Малко жени над 40 години нямат оплаквания от краката си. В началото – само тежест, лесна умора, болки. После тези оплаквания се засилват, затруднява се стоенето и ходенето. Това естествено влошава и общото състояние, потиска настроението.

Какво можем да направим за уморените си крака?

Първо, нека ги избавим от неудобните обувки. Острите и тесни обувки винаги причиняват деформация — мазоли, изпъкнали болезнени кокалчета на палеца, враснал нокът, изкривен палец, изкривени ходила и пр. Не е желателно постоянно да се носят високи токове, а само когато случаят изисква.

feet-girls-1386196_960_720

Ходете много, но избягвайте застояването права. През деня намирайте начин по-често да поставяте на високо краката си. Няколко минути в такова положение премахват умората и тежестта. Това е и прекрасно средство против разширените вени и лимфния застой, които водят до отоци. Ако професията ви принуждава да сте постоянно на крак, след работа полежете известно време с крака, облегнати високо на стената. Опитайте нощем да спите с повдигнати над нивото на тялото крака, като поставите твърда възглавница под дюшека в долния му край. Свиква се лесно.

Масажът е чудесно средство при склонност към отоци.

Облегнете единия крак върху стол и с два пръста масажирайте силно глезена, като гладите от двете страни, непременно отдолу нагоре към прасеца. Масаж се прави и с четка, като се започва от пръстите към коляното, а от коляното – нагоре към бедрата.

Напуканите пети и грапавите колена също се нуждаят от грижи. След баня в гореща сапунена вода, в която е разтворена сода за хляб (чаена лъжичка на един литър вода), търкайте вроговената кожа с пемза, парче керамида или със специална пила, а после с козметични трици. Почистените места намажете с мехлема „Дефламол“, към който сте прибавили половин чаена лъжичка салицил. Друга също много добра комбинация е: една туба „Дефламол“, смесена с една туба благ мехлем и една чаена лъжичка салицил.

legs-1716821_960_720

Баните с гореща вода, морска сол и липов цвят премахват умората и паренето в краката, омекотяват вроговяванията, укрепват кръвоносните съдове и подобряват кръвообращението. След банята намажете с крем за крака и масажирайте две-три минути.

Отоците по краката

не винаги са израз на сърдечно или бъбречно заболяване. Най-често те се дължат на венозна недостатъчност (разширени вени), лимфен застой при пълни хора, ендокринни смущения при критичната възраст. Отоци могат да предизвикат също плоското ходило, деформациите около глезена и ходилото, флебити, повтарящ се „червен вятър“ и др. Ако има дефект на свода на ходилото, лекарят-ортопед ще ви предпише ортопедични подложки. Ако не се открие нещо съществено, правете всяка вечер сменящи се горещи-студени бани: потапяйте краката в гореща вода за 2-3 минути, после в студена за 1 минута, отново 3 гореща и т.н. Първата баня трае 10 минути и постепенно се достига до 20 минути за последната (общо се правят 12-15 бани). В горещата вода непременно се слага морска сол. Веднага след банята разтривайте краката с оцет и ги намазвайте с крем за крака.

 Накрая още няколко съвета за здрави крака:

•  Сменяйте обувките два-три пъти дневно.
•  Избягвайте всичко, което стяга и притиска – колани, жартиери, ластици.
•  Сутрин след ставане, докато краката са топли, поливайте ги набързо със студена вода.
•  Няколко пъти дневно ходете по няколко минути само на пръсти, после само на петите, след това – само на външния ръб на ходилото.
•  Да ходим боси е много полезно и хигиенично. Използвайте всяка възможност за това – вкъщи, в градината, в почивните дни и отпуската.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара