По изчисления на SOS Детски селища 220 милиона деца, 1 на всеки 10 от децата по света, расте без родителска грижа или е в риск да я загуби. Имайки предвид жестоките последици от неадекватната грижа за развитието на децата, организацията препоръчва увеличаване на инвестициите в подкрепа на семейната грижа за деца в уязвими условия.

“Всички споделяме обща загриженост за критичното положение на децата, които нямат никого. Виждал съм от първа ръка положителното въздействие, което оказва качествената семейна грижа върху живота на детето. Това създава “Ефект на грижа” – един кръг на доброто, който прави света по-добро място “, споделя изпълнителният директор на SOS Детски селища Норберт Медер.

Децата, които не получават любов и грижи трудно развиват своя потенциал. Те се справят по-лошо в училище и имат проблеми със съсредоточаването и изграждането на социални навици. По-късно в живота си те стават по-податливи на депресия и злоупотреба с наркотици, което води до по-високи нива на склонност към самоубийство. Тези деца изпитват трудности при справянето с неизбежните несгоди. Проф. Алън Шор, експерт-невролог от Калифорнийския университет в Лос Анджелис, показа, че размерът на мозъка се влияе от липсата на любов.

Това засяга не само децата, но и обществото като цяло. Милиони деца живеят в бедност, замесват се в престъпления или остават безработни, защото никой не се интересува от тях и не вярва в потенциала им.

Предоставяйки семейство на повече от 80 000 деца и младежи по целия свят, организацията твърди, че е възможно да се създаде “ефект на грижата”. Новият доклад заключава, че “ако осигурим грижи за децата, които днес са уязвими, като им дадем основата, от която се нуждаят за учене и развитие на житейските умения, имаме по-голям шанс да постигнем подкрепяните от ООН Цели за устойчиво развитие и да изградим по-добро бъдеще за света “. Тези твърдения се подкрепят и от Центъра за развитие на децата в Харвардския университет, който съобщава, че всеки долар, инвестиран в ранно детско развитие връща $ 4 до $ 9 на обществото.

SOS Детски селища призовава за Световния ден на детето на 20 ноември да помислим за тези, които нямат родители и нямат шанс. Организацията започва кампания NoChildAlone, която да осигури Ефекта на грижата за повече деца, растящи без любов.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара