Той не боли и не се усеща. Няма да го срещнеш и като диагноза. А от него зависи всичко – твоята работоспособност, шансът да избегнеш сериозни заболявания, тенът на лицето и дори твоята сексуалност. Всичко това е тайнствената защита вътре в теб – имунитетът.

Толкова лек, а толкова силен

На латински immunitas означава „освобождение, избавление“. В древния Рим с тази дума наричали гражданите, освободени от данъци и ползващи правото на лична неприкосновеност. Чак в края на XIX век лекарите започнали да използват думата „имунитет“ като понятие, с което се определя устойчивостта на организма срещу болести. Сравнително неотдавна учените успяха да открият и обособят имунната система като самостоятелна единица в човешкия организъм. Тя се състои от определени органи и тъкани, работещи като едно цяло. А теглото на вички органи и клетки от имунната система при възрастния човек няма и килограм.

Ето бойците на нашата вътрешна отбрана:

Кожата и лигавицата на носоглътката са защитниците на организма, които първи поемат вражеската атака на вредните бактерии и вируси. После в битката сс включват техните вътрешни колеги: костният мозък, далакът, апендиксът, сливиците, жлезите с вътрешна секреция. И от това дали цари пълна хармония помежду им и доколко е мощна системата като цяло, зависи неуязвимостта на нашия организъм срещу инфекции, алергени и дори ракови клетки.

Тест по самоотбрана

Има най-различни техники, е които науката днес може да определи състоянието на даден имунитет: с кръвни изочедвания, по пулса и дори по кичур от косата. Но дали има нужда да се подлагате на сериозно изследване можете да се ориентирате и сами по дадения по-долу тест. Вашият имунитет е снижен или може да се влоши в скоро време, ако:

– Боледувате често (повече от 4 пъти годишно), като при това заболяванията ви нерядко протичат без да вдигате температура, но след това дълго и трудно се възстановявате.

– Имате проблем с теглото (прекалено над нормата е или сте прекалено слаби).

– Страдате от някаква алергия.

– Често ви излизат херпеси или страдате от неподдаващи се на лечение гъбични инфекции.

– Имате цял куп вредни навици: пушите, преяждате, постоянно налитате на сладко, редовно прекалявате с алкохола.

– Лесно избухвате, а после трудю се успокоявате.

– Изобщо не спортувате и по принцип водите заседнал живот.

– Спите с отворена уста, хъркате.

– Имате някакво хронично заболяване.

– Мъчи ви безсъние или често ви се присънват кошмари.

– Чувствате постоянмо умора, апатия, раздразнение.

– В дневното ви меню преобладават мазните и пикантни сандвичи, кафето, сладките газирани напитки.

Ако са налице два-три от изброените признаци значи е време да обърнете внимание на имунитета си и да въведете някои промени в начина си на живот Ако признаците са повече от половината изброени, време е да се консултирате с лекар. И в двата случая е добре да окажете по-стабилна подкрепа на съпротивителните си сили.

Помогнете му!

– Не приемайте лекарства, особено антибиотици, без консултация с лекар.

– Откажете се поне за три месеца от рафинираните храни или консервите и полуфабрикатите, наситени с изкуствени добавки.

Задължително!

– Започвайте деня с кисело мляко или айран. Още подобре е, ако се ориентирате към готовите комбинации – кисело мляко с мюсли, кисело мляко с мед или кисело мляко с плодове. Всеки ден изяждайте по една ябълка. В дневното ви меню задължително трябва да има нещо зелено (маруля, магданоз, копър), нещо свежо (зеле, броколи, сурови чушки, моркови), нещо сочно (цитрусови плодове), нещо червено (малини, касис, ягоди, шипки).

– Не носете прекалено стегнати дрехи, които затрудняват кръвообращението. Желателно е бельото ви да е от естествени материи, за да може кожата да диша.

– За да подсилите съпротивата на организма срещу болести, трябва да го натоварвате с полезен стрес с помощта на природните стимулатори – топло и студено, вода и въздух, слънце и сняг. Правете хидромасаж, като се обливате със силна струя вода. Вземайте контрастни душове, обливейте се със студена бода. Посещавайте парна баня или сауна. Не изнежвайте гърлото със специално затопляна вода през зимата, привиквайте го постепенно към храни и напитки направо от хладилника.

– Пийте редовно поливитамини.

– Ако често боледувате от ангини, всеки ден профилактично правете гаргара на гърлото с билкова отвара или е разтвор от морска сол. (1 ч.л. морска сол, 1 ч.л. хлебна сода и капка йод се размесват в половин лигър вода).

– Повече се движете, ходете пеш, правете всеки ден 10 минути гимнастика, плувайте, танцувайте.

– Спете не по-малко от 7-8 часа, по възможност на отворен прозорец или предварително добре проветрена стая. Преди сън мечтайте за нещо приятно и в никакъв случай не мислете за работа, проблеми, тревоги. Запомнете! Леглото е само за секс, сън и почивка, а не за четене, ядене, гледане на телевизия и пушене.

– Когато работите е почистващи препарати от битовата химия, слагайте гумени ръкавици. В повечето от тях се съдържат вещества, които, прониквайки през кожата, оказват неблагоприятно въздействие на имунитета.

Лекувайте го с усмивки!

Медиците отдавна са забелязали, че доброжелателните хора, е лек характер и чувство за хумор, оптимистите боледуват много по-рядко от сезонните грип, простуди, ангини. Песимизмът, обидчивостта, агресията разстройват не само нервната, но и имунната система. Затова, погрижете се доброто ви настроение да поработи за вашия имунитет!

– Не затъвайте в тъжни мисли заради неприятности. Не трупайте отрицателни емоции, не си позволявайте да страдате повече от ден.

– Усмихвайте се – по повод и без повод. Усмивката рефлекторно стимулира производството на т. нар. хормон на радостта, който подпомага укрепването на имунната система.

– Четете, гледайте, слушайте, колекционирайте всичко смешно. Лечебната сила на смеха е точкова убедителна, че в Америка има асоциация по терапевтичен хумор. Членуващите в нея лекари предписват на своите пациенти сеанси със смехотерапия и посещения в цирк.

– Не се скъпете на ласки. Любовта и сексът са най-доброто лекарство за всички болести. Дори е установено, че ако човек получава поне 12 нежни докосвания дневно, то всяка болест отскача от него като пинг- понг.

– Не сдържайте сълзите си! Те не само носят емоционално обчекчение, но и изкарват от организма натрупани токсини.

– Правете си подаръци. Не е доказано научно, но е факт, че в красива рокля не можеш да сс простудиш.

4 мита за добрата защита

Често, вместо да помогнем на имунитета, ние му пречим със склонността си да робуваме на масово разпространени заблуди. Ето най-популярните.

МИТ 1. Спортът е най-добрият приятел на защитните сили. Вярно е, но е едно важно уточнение: ако действително разчитате най-вече на тренировките да сте здрави, не се подлагайте на тежки физически натоварвания в ранни зори. Хората, които спортуват рано сутрин, и то преди да са закусили, са много по-уязвими на инфекции. Обяснението е, че по това време на денонощието в организма ни е много високо нивото на хормона кортизол който потиска имунната система, и в същото време е намалено производството на веществото имуноглобулин А, който ни предпазва от инфекции. Оставете сериозната тренировка за следобед, а сутрин е достатъчно да направите гимнастика или лек крос.

МИТ 2. Отслабването на имунинета е отмъщение на природата заради намесата на човечеството в нейните закони. Вярно е отчасти. Действително е доказано, че хората в екологично замърсени райони имат по-слаб имунитет Но много по-често защитните ни сили се предават по чисто субективни причини, които можем сами да отстражзм – нелекувани травми или заболявания, неправилно хранене, пристрастяване към алкохол цигари или наркотици, претоварване е работа, хронично недоспиване или безсъние.

МИТ 3. Няма имунитет срещу банални инфекции като грип, остри респираторни заболявания, стомашни разстройства и т.н. Не е така. Попаднал веднъж в нас, всеки болестотворен микроорганизъм оставя спомен в имунологичната памет Изработените срещу него антитела дълго и много често пожизнено остават в защитните ни сили. При повторно заразяване със същия микроб болестта може и да се развие, но имунната система вече знае как да се пребори е нея и заболяването протича по-леко. Ние не забелязваме този процес, тъй като вирусите и микробите са безброй много Но ако имунната система не притежаваше тази способност, щяхме непрекъснато да боледуваме, с тежки и сериозни усложнения.

МИТ 4. Лекарствата повече вредят, отколкото помагат на имунитета. Дори и най-устойчивата защитна система не е в състояние да се справи с постоянните атаки на многочисленипе вируси и бактерии. Когато успеят да преминат бариерите й и заболяването се разрази, няма друго решение освен лекарствена терапия. Не си струва да се страхувате от лекарствата. Те не изключват имунната система, а й помагат да се освободи от сложни ситуации и коригират работата й в правилна посока.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара