Автор: Надежда Серафимова

Kоординати: 42.023897, 28.009002

Достъп: пеша/лека кола

Категория: Плаж

Защитена местност Силистар е най-южната защитена местност по нашето Черноморие. Тя е разположена между Синеморец и Резово и лежи в Странджа планина, като плавно преминава в нежната прегръдка на морето. Тук се намира и един от най-красивите ни южни заливи, известен със своята дива природа. Съчетанието от фин златист пясък, бистри води и тихо спокойно море създават наистина вълнуващо близко до природата усещане.

Къде се намира: 5 км южно от село Синеморец

И още:

Местността попада в границите на Природен парк „Странджа“, разположена е на площ от 773 ха и се характеризира като влажна зона с каменист и силно разчленен бряг. Името си дължи на едноименната малка река Силистар, в чието устие лежи. В тази част планината предлага най-голямото разнообразие на растителни видове за единица площ в България. Тук се намират най-големите оцелели бели понтийски дюни по нашето Черноморие, а в близост до залива Силистар е най-южното находище на пясъчната лилия у нас.

Очарованието на залива Силистар се крие в заобикалящата го природа. Дивите гори на Странджа стигат точно до брега, а отстрани го заобикалят високи причудливи скали. Пътят, водещ до него, лъкатуши около 1 км през гората и за финал разкрива невероятно красива гледка – от най-сините. Заливът е дълбок и пази почти винаги морето спокойно и кристалночисто, а през лятото – и изключително топло. Ситен златист пясък покрива целия плаж, който е дълъг около 1 км и широк 50 м. Плажът е сред предпочитаните места за сърф по нашето Черноморие.

Тук се намира най-южният къмпинг по родното Черноморие, който предлага съвършено място за отдих в гората близо до морето. Заедно със защитена местност Устието на река Велека, защитена местност Силистар е включена в списъка на най-значимите влажни зони в България, с изразено значение за опазване на водолюбивите птици.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара