Над 10 експерта в областта на информационните технологии и детската педагогика и едно 9-годишно “дигитално дете” ще се съберат на сцената на конференцията Digital KidZ на 07 ноември 2015 в зала 3 на НДК, за да обсъдят предизвикателствата, които създават технологиите във възпитанието на децата днес и как да бъдат преодолени.

12105839_985213061537070_5634123854522286135_n (1)

В сътрудничество с VIVACOM и Samsung, организаторите си поставят амбициозната задача да запознаят децата, техните родители, настойници и учители с рисковете, пред които са изправени децата им в интернет и да ги научат да познават инструментите и начините, по които децата да се защитят или да се справят с тези рискове.

“Децата трябва да развиват своето критично мислене и грамотност в боравенето с цифровите технологии и медии, за да играят активна роля в едно приобщаващо общество. Те се нуждаят от възможност и насоки как да ползват подходящи за тяхната възраст инструменти, които ще им помогнат да ползват интернет безопасно и отговорно,” споделя Ивелина Атанасова, организатор на Digital KidZ. “Мерките за осведомяване и развитие на уменията за безопасна работа с интернет следва да се съсредоточат върху приучването на децата към самозащита и лична отговорност в интернет.

Днешните навици на децата в интернет ще са от значение за утрешния цифров свят. Как да ги изградим ще демонстрират експертите на Samsung, които традиционно насърчават децата в станалите запазена марка творчески работилници на Digital KidZ да създават собствена музика на таблет и да напишат своя приказка, програмирайки отново на таблет.

11701090_935980199793690_2370202597829666739_n

Децата ползват все повече интернет, чрез все по-разнообразни устройства и от все по- ранна възраст. 75 % от децата на възраст 6-17 години в Европа ползват интернет и докато младежите на 15 и 16 години споделят, че за първи път са ползвали интернет на 11-годишна възраст, то 9-10-годишните споделят, че са започнали да използват интернет, когато са били средно на 7 години. 33 % от ползващите интернет на възраст между 9 и 16 години казват, че извършват това чрез мобилни телефони или други преносими устройства. Статистиките са внушаващи.

Въпреки това децата все още не се разглеждат като целева група, която си струва инвестициите и данните сочат, че не се полагат необходимите усилия за покриване на нуждите им, включително на по-качествени услуги и интернет съдържание.

“Digital KidZ подпомага развитието на иновативното образование в България, а развивайки него, развиваме и бъдещето на младите българи и им даваме повод да останат в България и да се реализират тук”, коментира Веселка Вуткова, директор „Корпоративни комуникации“ във VIVACOM, която ще сподели как ученето може да е забавно чрез иновативните платформи VIVA Cognita и VIVA History по време на конференцията след две седмици.

11701090_935980199793690_2370202597829666739_n

Лекторите

Познаваме ли детето си?

Програмата на форума ще бъде открита от Юлия Банкова, психолог, коуч, приказкотерапевт, основател на проекта „Интелектика“. Тя ще разкаже за умението да говорим на един език с детето и как родителят да разбере доминиращата модалност на детето си. Лекцията цели да повдигне завесата за различната типология про децата и как това формулира възпитателните методи при тяхното възпитание и отглеждане.

Деветгодишният Борис Белов ще подвигне завесата за това какво всъщност е да бъдеш “дигитално дете” в един свят, където технологиите едновременно биват възхвалявани и забранявани. Той ще сподели своя опит за това каква роля играят интернет и технологиите в обучението на едно „дигитално дете“.

Как ученето може да е забавно чрез иновативните платформи VIVA Cognita и VIVA History е темата на Веселка Вуткова, директор „Корпоративни комуникации“ във VIVACOM,  а маркетинг мениджъра на Samsung за България – Кристина Щерева ще говори за ролята на технологиите във възпитанието на децата днес. Кристина Щерева създава първите Samsung Смарт класни стаи, лаборатории за иновации в България и разработва програми за подобряване дигиталните умения сред ученици и студенти.

Как интернет влияе на четенето, мисленето и паметта на децата ще засегне Ангел Ангелов – преподавател по информатика и информационни технологии в начален, гимназиален и прогимназиален курс, отличен от Microsoft за Иновативен учител на 2015г и с номинация за Най-добър учител на годината – Global Teacher Prize.

Децата със специални потребности

След обедната почивка Вяра Николова, създател и собственик на образователн сугестопедичен център „Материка“ ще разкаже за  любовта и свободата на избора в обучението. Вяра Николова е завършила физика и математика в Пловдивски университет „П. Хилендарски“ и следдипломна квалификация „ Учител по Информатика и информационни технологии “, сугестопедагог и разказвач на истории. Работи 12 години като преподавател по математика във варненски училища. През 2005 год създава Образователен център „Материка“ , а през 2006 година и Фондация „Материка“ за подкрепа и развитие на талантите на деца и младежи.

През 2012 година се дипломира като сугестопедагог към Фондация „ Проф. д-р Г. Лозанов и д-р Ев. Гатева“ и оттогава прилага науката сугестопедията и неформалното обучение като основни методи за усвояване на различни науки и разкриване на резервния комплекс у деца и младежи. Твърдо вярва, че интерактивния метод и хармонията от дидактически и художествени средства вдъхновяват децата и учениците да разширят ума си, да развиват талантите си и ги вдъхновява да създават един красив свят.

Милена Манова, сертифициран психотерапевт и обучител по позитивна и детска психотерапия ще разкаже за позитивно родителство за активни деца. Какво е различното в хиперактивните деца и могат ли разликите де се окажат ресурс? Как да направим прехода от отчаяние и безпомощност към управление и баланс? Лекцията интегрира предложения и стратегии за по-добро разбиране и общуване с децата. Милена Манова е.хонуруван преподавател в СУ ”Св. Климент
Охридски” и управител на Институт по позитивна психотерапия, гр. София. Автор на книгата „Хиперактивното дете” и съавтор на „Терапевтични приказки за деца и родители”. Майка на две деца.

Седемгодишните цикли са темата на Радослав Банков, психолог, съосновател на „Интелектика“. Писател, специализирал когнитивна психология, Радослав работи като семеем консултант и експерт „Човешки ресурси“ и изучава ведическата психология. Неговата мисия е да надникне отвъд цикличността на живота ни, за да разкрие какво е криза на седмата година и защо точно седмата? Как се променят малките деца през годините и защо? Къде са окрилени, къде се препъват, къде са блокирани?

Симеон Колев и Жюстин Томс написаха една от най-красивите книги, посветени на бащинството в началото на лятото тази година и ще разкрият какво ги е провокирало да създадат своята “Мисия Татко”. Жюстин е мениджър на ABC Design & Communication, маркетинг експерт и автор на книги за уеб, а Симеон свързва целия си съзнателен живот с БГ РАДИО и и твърди, че най-любимите му занимания с децата са да ходят на кино, по музеи и дори в НИМ и Военният музей, които вярва, че са фантастични места, дори и за деца.

Изкуството, игрите и умението да правиш добро

Последните три лекции от програмата са посветени на вдъхновението и забавлениято. Защо най-популярната игра Minecraft беше добавена в шведската образователната програма ще разкрие Дмитрий Аврамов – Авиационен експерт и любящ чичо, а Доброволчеството сред младежите – възпитание, етика, морал и ценности ще бъде тема за вдъхновение, споделено от Любомира Велчева изпълнителен директор на Фондация „Международна наградата на херцога на Единбург – България“, където завежда програма за личностно развитие, разпространена в над 140 държави по цял свят. Доброволец и обучител е в още няколко неправителствени организации. Интересите и са свързани с развитието и утвърждаването на неформалното учене като инструмент за развитие на млади, осъзнати и (и)дейни хора.

Билетите са Digital KidZ могат да бъдат закупени в официалния сайт на събитието – http://digitalkidz.eu/.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара