Какво е щастие?

Трудно е да се даде еднозначен отговор. Колкото хора – толкова и мнения. Но едно нещо знам със сигурност и то е, че да се събудиш сутрин изпълнен със сили и желание планини да преместиш – това е щастие; да се радваш на отражението си в огледалото – това е щастие; да обичаш и да бъдеш обичан – това е щастие; да виждаш около себе си здрави роднините и близките си приятели – това е огромно щастие. И за цялото това различно щастие отговарят хормоните.

Така че хайде да насочим всичките си сили и възможности, за да постигнем това прекрасно състояние.

Какво трябва да направим, за да се събудим весели и бодри?

Правилно. Трябва да си легнем по-рано, да забравим всичко лошо от изминалия ден и да спим като къпани. Само че това не е толкова лесно. Понякога не успяваме да спазим нито едно от тези условия, защото стресът просто ни смазва със своята стоманобетонна плоча: проблеми в службата, безкрайни битови задължения, деца, които ходят на училище (това само по себе си е достатъчно), лоши новини по телевизията…

И ето че понякога се въртим в леглото, без да можем да заспим до сутринта, премисляйки късчета от вчерашните разговори, обиди, от боклучавата визуална информация и .н. Или уж спим, а краката ни тичат нанякъде. Също като в поговорката, че „луд умора няма“.

Според данните, публикувани в различни изследвания,, от синдром на неспокойните крака страдат близо 30% от хората, но в действителност са много повече. Често пъти това са неосъзнати неприятни усещания в краката с чувство за дискомфорт, които предизвикват непроизволни неподдаващи се на контрол движения. Вие не забелязвате нито усещанията, нито движенията, те често са съвсем леки и може да наподобяват мускулен тремор, произволно мърдане на пръстите (свиване) и всякакви други всевъзможни варианти.

Най-често това е свързано с локално временно влошаване на кръвоснабдяването заради предутринните колебания в стойностите на кортизола и адреналина.

Синдромът на неспокойните крака

в над 90% от случаите се дължи на изтощение на надбъбречните жлези и е част от един порочен кръг – нарушавайки съня, той още повече изтощава тези органи. А умората на надбъбречните жлези е стрес за организма, който се дължи включително и на каскадата от биохимични реакции в главния мозък.

Най-лесният и ефикасен начин сънят ви да се подобри и да направите първата стъпка по пътя към здравето на надбъбречните жлези, е нощем да спите с къси памучни чорапни. Обувайте ги веднага след водните процедури, докато краката са още топли. Идеално би било това да се съчетае с масаж на стъпалата и със загряващ крем, ароматни масла или магнезиево олио. Няма да повярвате, но късите чорапки са мощен „адаптоген“ и не си струва да ги подценявате.

За да устоявате на стреса, за да държите нервите си в стабилно състояние, въпреки всички трудности, вземайте дихидроепиандростерон (DHEA) в доза 25-75 мг дневно или прегненолон пак в същата доза и 3-10 мг мелатонин преди сън. Проверете хормоните на хипофизата.

Ако FSH е 12 мМЕ/мл и повече, тогава трябва да елиминирате всички дефицити, за да се стабилизира синтезът на стероиди, и да помислите за заместваща хормонална ерапия.

Ако работите нощем, тогава непременно вземайте тези хормони!

Толкова ви е смазал предменструалният синдром, че ви се иска да убиете някого ли?

Помогнете си с фитоестрогени – може да са на основата на соята, може да са лигнани, може да са фитоестрогенни комплекси. Към тези препарати непременно добавете и DIM в съчетание с калциев Д-глюкарат.

А за през нощта обувайте памучни чорапки – и лека нощ! Но се пазете от странични ефекти от рода на повишено либидо.

Впрочем, да поговорим за него.

Хайде да уточним какво означава здравословно либидо.

Светът е разнополов – мъжете и жените са създадени едни за други и няма смисъл да се отрича сексуалността, а който я отрича, той върви срещу природата. В тесните кръгове на специалистите е широко известно схващането за това какво означава нормално либидо – минимум пет сексуални фантазии на ден. Това не значи, че пет пъти на ден трябва да сте в състояние на невероятна възбуда. Означава само, че ставащите около вас събития имат една или друга сексуална окраска, но дали вие ще я видите, зависи от вашия хормонален фон и нивото на стрес.

Когато говорим за пет сексуални фантазии дневно, се имат предвид не само директните мисли от рода на: „Искам те тук, направо както си застанала до вратата“, макар че и това може да се брои, но и най-обикновеното желание и умение да правите комплименти на околните, че изглеждат добре, направо чудесно (разбирай секси). Това

означава също и умение да приемате, без да се притеснявате, подобни комплименти и по отношение на себе си.

Около нас е пълно с реклами със сексуален подтекст и ако подобна реклама предизвиква у вас правилно насочена краткотрайна представа, то това е добре. Но либидото ви е под въпрос, ако видео поредица с бельо или душ гелове е предизвиква в ума ви еротични картини.

Либидо, това са горе-долу такива мисли: „Дали на мъжа ми ще му се хареса тази пола (или червило)“? Или: „Тези джинси ще му бъдат екстра, а сексуалните тиранти (май¬чице мила!), камшик (ах, боже мой!)“.

Мислите на мъжа са по-директни и по-простички,

мислите на жените са много по-причудливи

и по-сценични, но непременно трябва да ви минават през ума. Колкото сме по-млади, толкова повече мислим за секс.

Според данни от американски проучвания мъжете се сещат за секс средно деветнадесет пъти на ден. Освен това още осемнадесет пъти в представите им се мярка храна и единадесет пъти се отдават на мечти за сън. А при жените победа удържат мечтите да си поспят (седемнадесет пъти), на второ място е желанието да се подкрепят с не¬щичко (петнадесет пъти). Сексът заема почетното трето място – десет пъти се сещат за него.

Извод: повечето жени са в състояние на инсулинова резистентност, техният свят е подчинен на храната, не на секса.

Изобщо, ако искате силно либидо, потентност и незабравим секс, най-напред трябва да станете устойчиви на стрес (как да го направите – вижте по-горе) и разбира се, вземайте по 25 мг дневно дихидроепиандростерон (DHEA) – тази прамайка на всички хормони, който е физиологическият източник на тестостерона. Освен това пийте и добавки, съдържащи фитостероли и стероидни сапонини, те активизират синтеза на лутеинизиращия хормон, а това също спомага за здравословен, нормален синтез на тестостерон. Съществуват още множество отлични комплексни препарати, които включват, например, вече познатия ви DIM.

За да може външният ви вид да радва както вас, така и вашия партньор,

непременно трябва да поставите под контрол и саркопенията, и птозата. С напредването на възрастта се губи мускулна маса и силите намаляват, чертите на лицето по естествен път се смъкват надолу. Няма как да бъде отменен законът на Нютон, гравитационната птоза е неумолима, но можем да й се противопоставим.

За тази цел обаче трябва да елиминирате хормоналните дефицити и да отстраните дисбалансите, защото именно хормоните осигуряват енергийно процеса на оптимален синтез и оптималното функциониране на мускулите. Хормонът на растежа, витамин D, тестостеронът и дихидро- епиандростеронът са незаменими хормонални регулатори на процесите на синтеза.

За да се радвате на млада и свежа кожа, поддържайте я с фитоестрогени. И отстранявайте навреме такива неприятни неща от естетична гледна точка, каквото е акнето, предизвикано от дефицит на прогестерон в съчетание с естрогенно доминиране.

Косата ви е оредяла, загубила е блясъка си и е станала безжизнена?

Изяснете каква е причината, като проверите следните хормони:

  • фоликулостимулиращия (FSH), лутеинизиращия (LH), антимюлеровия хормон (АМН), пролактина (Рг1);
  • общ и свободен тестостерон, глобулин, свързващ половите хормони (SHBG);
  • кортизол.

Всички установени дефицити трябва да се наваксат.

Най-„косматата“ добавка е дихидроепиандростеронът, тъй като той е най-добрият антистресов хормон и прекурсор на основните полови хормони (дозата за него е 25 мг дневно). Може да го замените с прегненолон.

Косопадът често пъти се дължи и на нарушение на циркадните ритми, затова не трябва да забравяте и мелатонина.

Вашите близки възрастни хора ще бъдат ваша опора, а не бреме, ако се погрижите за тяхната хормонозаместителна терапия. Хормоналните препарати във вид на таблетки, капсули, инжекции, кремове и гелове за външна употреба, фитоестрогените – всичко трябва да бъде насочено към това възрастното поколение да има максимално достойно качество на живот.

Помнете, че своевременната хормонозаместителна терапия предпазва от рак, деменция, остеопороза и още много други заболявания.

Текстът е откъс от книгата на д-р Ирина Баранова „Биохакинг. Бъди най-добрата версия на себе си”

Facebook Twitter Google+

0 Коментара