Хората ежедневно изпиват куп лекарства, особено в сезона на вирусите. Разнообразието в аптеките и рекламите допълнително спомагат за това. А сигурно всички са чували приказката, че хремата минава с лекарства за 7 дни, а без лекарства за една седмица. Не ни стига това, че околната среда става все по-агресивна към хората със замърсяването на въздуха, почвите и водите, а оттам и на всичко, с което се храним, но и ние допълнително си добавяме безразборно химически субстанции под формата на лекарства и ваксини. А тяхното въздействие върху организма невинаги е безобидно и безвредно, в някои случаи страничните ефекти водят до пряко потискане на естествените защитни сили, които са ни много необходими именно в преходния сезон. Поради тази причина и пациенти, и лекари търсят алтернативни начини за лечение без странични ефекти, които по естествен начин стимулират имунитета и защитните сили на човек.

Най-общо острите състояния, към които спадат настинки, остри вирусни инфекции, грип, протичат по два модела – с остро начало, когато човек си ляга здрав и се събужда много болен и с по-бавно постепенно начало, когато болестта се развива за 2-3 дни. Често първият симптом, че се разболяваме, е температурата. Доказано е, че втрисането е полезно, то помага на организма в борбата му с инфекцията, а опитите за контролиране на температурата с антипиретици по-скоро го обърква в усилията да се излекува и може да удължи боледуването. В лабораториите изолирането и изследването на бактериите става при 37С, това е температурата, при която те най-добре виреят, т.е. когато се стремим да поддържаме близка до тази температура при болест, ние създаваме най-подходящите условия за развитието на вирусите и бактериите.

Осцилококцинум е сравнително широкоизвестен препарат за профилактика и лечение на вирусни заболявания. Условието да е най-ефективен е вземането му при първите симптоми на грипа. За профилактика при увеличен риск от заболяване може да се приема по един флакон на всяка 1-2 седмици. Ако настинката започне остро, с рязко покачване на температурата най-често се прилагат следните препарати:

Аконитум – настинка след излагане на сух, студен вятър; температурата бързо се покачва до високи стойности до 39-40С; съпроводена от сърцебиене, зачервяване на лицето, но без изпотяване; жажда за студена вода; неспокойствие с чувство на страх; втрисане с усещане за студ и горещина.

Беладона – използва се при подобни случаи, но при отсъствие на жаждата, има изпотяване, температурата е с пикове и спадове; силна чувствителност към светлина, шум; често е лекарство в началото при ангини.

Апис мелифика – температурата се повишава рязко, но е по-умерена; типично е силно зачервеното гърло с парещи и боцкащи болки, които се облекчават от студено; обикновено има оток. При по-постепенно повишаване на температурата и начало на заболяването се препоръчват:

Ферум фосфорикум – умерена температура до 38-38,5С, съчетана със суха кашлица, болки в ушите, кървене от носа, редуване на червенина с бледност на лицето.

Гелземиум – умерена температура с голяма обща отпадналост и слабост; стягащо главоболие; натежали клепачи; тръпки по гърба и треперене с мускулни болки; обилно изпотяване с липса на жажда.

Бриония – силно главоболие от най-малкото движение с желание да се лежи неподвижно; сухота на лигавиците с желание за големи количества студена вода; суха, болезнена кашлица; ставни и мускулни болки.

Рус-токсикодендрон – често след излагане на студ и влага или мускулно пренатоварване; силна отпадналост и скованост с мускулни и ставни болки, които се облекчават от раздвижване, което кара болния да променя постоянно положението си в леглото; херпес около устата.

Евпаториум перфолиатум – силни болки в костите ”като потрошени”, болки в гърба; зачервяване и силни болки в очите, които се влошават при притискане.

Това са само някои от най-често използваните хомеопатични монопрепарати. В аптеките се предлагат и комбинирани препарати, които също вършат добра работа, ако сте с добра жизнена сила и имунитет. Ако обаче сте от тези, които често боледуват, най-вероятно ще се нуждаете от т.нар. ”конституционално лечение”, което е индивидуално за всеки и е насочено към стимулиране на естествените защитни сили на организма и подобряване на неговата устойчивост към инфекциозни агенти. Хомеопатията е ефективен метод за лечение и профилактика без странични ефекти и е подходяща за всички възрасти.

http://homeoart-bg.com/

Facebook Twitter Google+

0 Коментара