Моника Балаят е дипломиран психолог. Завършила е Ереванския държавен  университет. Работила е като експерт при съветника на президента на Армения. Консултирала е много известни личности. От години разработва и провежда по целия свят тренинги за самовъзстановяване и себеразвитие. През последните 9 години работи в България. Дейността й е свързана с разработването на цялостна оздравителна програма „Смехотерапия“, в която самовъзстановяването на организма и психиката чрез смях се съчетава с древни медитативни техники и физически упражнения.

10 tema smehoterapia M.Balayan

Какво е смехотерапия? И защо тя е важна?

СмехоТерапия – това е лекуване със смях. Смехът е най-безопасното и приятно лекарство, дадено ни като подарък  по рождение.

Важно е не само да се смеем, но и да се научим да управляваме смеха си. Това е първата стъпка към владеенето на емоциите и собствените реакции. Всяка емоция отключва химичен процес в тялото, а смехът доставя ендорфини, които премахват болката. Според проф. Орбецова смехът действа като природен антибиотик, т.е. всеки химичен процес, който предизвиква смях, лекува. Разбира се, че говорим за дозиран смях, който разтърсва цялото тяло, смях от душа като в детството.

А защо смехът има нужда от специални курсове?

На първо място, за възстановяване на здравето. На курса ние правим целебна весела гимнастика и упражнения, които отпушват емоционалните блокажи, натрупани с годините. Освен това има и медитативни упражнения за релакс, за да стане смехът по-естествен. Работим и с тежкия багаж, който човек влачи от миналото, и не може или не знае как да се справи сам. Има различни упражнения, които формират нов поглед към миналото и освобождават от всякакви пречки към здравето.

На второ място, курсът по Смехотерапия помага на общуването. При нас хората стават по-естествени и освободени от страхове. Защото работим в група, където всеки помага на другия да преодолее собствените си блокажи и получава подкрепа в среда от единомишленици. На нашите курсове хората стават истински приятели и поддържат връзките помежду си и след тях.

И на трето място – това са целите. Доста хора, посетили курсовете по Смехотерапия, за първи път откриват своите истински цели. Разбират какво искат за себе си и най-важното – раждат се идеи как да постигнат това. Да, целият този процес става благодарение на курса, където смехът е основен мотив и с помощта на другите упражнения успяваме да накараме хората да се засмеят „терапевтично”.

По какви причини най-вече идват хората при вас?

Основната причина е излекуване. Има и такива, които искат нещо да разберат за себе си и своя живот, например защо не могат да се смеят? Какви цели имат? Как да ги постигнат? Защо с времето са променили характера си? Защо не успяват? Защо им е скучно?  Защоооооо? И накрая, при нас хората се чувстват безопасно, весело, комфортно, обгрижвани с внимание. Те получават яка доза зареждане за своето ежедневие. Аз често питам: Какво искате? 90 процента отговарят: Да заредим батериите! Ефектът от курса е точно такъв – заредени батерии като след незабравима почивка.

Смехът наистина ли има лечебна сила? Смехотерапията алтернативен метод на лечение ли е?

Да, наистина смехът има лечебна сила, смехът, който е специален, смехът, с който се смее цялото тяло, а не само главата. Не смятам, че смехът е  алтернативен метод за лечение, абсолютно убедена съм, че смехът заедно с релакса, с психологическите методи за възстановяване, всъщност допълва медицината. Смехотерапията е доказан метод, в който медицината върви заедно със самоконтрола и пациентът приема активно участие в процеса на своето излекуване.

От какви болести лекува?

Има много доказателства, че смехът лекува. В курсовете се  включва лечебна гимнастика със смях, която помага на опорно-двигателния апарат. Слаб имунитет, захарен диабет, черва, пикочно-полова система, нарушена функция на щитовидната жлеза, сърдечносъдова система, вени, черен дроб, бели дробове, бъбреци, хронични фаренгити, възпалителни процеси – фактически цялото тяло със всичките свои системи се поддава на целебното въдействие на курса по Смехотерапия, защото организмът е едно цяло. Имаме излекувани хора дори от рак, безплодие, а след няколко месеца може би ще обявим сензационна новина по темата за безплодието. Просто сега най-важното е нашата курсистка да роди, а след това ще предоставим абсолютно неоспорими факти за това, че нито една диагноза не е присъда!

smiley-1709212_960_720

На тези, които се съмняват, препоръчвам да видят резултатите, постигнати от курсовете по Смехотерапия, за които редица известни предавания, както и статиите на специализирания ни уебсайт. Това са реални резултати на реални хора, които се гордеят със себе си и своите постижения.

На курсовете със смях работим и за възстановяване на зрението по метода на д-р Уилям Бейтс. Имаме прекрасни постижения като 100% възстановяване.

Добре, а има ли разлика в отношението на мъжете и жените към смеха?

Има, но ако трябва да съм честна, това няма значение, защото в  края на нашите курсове всички се смеят.

Всички хора се смеят по различен начин, но има едно обединяващо звено. Ако човек (мъж, жена) се смее с „хахаха” и тресе цялото си тяло, това е искрен, истински смях, който показва доверие, откритост и  дружелюбие. Именно този смях лекува тялото и душата!

Има ли връзка между смеха и характера на човека? Каква?

Смехът помага на хората с различни характери да постигнат добър контакт помежду си. Дори флегматик и сангвиник могат безпроблемно да комуникират, ако и двамата леко се разсмеят и имат чувство за хумор. Може да се каже, че смехът изглажда разликите между хората и възстановява нарушените взаимоотношения. Добрият приятел Смях ни помага да се разбираме независимо от манталитета, пола и възрастта.

А връзката между смеха и любовта?

Ако във взаимоотношенията между влюбените има радост и смях, то такава връзка ще ги зарежда взаимно. Ако има повече нерви и недоволство – това е мъчителна връзка, макар и понякога да я наричат любов.

Лека, чиста, радостна, добронамерена, весела, светла, искрена любов – това е връзката със смеха.

Ние, българите, имаме ли чувство за хумор?

О, вие имате прекрасно чувство за хумор. Радвам се, когато дори болни и разочаровани българи проявяват страхотно чувство за хумор. Има светлина.

Вас лично какво ви разсмива?

Аз често се смея и без причина. Смея се много и по време на курсовете, защото знам каква изненада очаква всеки дошъл.  Какво удоволствие, радост, дори възторг ще изпита той, когато разбере, че Може да лекува себе си, Може да бъде успшен, Може да бъде щастлив!

Още информация за  Моника Балаян и курсовете, които провежда на monikabalayan.com

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара