НДК светва днес в оранжево в подкрепа на кампанията срещу насилието над жени. Инициативата е на женската организация Зонта клуб „Света София“.

С този акт се дава старт на Световната шестнадесетдневка (от 25 ноември – Международен ден за елиминиране на насилието над жените, до 10 декември – Световния ден на човешките права). По цял свят емблематични сгради ще се осветят в оранжево, ще се провеждат множество акции, дискусии и др., в подкрепа на международната кампания на ООН да оцветим света в оранжево и на Зонта Интернешънъл – „Зонта казва НЕ на насилието над жени и момичета“.

zonta says no

За първа година в кампанията се включва по този нестандартен начин и столицата на България. Идеята именно НДК да засвети в оранжев цвят е на дамите от Зонта клуб „Света София“. Целта на мащабната ни акция е повече хора да разберат за кампанията и да се заговори все по-открито за проблема с насилието във всичките му форми. Освен светлините на фасадата на Двореца, ще бъде поставен и 10-метров транспарант, който ще бъде още един акцент, привличащ вниманието на столичани и гостите на столицата.

От 18.30 ч. на 25 ноември в хотел „Централ Форум“ в София ще се проведат беседа и дискусия на тема „Нови решения за елиминиране на насилието над жени и домашното насилие след подписването на Истанбулската конвенция от Р България“, организирана от ЗК „София“ и ЗК „Света София“. В дискусията ще вземат участие водещи имена в областта на правното застъпничество в България, представители на държавни институции и нестопански организации.

Насилието над жени е често срещано явление по цял свят. То прекрачва всякакви граници – социални, религиозни, икономически, етнически и расови. Всяка трета жена по света е била жертва на насилие. Ние в Зонта Интернешънъл не можем да приемем това. Ние сме против насилието във всяка негова форма. Соня Хониг Шу, международен президент Зонта Интернешънъл 2016/2018 г.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара