Какво си представяте, когато чуете думата ергономия – нещо сложно, но и същевременно удобно? Със сигурност това е моята асоциация. А сега кажете какво си представяте, когато чуете думата мишка? А ако добавим компютърна отпред? Години наред съзнанието ни е свикнало да възприема компютърната мишка с определена форма и вид. Да, има по-скъпи модели и по-евтини, дори някъде все още се крият мишки с кабел, които да свидетелстват за развитието на праисторията в технологиите – има цветове и мишки с много приятни бутони и функции. Но формата им е в общи линии стандартна.

Досега.

Вече има нещо съвършено различно. Казва се Lift и като всяка иновация в света на компютърната периферия – идва от швейцарския бранд номер 1 – Logitech.

Първото, което ще ви направи впечатление е формата. Различна е от всичко, с което сте свикнали на външен вид. И по-конкретно – вертикална е.

Вместо да поставяме дланта си на нея, както сме свикнали от изобретяването на мишката до сега – ние по-скоро й подаваме ръка. Формата й следва китката в естественото й положение при ръкостискане.

И ще попитате защо? А отговорът се крие в думата ергономия. Редица изследвания ни показват, че еднотипните движения, които правим с мишката на бюрото, могат да доведат до болка в предмишницата, китката и това от своя страна до цялостно неразположение и дискомфорт.

Швейцарската компания е изчислила, че потребителите, които активно работят на компютър изминават с мишката разстояние от 27 км за година. Затова и с напредването на възрастта и работните часове, ние имаме нужда от ергономична промяна.

Вертикалната мишка Logitech Lift предлага да опитаме с различната позиция на ръката за повече комфорт.

Трябва да призная, че моят опит с мишката е изцяло положителен. Преди да започна работа с нея, мислех, че ще ми трябва много време да свикна, но истината, че „новият“ захват е интуитивен и науката в лабораторията на Logitech действително си е свършила работата.

Плъзгането по бюрото е удобно, ръката не изпитва напрежение, а палецът (който често си няма място при конвенционалната форма) има извяно „легълце“, на което да почива и да „помага“ при движението на мишката.

Оттам нататък, вече можем да говорим за допира, материалите и допълнителните функционалности на мишката – екстри, в които не сме се съмнявали ни най-малко и напълно отговарят на репутацията на бранда.

Lift разполага с 4 бутона (2 допълнителни от стандартните, които могат да се настройват през софтуера на Logitech) и т.нар. smart скрол, с който избираме дали да скролираме прецизно или пък супер бързо, когато, например, просто преминаваме през голям обем страници на документи, или редове в ексел.

Материалите са повече от приятни на допир, а частта, която опира в дланта е повече от приятна и напомня кадифено докосване.

Не на последно място, Lift е създадена предимно за жени – не че моделът дискриминира, просто размерът, в който е изваяна мишката е подходящ за малки до средни по размер ръце и мъжете с по-големи „лапички“ няма да се чувстват комфортно с този модел.

Logitech Lift се предлага в три цвята – нежно розово, бяло и черно и струва около 150 лв.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара