Вие сте романтици, които обичат историята? Влюбени сте и драматичните залези разтуптяват сърцето ви? Ако имате път към Анталия, не пропускайте храма на Аполон в Сиде.

Легендата твърди, че тук Антоний е срещнал Клеопатра и й е подарил храма като знак на любовта и предаността си.

В днешни дни стотици влюбени двойки и младоженци избират храма, издигащ се живописно на самия бряг на Средиземно море в Сиде, за сватбени фотосесии по залез, когато слънцето избухва във всички нюанси на златно, оранжево и червено, преди да се скрие зад хоризонта.

Храмът в чест на Аполон, покровителят на красотата и изкуствата, е построен край днешния турски град Сиде през II век. Комплексът включва сграда с правоъгълна форма с размери 17 на 30 метра. Сградата е опасана от внушителна колонада от 30 колони, всяка с височина 10 метра и диаметър – 2 метра. Фризовете между колоните са украсени с изображения на Медуза и растителни орнаменти.

Строителството е продължило няколко десетилетия. За съжаление през X век мощно земетресение разрушава храма на Аполон. До днешни дни са оцелели останки от основата на храма и 5 внушителни колони, но дори само те са достатъчни, за да почувствате величието на античната култура и да се докоснете до древната история.

Храмът на Аполон е най-голямата забележителност на Сиде.

Вижте най-добрите оферти за лятото на 2020 в Сиде с Emerald Travel.

0 Коментара