Това е един традиционен десерт от Близкия изток, представляващ по същество млечен крем от оризово брашно и подправки. Приготвя се изключително лесно и бързо и изисква да изцапате един-единствен съд. Интересното в случая е, че основната ароматна компонента на крема е смлян ким в комбинация с канела, анасон и резене. Колкото и странно да звучи, това е един доста характерен аромат за арабския свят. В началото на първата хапка десертът ще ви се стори странен, но повярвайте ми – продължете да дъвчете. Ароматите от четирите вида подправки се развиват по различно време в устата и се допълват до един напълно нов, непознат за нас, българите, прекрасен аромат.

img-8

Този крем традиционно се сервира на празника по случай ново бебе в семейството. Гостите се черпят с мегли (арабското име на нашия десерт), тъй като се смята, че кимът действа положително на майката, особено ако тя кърми.

За разлика от повечето арабски десерти този млечен пудинг не е невъзможно сладък и е чудесно допълнение към следобедното кафе.

Продукти: оризово брашно* – 80 г, мускавадо захар – 75 г, ким, смлян – 2 ч.л., канела, мляна – 1/2 ч.л., анасон, млян – 1/4 ч.л., резене, мляно – 1.4 ч.л., прясно мляко – 500 мл, течна млечна сметана – 100 мл, масло – 1 с.л., шамфъстък, белен – 50 г, розови листенца – 2 ч.л., небет шекер – 1-2 ч.л.

img-6

*Оризово брашно има във всеки здравословен и био магазин. Напоследък дори се среща и по здравословните щандове в супермаркетите. Представлява фино смлян ориз, който действа като сгъстител в рецептата. Не съдържа глутен, което определя и една много по-нежна и нелепкава структура на крема. Ако не намерите оризово брашно, можете да го замените с оризов грис, но имайте предвид, че в такъв случай кремът ще има по-груба текстура.

Начин на приготвяне:

В подходяща тенджерка смесете всички сухи съставки за крема. Разбъркайте ги добре, за да се хомогенизират.

Прибавете млякото и сметаната и разбъркайте с помощта на бъркалка за яйца.

Сложете тенджерката на котлона, включен на средна степен. Започнете да нагрявате крема, като бъркате непрестанно.

Когато усетите, че кремът скоро ще заври, намалете котлона на минимум и продължете да бъркате.

img-9

За да се сгъсти, кремът трябва да покъкри на котлона около 5 минути. През това време бъркайте, без да спирате, за да не се захване за дъното.

Когато кремът е вече гъст, го разпределете бързо по чашки и го заравнете.

Намажете повърхността на крема в чашките с малко масло и покрийте всяка от чашките със стреч фолио. Оставете го да се охлади.

Украсете крема с начупен шамфъстък, розови листенца и небет шекер. Сервирайте добре охладен.

Рецептата е от кулинарно училище AmuseBouche и е ча 4 чаши

Facebook Twitter Google+

0 Коментара