За нас грипът е коварен вирус, внезапна вражеска атака “отвън”, подло нападение, което ненадейно ни поваля. Източната медицина обаче се отнася към грипа не като към неизбежно зло, а като повод да се вгледаш в себе си. Лечебната практика с най-дълга история — аюрведа, предполага, че причината за всяка болест е в самите нас

Аюрведа смята, че причината за всяко заболяване трябва да се търси първо в поведенческата структура на човека и чак след това на телесно ниво. По време на епидемия грипните вируси поразяват първо хората с отслабнал имунитет.

Според древната лечебна наука нашият имунитет е свързан със силата на водата, или “оджас”, което означава “запас от енергия”. Аюрведа го нарича още “силата на спокойствието” в организма, която е свързана с Луната, женската природа и умиротвореността.

Представете си слон, който се придвижва през блато. То клокочи от разни гадинки, които могат да го ухапят, заразят и т. н. Но слонът е толкова огромен и невъзмутим, движи се като танк и никой не може да му навреди. Точно такъв е човекът със силен “оджас” – спокоен и умиротворен. И винаги много добър.

Негова противоположност е суетящият се, бърборещият, непоследователен човек. Тези три основни признака показват недостиг на “оджас”. Такъв човек постоянно нещо планира, нещо започва да върши, но през цялото време изпуска най-важното. Той няма дневен режим, а двигателнатасила в живота му е хаотичното прескачане от един стимул на друг. Древните лечебни трактати учат, че непоследователните действия, хаотичните мисли и неконтролируемите желания са пряк пъткъм болестите.

ПРИЛОЖНИ МАГИИ

Като лечебна практика с над 5000-годишна история аюрведа е разработила богат набор от средства за справяне въобще с инфекциите, в частност с настинката и грипа. Те са прости и евтини, но изключително ефективни.Приготвят се сравнително лесно в домашни условия и са напълно безвредни.

При хрема

Най-доброто лечебно средство против хрема е джинджифилът – пресен и сух. Купувайте корени, а не смлян на прах джинджифил, който в този вид бързо губи голяма част от лечебните си качества.

Джинджифилът може да се ползва и самостоятелно, но по-ефективно е въздействието му, когато е съчетан с други билки и подправки. Едно от тези съчетания е т. нар. йоги-чай, който включва пет съставки: джинджифил, кардамон, черен пипер, канела и карамфилчета.

 

Йоги-чай за грип и настинка

За всеки 250 мл чай, които искате да получите, сложете 300 мл вода. Препоръчително е да се приготвят поне по 4 чаши наведнъж.

За всяка чаша вода сложете:

3 цели карамфилчета

4 цели шушулки зелен кардамон

4 цели зърна черен пипер

1 пръчица канела

Първо сложете във водата карамфилчетата. Една минута след като водата кипне, прибавете и останалите съставки. Оставете да ври 10-15 минути, след това прибавете 1 ч. л. черен или зелен чай.В последно време вместо черен или зелен чай (който не само придава вкус, но и действа като катализатор) се слага нашумелият южноафрикански чай ройбос. Варете още една-две минути и добавете: 1 чаша хладно прясно мляко (за всяка чаша чай).Когато отново заври, свалете от огъня. Прецедете, оставете да се охлади и подсладете с мед на вкус. Когато сте болни от простуда и грип, добавете няколко резенчета пресен джинджифил.

Не пийте с този чай аспирин, който, както е известно, разрежда кръвта. Джинджифилът има същия ефект, затова не трябва да се приемат едновременно. Ако все пак добавяте и аспирин към лечението си, тогава пийте джинджифиловия чай най-малко два часа преди или след приемането на аспирина.

Златна рецепта

Едно от традиционните и широко използвани средства в източната медицина е прашецът от пипли (дълъг пипер).

Това е екзотична подправка с продълговати, сиви до сивокафяви плодове с дължина 2 до 6 см и диаметър 5 до 8 мм. У нас се внася от Индия. Дългият пипер има изключително ценни лечебни качества. Обикновено се комбинира с черен пипер и джинджифил в равни количества. Получената смес се нарича “трикату” и се прилага успешно при множество заболявания.

Трикату

1/2 ч. л. пипли на прах се смесва с 1,5 ч. л. мед и 1/2 ч. л. сок отджинджифил. Приема се 3 пъти на ден.Взето при първите признаци на грип или настинка – например втрисане, лекарството спира треската и преустановява повишаването на температурата. Тази смес е отлична профилактика и срещу бронхит.

При кашлица

Суха

Изяжте един банан с 1 ч. л. мед и 2 щипки прясно смлян черен пипер. Може да се прилага 2–3 пъти на ден.Сухата кашлица или раздразнението на гърлото може да се дължи на леко набъбване на сливиците или на фарингит и ларингит. За облекчаване в този случай прибавете към една чаша прясно мляко 1 ч. л. прясно настъргана куркума и 1 ч. л. прясно настърган сух джинджифил. Кипнете млякото и го оставете да се поохлади. Ако го пиете вечер преди лягане, това успокоява гърлото и прекратява кашлицата.

Нощна

Обелете коренче пресен джинджифил, нарежете го на парчета по около 5 см дълги. Сдъвчете го с малко сол.

С отделяне на секрети

Чай, приготвен от 1 ч. л. настърган джинджифил, щипка счукани на прах карамфилчета, щипка мляна канела на една чаша вряла вода. Прибавете към 1 ч. л. мед щипка счукани на прах карамфилчета. Взема се 2–3 пъти на ден.

Упорита

1 ч. л. счукано синапено семе и1 ч. л. настърган джинджифил.Смесете комбинацията с 1 ч. л. мед и я изяжте бавно.Джинджифилът облекчава отеклата лигавица на гърлото, а синапът има загряващо действие. Тази смес може да се взема 2-3 пъти на ден, докатокашлицата престане.

Златна рецепта

Накълцайте 1 скилидка чесън и я сварете в чаша прясно мляко. След това добавете 1 ч. л. прясно настъргана куркума. Получава се златистожълто мляко с вкус на чеснова супа. Това мляко е ефективно средство за успокояване и лечение на всякакъв тип кашлица.

Спомагателни средства

ЛИМОН

 

 

 

Сокът от един лимон се разтваря в една чаша топла вода, добавя се 1 ч. л. мед. Пие се веднъж или два пъти дневно. Помага да се разтвори и изхвърли излишната слуз в дихателната система и възстановява слизестите мембрани.

ЧЕСЪН

 

Отварата от чесън отдавна се използва за облекчаване на настинката. Три-четири нарязани скилидки се сваряват в една чаша вода. Пие се веднъж на ден.

Още по-ефекти вен вариант е следният:5 капки чесново масло се смесват с 1 ч. л. прясно изстискан сок от настърган кромид и се разтварят в 1 чаша топла вода. Пие се 2-3 пъти на ден.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара