Странно е след лятото в кабинета ти да идват хора с нежелание да се върнат към ежедневните си ангажименти и оплаквания от умора, апатия и усещане, че не са излизали в почивка.

За съжаление, днес все по-често се срещат подобни симптоми, които не изчезват от почивка или дори след отпуска. Напротив, проблемите се задълбочават. Необходимо е все повече време за възстановяване и минимални психични и физически натоварвания предизвикват усещане за голям стрес и изчерпване. Постепенно се развива картина на хронична умора. Симптомите могат да са много разнообразни и да имитират различни физически и емоционални състояния. Заедно с това обичайните изследвания и диагностики не дават изменения на лабораторните резултати, както и стандартните консултации често водят до прием на антидепресанти, които едва ли решават проблема.

По международна статистика се смята, че над 80% от възрастните хора изпитват надбъбречна умора през живота си, но и до днес тя остава недиагностицирана като заболяване от традиционната медицина. Търсейки помощ, хората с подобни оплаквания все по-често търсят алтернатива за лечение.

Хроничната умора

Състоянието на хронична умора най-често настъпва постепенно, с месеци и години. Обичайно са по-засегнати хора, подложени на постоянен стрес, отговорности, имащи натоварен работен ден или тежки семейни задължения, грижа за болен и други. Има и друга група, с еднообразно и монотонно ежедневие вкъщи или на работа. Еднообразието и липсата на положителни емоционални стимули, активиращи допамина и серотонина, хормоните на радостта, удоволствието и здравето могат да доведат до подобно състояние.
Причините може да са различни, но резултатът е постепенното изтощение на надбъбречните жлези (adrenal glands), които са много важна част от ендокринната система. Променя се регулацията по оста хипоталамус-хипофиза-надбъбречни жлези, където участва както ендокринната, така и нервната система. Намалява се отделянето на адреналин, което е причина за загубата на енергия. Кортизолът първоначално може да е висок, но впоследствие и неговите нива също падат. Това състояние е известно като адреналово изтощение.

Сред по-младите хора, които страдат от синдрома на хроничната умора, това състояние е известно като синдром на изчерпването, или вurnout, както е модерно да се нарича. Състояние на психическо, емоционално, физическо изчерпване, особено в професионален план  е типично за хората с големи амбиции и високи изисквания към живота изобщо.

Оптимална функция

Надбъбречните жлези са известни като „жлезите на стреса“ и имат основна функция за нашето оцеляване, както при животозастрашаващи ситуации, така и в ежедневния продължителен стрес, като ни правят приспособими към ситуацията. Двойката малки жлези, разположени над бъбреците, имат незаменимо значение за здравето и живота ни. Те отделят над 50 хормона и вещества с регулираща функция. От тях най-важни са кортизолът и адреналинът.

Кортизолът освен реакцията на стрес, контролира реакцията на имунната система. Твърде много кортизол отслабва имунната система, увеличава чувствителността към инфекции и рак, а твърде малко води до свръхактивна имунна система и автоимунни заболявания.

Адреналинът увеличава сърдечната честота и се отделя при различни стресови ситуации, когато човек е принуден да реагира много бързо, с максимална енергия (нападение, пожар, опасност за живота).

Функцията на надбъбречните жлези може да се наруши както при хроничен стрес, така и при прекалено силен стрес за кратко време, пример е раждането или пребиваването в екстремни условия, което изисква огромно количество адреналин за кратко време. Най-често след това надбъбреците имат неадекватна реакция на стреса, отделят или твърде малко, или прекалено много хормони, което е съпроводено с редица симптоми и оплаквания. Тялото се обърква, вместо двете състояния за разрешаване на ситуацията при стрес – бий се или бягай, то изпада като в състояние на ступор и стресът застива в него.

Ако това продължи прекалено дълго, тоест стресът остане и човек не може да намери свой начин да се справи и адаптира към него, хипоадренализмът може да засегне и други жлези и органи. Панкреасът, сърцето, черният дроб, мозъкът и нервната система са под напрежение при недобра функция на надбъбречните жлези. Недостатъчното количество кортизол се отразява на нивата на щитовидните хормони, може да се появи хипофункция. Страда имунната система, намалява клетъчният имунитет и съпротивителните способности като цяло на организма.

Признаци на изтощени надбъбречни жлези

Отпадналост, лесна умора, мускулна слабост, затруднена концентрация, необясними болки и възпаления, енергийно „изчерпване“ сутрин и следобед, невъзможност да станете от леглото след достатъчен сън, ­­­­­влечение към кафе и други стимуланти, без които не можете да изкарате деня.

  • През целия ден се чувствате уморени, но вечер усещате прилив на енергия или въпреки голямата умора не можете да заспите.
  • Замъглено зрение, трудно мислене на моменти, неуслужлива памет, постоянно потене, тъмни кръгове под очите, също могат да са признаци на това състояние.
  • Глад за храни с високо съдържание на сол, захар или мазнини. Някои от причините за адреналовото изтощение е липсата на сол в храната.
  • Алергии и автоимунни заболявания. Лека депресия. Хормонален дисбаланс. Нестабилна кръвна захар. Кожни проблеми. Повишените PMS или симптоми на менопаузата.
  • Има много болки в мускулите и ставите, главоболия, болки в гърлото. Синдромът на хроничната умора се свързва с фибромиалгията, хронично състояние, от което страдат повече жените. Често има оплаквания от подуване на стомаха и червата, гадене, увеличени лимфни възли.
  • Хронични вирусни инфекции (EBV, CMV), прием на определени медикаменти, излагане на токсични субстанции, за които даже и не подозираме, спазване на безразборни диети, също могат да са причина.

За разлика от умората, която изчезва след няколко дни и добро наспиване, адреналовото изтощение засяга енергийните запаси и жизнената сила на човек и се нуждае от системен подход за възстановяване.

Ако сериозно сте решили да предприемете лечение, е добре да имате план, който да следвате.

При лека надбъбречна недостатъчност положителен ефект може да се очаква след 6 до 9 месеца, при умерено нарушение и по-продължителен период на дисбаланс – от 12 до 18 месеца, а при тежка недостатъчност – до 24 месеца и повече. При всеки случай е добре да се работи с холистичен лекар, нутриционист, който да проследява състоянието и дава насока за лечението.

Как да си помогнем?

Необходимо е достатъчно време и комплексен подход. Холистичните терапии са най-подходящи в подобни случаи. Разбира се, справянето със стреса и отърсването от негативни емоции е лесно на думи, но доста трудно за изпълнение. Самостоятелно може да се справите само с леките състояния, започнали от- скоро и това може да отнеме до три месеца. Добре е да се комбинират терапии, които подкрепят цялостно организма и по естествен начин водят до по-лесна адаптация. Особено са важни хубавите емоции, които лекуват. Адреналинът, отделян при радост, действа благотворно, за разлика от този, отделян при силен стрес.

При холистичния подход се използват съчетания на хранителен режим, добавки, хомеопатични препарати, акупунктура, моксa, бахова терапия и други. Възможностите са много. Подбира се вариант според човека, причината, начина на живот и други фактори, които се отчитат по време на прегледа. Понякога е необходима и консултация с психолог. Често се налага някакъв вид детоксикация преди започване на лечението. Хранителният режим е много важна част от лечението. Съществуват групи храни и билки, които могат да са много полезни, като така наречените адаптогени, които подкрепят нервната система. Вече е доказана връзката между храната и емоционалното състояние, както и реакцията на стрес.

Няколко съвета като холистична профилактика

Добре е да се храните редовно, за да няма големи спадове на кръвната захар.

Пресните плодове и зеленчуци са задължителна част от менюто. Хапвайте при всяка възможност горски плодове (малини, къпини), броколи, кейл и други естествени антиоксиданти. Животинските мазнини и месото трябва да се прецизират, понеже допълнително натоварват панкреаса и черния дроб и не са подходящи за ежедневна консумация за всеки тип човек.

Най-добре е да имате индивидуален хранителен режим, който отчита вашите нужди в ежедневието, както и профилактични курсове с прочистване, детоксикация, витамини, хранителни добавки и други. Почивайте си и се движете винаги когато можете и колкото повече, по-добре. Намерете си хоби, което да ви изключва от време на време. Ако имате дори начални симптоми на хронична умора, предприемете стъпки, консултирайте се с терапевт.

Желая здраве!

 

д-р Весела Балтова e холистичен лекар, хомеопат, нутриционист. Можете да я намерите в Център „Хомеоарт“, тел. 0888 836 921

Facebook Twitter Google+

0 Коментара