Касуле е класическа френска рецепта, подходяща за студените дни. Рецептата е популярна от няколко века в Югозападна Франция, а името произлиза от съда, в който се готви –  „cassola“. Това е топлоустойчива глинена тенджера за печене в пещ или във фурна, каквато навремето притежава всяко селско семейство във Франция.

casole

Три френски града претендират и спорят помежду си, че са създатели на рецептата за вкусната боб яхния в гърне с месо и подправки – Тулуза, Каркасон и Кастелнодари. И, разбира се, има и легенда за създаването й. По време на Стогодишната война между Франция и Англия през XIV-XV в. градчето Кастелнодари било окупирано дълго от англичаните и хранителните запаси привършили. За да нахранят защитниците на крепостта, събрали всички налични запаси и приготвили рагу от месо и фасул. Войниците, въодушевени от прекрасното ястие, се хвърлили в атака и прогонили англичаните.

Разбира се, фасулът пристига в Европа от Южна Америка доста по-късно, така че в началото касулето се е готвело с други зърнени или бобови растения.

В Кастелнодари касулето се прави със свинско месо, в Тулуза – с агнешко и колбаси, а в Каркасон – с яребици. Много от останалите местни рецепти също се различават. Все пак обединяващо е правилото: 70% фасул и 30% месо.

Впрочем днес във френските магазини за гурмани ястието се продава дори консервирано под името „Cassoulet-Castelnaudary“.

Ето и рецепта за касуле:

Продукти

250 г едър зрял фасул, 250 г черен зрял фасул, 200 г пушени гърди, 3 скилидки чесън, 1 глава лук, 100 г сланина, 1 бутче пушено пиле, 250 г свинско месо (от плешката или джолан), сол, черен пипер, дафинов лист, 1 карамфилче.

Приготвяне

Сложете фасула в голяма тенджера, залейте го със студена вода и го оставете да кипне за 5 минути. Изцедете го и отново го залейте със студена вода. Добавете нарязаните на едри парчета пушени гърди, пилешкото месо, скилидките чесън, обелената глава лук със забодено в нея карамфилче. Оставете да къкри на тих огън 1 час. Фасулът трябва да бъде сварен, но твърд. Сложете нарязаната на едри парчета сланина в голям тиган и я загрейте, за да се разтопи мазнината. Извадете парченцата и в тази мазнина запържете свинското месо, нарязано на едри парчета. Изцедете го и повторете същото и с наденицата. В голям глинен съд подредете последователно боба, месото и наденичките. Посолете, сложете черен пипер по вкус и сложете съда във фурната при 160 С за 1 час. Разбъркайте гозбата и я допечете още около 1 час.

Сервирайте касулето горещо в същия съд.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара