Около година и половина след като родих дъщеря си, разбрах, че съм различна. И не, не става въпрос за това, че бях станала майка, че центърът на вселената ми беше едно малко гукащо, ухаещо на мляко, изпълващо ме с неизпитвана до момента любов и изцяло зависещо от мен розово същество.

ache-19005_640Бях различна, защото грижите за същото това сладко човече в комбинация с работа, източваха докрай жизнената ми енергия, оставяха ме без сила в края на дългия ден, който приключваше с няколко часа накъсан от бебешки плач сън и започваше твърде рано, когато всичко в мен още спеше.

Бях различна, защото за първи път се скарах с любимия си мъж и баща на детето ми; за първи път си повишихме тон и за първи път му бях истински ядосана. Бях различна, защото когато една сутрин се погледнах в огледалото, видях хлътнали очи, тъмни кръгове и бръчки, които само допреди няколко месеца не бяха там. В онзи момент за първи път през главата ми мина мисълта, че може би ботоксът не е чак толкова лошо нещо…

Всъщност тези преждевременно появили се бръчки бяха звукът на будилника, който ме пробуди от транса, наречен работеща-супер-майка. Суетата, казват ще спаси света. За света не знам, но мен определено ме спаси.

Дадох си сметка, че ако драстично не променя нещо в ритъма и начина си на живот, бръчките скоро ще бъдат по-малкия или най-малкия ми проблем.

Спешно трябваше да предприема нещо и като всеки аналитичен тип човек, започнах с проучване.

Скоро разбрах, че страдам от сериозен хормонален дисбаланс – изтощени надбъбречни жлези, свръх-производство на кортизол и хроничен стрес.

Надбъбречните жлези са ендокринни жлези, които произвеждат стресогенните хормони адреналин и кортизол. Адреналинът се синтезира в моменти на силен стрес, за да ни даде допълнителна физическа сила и издържливост. Допълнително в такива моменти се покачва и синтезът на кортизол. В останалото време синтезът на умерени нива кортизол настройва метаболизма ни, за да поддържаме идеално тегло.

При регулярна функция на надбъбречните жлези имаме повече енергия сутрин и през първата част от деня. Постепенно към края на деня енергията ни спада, за да се подготвим и настроим за спокоен и възстановителен сън.

При системен и продължителен нискочестотен стрес, надбъбречните жлези се изтощават и енергийният ритъм на тялото се нарушава. Нискочестотен е стресът, който не е свързан със заплаха за живота ни, но ни държи в постоянно напрежение. Това е стресът на работното място, грижата за домакинството и децата, придвижването в трафика на големия град, липсата на време, недостатъчното количество сън, а също така физиологичният стрес от неподходяща храна, замърсен въздух, конвенционална козметика и системна дехидратация на организма. Всички тези стресиращи фактори източват енергията ни и предизвикват хаос в хормоналния ни баланс.

stopwatch-73399_640

Според различни проучвания най-често от изтощени надбъбречни жлези и дисбаланс на кортизол страдат работещите майки на възраст между 30 и 40+ години – онзи период от живота, в който се опитваш да правиш много неща и да ги правиш перфектно – да създадеш семейство и дом, да бъдеш добра майка и съпруга/партньорка, да изградиш кариера, да се докажеш, да се развиваш, да имаш финансова стабилност, да бъдеш информирана, да знаеш повече от личния си лекар, (защото му нямаш доверие), повече от психолога си, (защото имаш нужда от него, но нямаш средства и време да го посещаваш) и т.н. и т.н.

Когато страдаш от изтощени надбъбречни жлези, обикновено изпитваш хронична умора, събуждаш се трудно, чувстваш се неотпочинала и се нуждаеш спешно от чаша кафе, често пъти през деня посягаш към някакъв стимулант – било то отново кафе, кола или шоколад, затова пък вечер си превъзбудена и трудно заспиваш.

Кръвното ти е нестабилно – високо, ниско или прескачащо между двете крайности. Настроението ти е променливо и трудно го контролираш. Прагът ти на търпимост е нисък – лесно се дразниш и избухваш в гневни викове или сълзи. Често пъти те измъчва усещане за недостиг – на креативност, на вдъхновение, на пари, на време, на внимание, на признание, на разбиране, на подкрепа, на любов. Сексуалното ти желание е история, а опитите за интимност от страна на партньора ти, ти изглеждат като поредната претенция спрямо теб – още някой иска нещо, но ти вече си раздала всичко докрай.

Сред другите негативни последици от изтощените надбъбречни жлези, е натрупването на мазнини в областта на корема и ханша, както и преждевременното образуване на бръчки. Изтощеното тяло не може да трансформира храната си в енергия, а я натрупва под формата на опасна висцеларна мастна тъкан. В областта на ханша и корема има 20% повече кортизол, отколкото в останалите части на тялото и именно там се натрупват най-много мазнини. Липсата на достатъчно енергия на свой ред предизвиква усещане за постоянен глад за сладко и така се завихря омагьосан кръг.

Преждевременното остаряване е свързано със скъсяването на ДНК теломерите в резутлат на стреса. Теломерите си части от ДНК клетките,  разположени в краищата на двата дълги спираловидни полимера. Както капачките на връзки за обувки, пречат на връзките да се разбридат и разръфат, така и теломерите пазят цялостта на ДНК молекулата и гарантират нейното възстановяне. Колкото по-дълги и здрави са теломерите, толкова по-млади изглеждаме и се чувстваме. Колкото по-стресиран е един човек, толкова по-къси са теломерите му. Според проучваняита на д-р Елизабет Блекбърн, американски учен, получил през 2009 г Нобелова награда за откритията си относно теломерите, най-къси са теломерите на майки, грижещи за хронично болни деца. Близко до тях в класацията се нареждат и работещите майки.

sad-505857_640

Спред друг изследовател на ефектите от стреса върху надбъбречните жлези, американският лекар д-р Алън Крисчънсън, автор на книгата „Диета за пренастройване на надбъбречните жлези“, могат да бъдат отличени три различни фази на среса:

1-ва фаза „стресиран“ (stressed)

Хората от тази фаза има хронично завишени нива на кортизол, не могат да се отпускат, постоянно са изнервени и напрегнати, реагират остро на всичко, трудно заспиват и имат неспокоен сън

2-ра фаза „закачен и изморен“ (wired-and-tired)

На този етап нивата на кортизол са много ниски сутрин, което предизвиква усещане за слабост, главоболие и трудна концентрация; през деня тази слабост се редува с периоди на енергия и свръх-продуктивност, а вечер нивата на кортизол са системно високи, непозволяващи на човек да се отпусне и настрои за сън.

3-та фаза „смазан“ (crashed)

В тази крайна фаза усещането за умора и тотална липса на енергия е постоянна, сънят не носи желаната почивка и бодрост, гладът за вредни храни – сладко или солено не може да бъде овладян.

Преди около година аз бях класически пример за човек във фазата „закачен и изморен“. Събуждах се неотпочинала, но бързах да се захвана с грижите за домакинството и детето, след което започвах работа, жонглирах между срещи с хора, писане на имейли, статии, режими; прибирах се, за да поема отново грижата за детето, а когато то заспеше след 22:00 ч. се опитвах да наваксам с всичко, несвършено през деня.

Онова, което ме спаси да прескоча от втората в третата фаза на изтощение, бяха някои сериозни и много ефективни промени, които направих в начина ми на хранене, на движение, на сън и почивка, но най-вече  в начина ми на мислене.

Именно тези промени и системното им прилагане са в основата на възстановяване на хормоналния баланс и пренастройването на надбъбречните жлези.

Ето част от тези промени:

 • създаване на регулярен ритъм – лягане, ставане и хранене по едно и също време
 • задължително заспиване преди полунощ – в идеалния случай 2 часа преди 12:00 ч.
 • сън в добре проветрена стая без електронни устройства и при 100% тъмнина
 • ставане между 5:00 и 6:00 часа сутрин
 • зареждащи сутрешни ритуали – медитация, дихателни практики, йога или 30-40 минутен сет аеробика
 • закуска в рамките на един час след ставане, която задължително съдържа 20-25 грама чист протеин
 • допълнително включване на протеин към всяко от останалите хранения за деня
 • прием на минимум 2 литра вода на ден
 • ограничаване на кафето и захарта
 • овладяване на умението да казваш „не“
 • осигуряване на лично време и зареждащи почивки – вечери с приятелки, уикенди с любимия човек, час за масаж и т.н.

Описването на една цялостна програма за презареждане и стабилизиране на надбъбречните жлези може да запълни книга и трудно би могло да се обобщи в една публикация. Това е тема на част от уебинарите и ритрийтите, които организирам, за да споделя знания и практичен опит с много жени, преминаващи през различните фази на стрес.

Онова, с което се надявам този материал да ви бъде полезен, е осъзнаването, че в основата на много физически и емоционални дисбаланси са хроничната преумора и неовладяния стрес.  И макар да не можем да повлияем на източниците си на стрес, бихме могли да променим собствения си отговор спрямо стреса като положим системна и пълноценна грижа за себе си. Именно тази грижа е ключ към доброто физическо здраве и запазване на младостта.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара