След седем забележителни издания на музикалната сцена в Русе, където през 2014 г. се ражда идеята Allegra, eдноименната фондация взема стратегическото решение да се потърсят нови хоризонти за развитието на фестивала, премествайки го в столицата.

На откриващия фестивала концерт, на 15 юли 2022 г., многоликият инструменталист Сергей Малов ще изпълни заедно с Фестивален оркестър Алегра  един от най-откровено романтичните и страстни концерти за цигулка –  Концерт №3 на Камий Сен-Санс.

В програмата са още увертюра към приказната опера „Оберон“ от К. М. фон Вебер и пъстрата сюита „Пулчинела“ на Перголези/Стравински. Диригент е Никола Паске.

За ценителите на камерната музика на 19 юли 2022 г. на сцената на зала България Сергей Малов и Грегори Асс – цигулка, Нимрод Гуез, виола, Ласло Феньо, виолончело и Петър Найденов, контрабас ще изпълнят Струнен квартет №1 на Бедржих Сметана и Струнен квинтет №2 на Антонин Дворжак – фокус Чехия.

Концертмайстори и оркестрови водачи от световна класа обединяват сили и вдъхновение в името на съвместното музициране.

На 21 юли, публиката ще преживее изпълнението на изключителния цигулар проф. Борис Гарлицки, победител на престижния конкурс Premio Paganini, виртуозът на струните, както го наричат световните медии – Сергей Малов, доайенът на виоловата група на Берлинска филхармония Вилфрид Щреле,  проф. Нимрод Гуез – Chamber Orchestra of Europe, челиста на Квартет „Йерусалим“ Кирил Злотников, вече добре познатия на публиката Атанас Кръстев с младите и многообещаващи звезди Лора Маркова и Полин ван дер Рест в изпълнението на два шедьовъра на ранния романтизъм – Струнен октет от Феликс Менделсон – Бартолди и Струнен квинтет C Dur от Франц Шуберт.

Ден по-късно, фестивалният оркестър Алегра заедно с покоряващо виртуозния унгарец Ласло Феньо ще представят Вариации по тема „Рококо“, Op.33 на П. И. Чайковски  под прецизната палка на Йоханес Шлефли. В програмата още – Увертюрата към операта „Силата на съдбата“ на Джузепе Верди и балетна сюита „Жар–птица“ на Игор Стравински.

„Борис Гарлицки е изключително динамичен и гъвкав музикант, отличаващ се с висока интелигентност, с великолепно закръглен тон и солидна техника!“, коментира Курт Мазур, един от най-големите диригенти на 20-ти век, с когото Борис Гарлицки работи дълги години.

Роден в Русия, той получава първите си уроци по музика от баща си, автор на популярния учебник за млади цигулари „Стъпка по стъпка“. Учи при професор Янкелевич в Московската консерватория, а след това работи като концертмайстор на „Московски виртуози“ и London Symphony Orchestra, Covent Garden Opera House, Vienna ORF Simphonieorchestеr Hamburg Philharmonic и много други.

Днес Гарлицки посвещава голяма част от времето си на преподаването. Води катедри в два изключителни музикални института, Conservatoire National Supérieur de Paris и Folkwang Universität der Künste, (Есен, Германия). Освен това, всяка година, той Гарлицки провежда майсторски класове в най-известните музикални институции, включително Curtis Institute във Филаделфия, Peabody Conservatory в Балтимор, Hanns Eisler Musikhochschule в Берлин и Kronberg Academy.

„Неговите знания, неговата енергия, неговата честност и способността му да се свързва с хората и да създава хармония според мен са квинтесенцията на това, защо той може да служи като модел за подражание и водеща светлина за младото поколение.“ (Курт Мазур)

Професор Гарлицки е един от преподавателите, включени в програмата на майсторските класове на академия Алегра, и е част от звездния ансамбъл от изпълнители за концерта „Съзвездия“ на 21 юли, в столичната зала „България“.

Ако може да върнете стрелките на времето и изберете момент от кариерата ви, когато сърцето ви е тръпнело в очакване на среща с публиката, кой ще е той?

О, няма да се налага да връщам стрелките толкова назад, защото и досега сърцето ми трепери преди всяко излизане на сцената. Тръпне в очакване и в удоволствие от възможността да споделям сцената с прекрасните ми колеги, в изпълнение на величествени репертоари.

Музикалните фестивали по цял свят се опитват да спечелят, да „съблазнят“ младата публика. Каква мислите, че трябва да е стратегията в тази посока? Изпипана селекция от композитори, изпълнители или артистична рамка или?

Разбира се, че най-успешна е формулата, заключена във вашия въпрос, но бих добавил, че е необходимо и етап на образоване на публиката.

Вие сте любим преподавател на младите музиканти и се включвате с охота в майсторски класове по света. Ще се включите и в майсторските класове, организирани от академия Алегра, в рамките на фестивал Алегра. Имате ли усещането, че младите изпълнители на класическа музика се променят?

О, да, разбира се. Те са по-бързи, по-образовани, но са огромно съжаление, наблюдавам, че им липсва вдъхновение.

Има ли предизвикателства пред вас като преподавател?

Моята заветна цел е в един момент да стана ненужен на моите ученици и те да растат, политат и откриват хоризонтите сами.

Как ви намери музиката или вие нея?

Ограден съм от музиканти, отраснал съм в семейство на цигулари. Моят баща беше голям учител, а майка ми концерт майстор на малък оркестър. Леля ми е също цигулар и като се замисля нямаше начин да не се втурна в музиката, да не ме омагьоса нейната сила и универсален език.

Казват, че талантът е 1, а постоянната работа 0, така че цифрата расте, колкото повече нули се добавят. Съгласен ли сте, че това е и принципът в музиката?

Много индивидуално е всичко при нас, музикантите. Затова ми е трудно да отговоря категорично на този въпрос.

На един от най-интересните концерти, включени в програмата на Алегра – „Създвездия“ ще свирите заедно с младите надежди на фестивалния оркестър Алегра. Общуването и съвместното изпълнение с големи, доказани имена е истинска школа за тях. Кой момент от вашата кариера и коя среща с изпълнител остави следи в развитието ви?

Помня, че когато се роди синът ми, през 1982 г., спечелих един много важен конкурс на името на Паганини и там срещнах сър Йехуди Менухин. Благодарение на работата ми в Лондонския симфоничен оркестър и оркестъра на  Кралската опера в Лондон, съм имал удоволствието и честта да свиря с невероятни музиканти като диригента Колин Дейвис, диригента и пианист Генади Роджественский, пианистката Марта Аргерич и пианиста, и диригент Маурицио Полини. А преди 25 години срещнах гръцкия цигулар Леонидас Кавакос – незабравимо преживяване. Оттогава съм приятел с почти всички. Трябва да призная, че големите музиканти са големи хуманисти и една от мисиите им е да разберат и изпълняват всеотдайно своята голяма роля в израстването на обществото като такова – хуманно общество.

Повече за предстоящите концерти, включени в програмата на фестивал Алегра, както и детайли за майсторските класове, част от Академия Алегра, на адрес:  www.allegrafestival.com/bg/

www.allegrafestival.com/bg/allegra-masterclasses/

Билети може да се закупят оттук

www.eventim.bg/bg/artist/festival-alegra-350/profile.html

Билети с намаление за ученици, студенти и пенсионери могат да се закупят само на касата на зала „България“

Фестивал и академия Алегра се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура”, Софийска община – Столична програма “Култура”, Фондация “Америка за България”, Институт Лист – Унгарски културен институт и в партньорство със Софийска филхармония и Национално музикално училище “Любомир Пипков”.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара