Менопаузата предизвиква промени в бялото вещество на мозъка, които увеличават риска от инсулт и деменция, съобщава списание „Нюролъджи“, цитирано от БТА, като цитира ново изследване.

Откритието е направено от Центъра за изследване на невродегенеративните заболявания в Германия. Учените анализират резултатите от ядрено-магнитен резонанс на мозъка на над 3 500 мъже и жени, чиято средна възраст е 54 години.

При 59 процента от жените менопаузата вече е настъпила.

Изследователите се интересуват от броя на огнищата на хиперинтензивност на бялото вещество – характерни малки промени, видими при изследване с ядрено-магнитен резонанс.

Броят на огнищата на хиперинтензивност се увеличава с напредване на възрастта, както и при високо кръвно налягане. Общоприето е, че колкото повече такива огнища се откриват в бялото вещество на мозъка, толкова по-висок е рискът от инсулт, съдова деменция и болестта на Алцхаймер.

Проучването потвърждава и предишни предположения, че при жените в менопауза и постменопауза има значително повече огнища на хиперинтензивност на бялото вещество, отколкото при дамите, които все още не са навлезли в този период.

Хормонозаместителна терапия нямат защитен ефект върху мозъка – приемането на тези лекарства не влияе на количеството на патологичните промени в бялото вещество, добавят учените.

Независимо дали е настъпила менопаузата или не, жените с високо кръвно налягане, които не приемат медикаменти за поддържането му под контрол, имат много повече огнища на хиперинтензивност на бялото вещество на мозъка, отколкото мъжете.

Получените резултати още веднъж показват, че при оценката на състоянието на пациента и разработването на методи за лечение, е необходимо да се вземат предвид неговия пол и възраст, подчертават изследователите.

Необходими са по-нататъшни проучвания и изследване на физиологичните промени свързани с менопаузата, които могат да дадат информация за причинно-следствените механизми, включени в прогресията на заболяването на малките мозъчни съдове, добавят още учените.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара