете къде е това „някъде“. Не можете да изглеждате по определен начин, ако не сте наясно какъв е този начин. Представата за идеалното тяло е първата стъпка към постигането му в действителност.

Изградете своята пълна и детайлна представа за здраво и хармонично тяло. И усетете изпитвате ли любов към това тяло. Ако да, ще бъдете много по-мотивирани  да се грижите за него. А когато съществува желание и позитивна мотивация, винаги се намира път.

Пожелавам ви през новата година да извървите този път!

Още от Маги Пашова на www.naturelita.com

 

 

 

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара