„Истанбул е оригиналният Ню Йорк!“, казва мой приятел, българин, който от 25 години живее именно в Ню Йорк, Бруклин, и работи в сърцето на Манхатън. Но не пропуска възможност да попие от духа и атмосферата на града край Босфора, когато е в Европа.

Истанбул Галата

Живият, вибриращ мегаполис ни изкушава с изключителни преживявания, уникални вкусове и магически пейзажи. С единия си крак в Азия, а с другия в Европа, Истанбул, древната столица на три империи, знае как да съчетае съвременната си култура с древните традиции.

Забележителности в Истанбул

Мога да се връщам в Истанбул отново и отново, правила съм го толкова пъти, че не помня точния им брой, и всеки път откривам ново вълнение. Изкушавам се да цитирам отново страхотната ни водачка по време на един кулинарен тур Айшем Ергиноглу:  „Вярвам, че градовете имат пол – мъжки или женски. Истанбул е жена – никога не се разкрива отведнъж, а постепенно: пласт по пласт, и винаги има още какво да откриеш, влюбвайки се все повече.“

Да, влюбвам се отново и още по-силно

Истанбул Истиклял

Истанбул е космополитен град, който предлага изключително многообразие от преживявания на гостите си, но в случая искам да ви разкажа за културното му лице. И, разбира се, няма да пропусна две идеи за изискани вечери в знакови места на града. Гастрономията в този град, без никакво съмнение, е важна част от досега с културната му атмосфера.

В края на май и началото на юни бях в Истанбул за старта на Beyoğlu Culture Road – амбициозен културен фестивал, който заедно с аналогичния фестивал в столицата Анкара –  Başkent Culture Road, включваше огромно разнообразие от над 2000 събития с повече от 6000 артисти. Създадени и промотирани от Министерството на културата и туризма на Турция, фестивалите обхващаха широк спектър от културни събития – концерти,  изложби, беседи, семинари, театрални представления, поетични четения, стенд ъп шоу програми и мн. други.

Истанбул

В Истанбул фестивалът се случваше в 40 културни пространства, 62 зали, 3 открити сцени, 15 улични сцени и 4 улични събития с 4953 артисти. Истинско обединение на сградите, улиците, архитектурата, естетиката и историческата тъкан на Истанбул с цялото културно наследство като литература, театър, музика, опера, гастрономия, образование, живопис и кино.

Забележителности в Истанбул

Организаторите казват, че целта на Beyoğlu Culture Road е да съхрани културните ценности от миналото и да ги пренесе в бъдещето, да съживи историческия район Бейоглу в неговата уникална тъкан. И обещават да подаряват на жителите и гостите на града този фестивал всяка година.

Мечтите на Руми и изкуствения интелект

Една от най-интересните преживявания за мен бе свързано с Руми и дервишите. Турският артист Рефик Анадол е създал поетично, потапящо и мултисензорно произведение на изкуството в чест на 750-ата годишнина от смъртта на един от най-великите поети и философи в човешката история – Мевляна Джеляледдин Руми.

Вдъхновен от многопластовата философия на Руми, чрез която той интерпретира живота и вселената, Rumi Dreams е базиран на изкуствен интелект спектакъл от светлина и движение, който оживява огромен набор от данни от ценните архиви, свързани с Руми. Този набор от данни, събран с помощта на кметството в град Коня, където Руми е живял, включва ръкописи на 19 различни езика, повече от 180 000 изображения на дервиши ложи, старинни книги и документи, както и записи на суфи музика и изпълнения.

Рефик Анадол и неговият екип обработват всички тези документи, данни, които са емблематични за мирогледа на Руми чрез алгоритми за машинно обучение. Получената вселена с данни се превръща в градивните елементи на машинно генерираните Rumi Dreams, уникална перспектива, от която да се разглежда поетичната вселена на Руми в безпрецедентен мащаб.

Генерирайки мултисензорно динамично изпълнение, Rumi Dreams е хипнотизиращ артистичен израз на сближаването между значението(ята) на светлината, знанието и движението, насърчавайки ви да намерите „своята светлина, която осветява света“. „Спри да се държиш като толкова малък. Ти си Вселената в екстатично движение.”, казва Руми.

Музеят на суфизма

дервиши истанбул Руми

Ако искате да се докоснете до свещените ритуали на суфистите в Истанбул, най-доброто място е Galata Mevlevi House – музеят на Руми и суфизма в Бейоглу – също една от локациите на фестивала.

Сградата, построена през 1491 г. е първата къща на Мевляна в Истанбул. Престава да функционира като дервишки център през 1925 г. и отваря врати като музей през 1975 г. Основно ремонтирана е между 2005 и 2009 г. и сега служи като музей за ислямската суфистка секта. Той предлага информация за културата, музиката и традициите на суфистите и тук можете да видите на живо някои от емблематичните им молитви и ритуали, включително атрактивния „танц“ на въртящите се дервиши.

дервиши музей на суфизма

Никога няма да забравя мистиката, умиротворението и връзката с Бога, които изпитах при първия си досег с молитвата на въртящите се дервиши преди доста години в Истанбул. И винаги благодаря на съдбата, когато отново мога да се потопя в това мистично преживяване.

Дервишите са дълбоко вярващи хора. Когато танцуват, през тях минава силата на Бога. По време на танца дланта на дясната им ръка е вдигната нагоре и приема Силата от Небесата. Силата минава през тялото и през насочената надолу длан на лявата ръка, покрай сърцето, влиза в Земята. Дервишите нито задържат, нито насочват Силата. Те я приемат от Бога и я предават на хората. Дервишът знае, че е инструмент в ръцете на Бога. Той не задава въпроси и не насочва Силата, само я „ретранслира“.

Емблематичният културен център “Ататюрк“

истанбул културен център ататюрк

е средище на културния живот в града на Босфора. Любимият на всички жители на града център отвори врати в края на миналата година след като бе построен наново. Под покрива си „Atatürk Kültür Merkezi“ приютява опера с площ от 49 000 кв. м с 2040 места, оборудвана с най-съвременни  технологии. Центърът разполага и с театрална зала с площ от 16 300 кв. м с 802 места, галерия от 410 кв. м и многофункционална зала.

AKM предлага закрита площ от приблизително 100 000 кв. м, в която има още център за детско изкуство, музикална платформа, студио за звукозапис и библиотека, проектирана като информационен център за специализирани теми като музика, изкуство, архитектура и дизайн. И още – кино и пространства като дизайнерски магазини, заедно с репетиционни зони, учебни стаи за солисти и оркестри, ресторанти, кафенета, работилници, административни и технически звена.

„Ататюрк“ е дом на Президентския хор за класическа турска музика, Истанбулската държавна опера и балет, Истанбулския държавен театър, Истанбулския симфоничен оркестър и Държавния турски музикален ансамбъл в Истанбул.

А в залата на операта в AKM започна и концертната програма на фестивала Beyoğlu Culture Road с концерт на гръцката певица Гликерия (че е гъркиня осъзнах едва в залата, когато запя) и нейния оркестър за ребетико.

Признавам, че бях удивена от факта, че мнозина от пълната зала в сърцето на Истанбул пяха с нея.

Гръцка певица с толкова фенове в Турция!

Оказа се, че Гликерия е много известна в Гърция, Кипър, Турция, Израел, Испания и Англия и с над 30-годишна кариера. А ключът към сърцата на турците е именно ребетико – музиката на гръцкия ъндърграунд. Тя се налага като стил в първите години на 20 век, като се изпълнява с бузуки, цура и баглама, както и дайре, акордеон, китара, цимбал. Но – най-важното – тази музика е родена в Турция.

Това е музиката на над 2 милиона турски гърци, отишли в Гърция след 1922 г. (войната и опожаряването на Смирна, днешен Измир). Тези хора, произлизат от средната класа и в Турция са имали работа и домове. В Гърция стават ъндърграунд. Ребетико е музиката на тези бежанци. Стиховете отразяват техния живот – бедността, болката. Разказвам го единствено в името на многото културни пластове, които мегаполис като Истанбул, бивш Константинопол и Цариград, разкрива и пред гостите си.

Улица „Истиклял“

Улица „Истиклял“ – най-известната в Истанбул, е естествена част от културния път „Бейоглу“. Тя започва на също толкова известния площад „Таксим“ и културния център „Ататюрк“. Тук е най-космополитната част от града, приютила десетки магазини и бутици на големи марки, както и на ръчно създадена керамика, бижута, дрехи, произведения на изкуството и т.н., ресторанти, барове, кръчми, сладкарници, сергии за сладолед, царевица и кестени.

По протежението на двата си километра улицата е дом и на много галерии, книжарници, музеи, сцени и кина.  На улица „Истиклял“ се намират пазарът на цветята, рибният пазар, както и консулствата на много европейски страни – преди обявяването на Анкара за столица, там са били разположени посолствата им.

Исторически известна като Grand Rue Pera, „Истиклял“ е пешеходна и по нея се движи само червен ретро трамвай, за радост на милионите туристи, които попиват атмосферата й.

„Истиклял“ напомня френски булевард. Сградите са красиви и поддържани, предимно от XIX век, барокови и неокласически. Тя е дом и на храмове от много религии – джамии, синагоги, арменска и гръцка църква, католическата Santa Maria Draperis.

Истанбулският музей на киното

Независимо дали сте киноман или средностатистически зрител, истанбулския музей на киното ще ви очарова. Разположен е в уникална реновирана сграда на „Истиклял“, а на откриването му през 2021 г. президентът Ергоган лично посреща световноизвестните Гай Ричи и Джейсън Стейтъм.

Сградата е емблематична за периода на превръщането на Бейоглу в модерен район на града през XIX век. Тя е в класически стил с впечатляващи декорации на тавана, мраморни камини и гипсови релефи, които отразяват перфектно архитектурния стил на епохата.

Известна като Koceyen Mansion, сградата е построена през 1870 г. като зимна на видния бизнесмен Агоп Кочеян. Служила е на окупационните сили на английската армия като съд между 1918-1922 г., по-късно е превърната в държавна институция.

Atlas Passage, където се намира днешният музей, е превърнат в център на изкуствата и забавленията през 1932 г. 16 години по-късно е създадено и кино Atlas, едно от най-големите в „Бейоглу“.  През 2019 г. започва мащабната й реставрация за днешния музей на киното. А той е наистина впечатляващ.

Разположен е на три етажа, като първите два са с постоянни експозиции, а третият е домакин на временни изложби. Сред  експонатите на музея са восъчните фигури на актьори и актриси, които турците са гледали и виждали от детството си, лични вещи на няколко видни режисьори, както и филмови плакати.

Istanbul Cinema Museum е първият, който използва приложение за дигитална памет и предлага чрез него невероятно информационно хранилище, предоставящо представа за много актьори, актриси, режисьори, сценаристи, продуценти и други кино дейци. Една истинска симбиоза на виртуалната реалност, дигиталното с аналоговото културно минало.

Новото круизно пристанище

Истанбул круизно пристанище

Леко се учудих, че културният тур из район „Бейоглу“ включва обяд на круизното пристанище. Може би заради гледката? А първоначално гледката от терасата на втория етаж на ресторант Galataport Liman (нова локация на много известния истанбулски ресторант Liman, отворил врати през 1947 г. и предлагащ  невероятно вкусни блюда) бе доминирана от огромния круизен лайнер „Коста Венеция“ (с височина на 22-етажна сграда, в която „живеят“ над 5200 пътници), акостирал на метри от нас.

Истанбул Коста Венеция

Между основното ястие и десерта 323-метровият кораб започна да се движи, направи елегантен завой и отплава нейде към гръцките острови, разкривайки пред очите ни чудната гледка на залива.  Буквално веднага спуснаха металните ограждения, като по този начин разшириха крайбрежната алея за разходки с няколко метра.

Перфектната презентация на новото круизно пристанище Galataport Istanbul!

За него си заслужава да бъде разказано отделно. Но накратко – открито през 2021 г. (след едногодишно отлагане заради пандемията), с инвестиция от 1,8 млрд. долара, круизното пристанище предлага изключително модерна инфраструктура и за круизните кораби и техните туристите, и за всички, дошли да прекарат приятно времето си в района на пристанището.

Например всички операции на терминала, обработката на пътници и багаж, както и паспортният контрол са разположени на 29 000 кв.м в подземния терминал, оставяйки красивото крайбрежие свободно за разходки. Така всички пътници напускат круизните кораби под земята, по-точно казано, под водата, където е изграден и огромен паркинг за десетки автобуси.

Благодарение на всичко това Galataport Istanbul се превръща в предпочитана начална и крайна точка на водещи круизни линии в района на Средиземноморието, което е удобно и за всички българи, които искат да плават с круиз.

Круизното пристанище е туристическа дестинация само по себе си – новата инфраструктура е вплела всички значими паметници от историческото градско пристанище и е отворила за първи път от около два века крайбрежната алея за всички гости и жители на Истанбул.

Новите сгради на пристанището са нискоетажни и с модерен архитектурен дизайн, а сред тях се открояват и реставрирани исторически постройки като Пощата за колети, която е превърната в изложбено и търговско пространство. Три от старите сгради скоро ще станат дом на хотел Peninsula Istanbul. С модерна архитектура, вдъхновена от историческото наследство.

Galataport Istanbul е перфектното място да се разхождаш, пазаруваш, да се храниш. Комплексът има два музея и изложбени зали, в които гостуват различни артисти.

След като ви разказах за малка част от културните средища на Истанбул, не мога да пропусна храната. Ето още 2 ресторанта, които не бива да пропускате.

Ресторант Lacivert

е живописно разположен на брега на Босфора, точно под единия от мостовете, и до него можете да стигнете и по вода. Идиличната тераса е перфектното място за вечеря през летните вечери. Ястията на главния готвач съчетават богатите вкусове на средиземноморската кухня и традиционни турски рецепти, включително от отдалечени райони. Като ризото с морски дарове – лаврак, групер, ципура и умбра на скара, червен кефал на пара, дъмбо скариди и омар на скара, агнешки пържоли, кебап с кисело мляко, телешко филе и кюфтета и още…

Ресторант Izaka Terrace

също предлага спираща дъха гледка, но от високо към Босфора и историческия полуостров на хилядолетния град.

Започнете вечерта с коктейл на бара с фантастичната тераса между небето и морето и наблюдавайте залеза над Босфора.

Храната тук е достойна за едно от най-елегантните места в Истанбул. Готвачите сътворяват креативни вкусове, стъпвайки върху най-доброто от световната кулинария и местните традиционни турски вкусове. Менютата са сезонни, но задължително с пресни продукти, специално отгледани за кухнята на Izaka Terrace.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара