Какво представляват разширените вени?

Варикозните вени са уголемени, препълнени с кръв разширени вени в подкожните тъкани на краката (макар че могат да се появят и в други части от тялото, основно проблемът е в краката).

Обикновено имат лилаво-синкав оттенък. Той се дължи на факта, че в тях навлиза деоксигенирана (бедна на кислород и богата на въглероден диоксид) кръв, която е в процес на рециркулация (филтриране и връщане в кръвообращението) през белите дробове.

Вените се разширяват, когато клапите им не работят както трябва. Кръвотечението се нарушава, което води до венозна хипертония и тя причинява симптомите. (виж графиката на www.fitbg.net)

Като цяло, разширените вени не се смятат за сериозен проблем от медицината. Те са често срещани и от такива страда почти 1/3 от населението в западните общества, но рядко предизвикват сериозни последствия или усложнения на здравословното състояние.

И все пак, това поражда загриженост и известни физически и козметични неудобства за страдащите, затова е добре човек да се информира и да вземе някои превантивни мерки, за да не му се налага да се справя с този проблем, или поне да намали рисковете.

Причини за поява и рискови фактори: Какво казва науката по въпроса?

Възрастта е един от основните виновници за появата на разширени вени – с напредването й, кръвоносните съдове в тялото губят от еластичността си и това води до разширяването им. Както споменах преди малко, венозните клапи се увреждат и това нарушава потока на кръвта. Така вместо да се движи само към сърцето, кръвта може да се върне и обратно. Това претоварва вената и води до венозната хипертония.

Бременността е другата основна причина за проблема. Тя увеличава обема на кръвта в тялото, но намалява потока й от краката към таза. Тази промяна в кръвообращението е предназначена да поддържа растящия плод, но може да доведе до нежелан страничен ефект – разширени вени в краката. За жалост – симптомите често се появяват още с първата бременност, като всяка следваща може да влоши нещата.

Полът също се явява определящ фактор за развитието на варикоза. Вирее схващането, че към разширени вени са по-предразположени жените.

Едно изследване от 2003 г. обаче дава точно обратния отговор.

Британски учени провеждат в Единбург мащабно проучване измежду близо 700 мъже и над 800 жени на възраст 18-64 год., с цел да определят взаимоотношението между редица житейски фактори и рискът от разширени вени. (пълното изследване тук)

Резултатите показват развитие/симптоми на заболяването при 40% от изследваните мъже, спрямо само 32% при жените.

Но в практиката по-чести оплаквания от този проблем имат дамите.

Моето лично предположение е, че може би това се дължи до голяма степен на фактори като бременността, предменструалния синдром и менопаузата, които накланят везните към нежния пол. Това са фази на сериозни хормонални промени в женското тяло, а е известно, че женските хормони отпускат кръвоносните стени, което увеличава риска от поява на разширени вени.

Пък и фактът, че проучването в Единбург е било насочено главно към хора в по-напреднала (над средна) възраст може би също не трябва да се подценява.

Други рискови фактори

Наднормено тегло и затлъстяване.

Често мои клиенти с наднормено тегло се оплакват и от разширени вени. До известна степен тези проблеми вървят ръка за ръка.

Затлъстяването е сериозен рисков фактор, който може да доведе до разширяване на кръвоносните съдове. Излишното тегло оказва допълнително налягане върху вените и също води до хипертония и вследствие – варикоза. Освен това натрупването на голямо количество подкожни мазнини прикрива проблемните вени и прави навременното забелязване на проблема и неговото лечение още по-трудни.

Обездвижване

Затлъстяването води неизменно и до обездвижване, което допълнително усложнява нещата.

Но освен като страничен ефект от наднормено тегло, обездвижването може да бъде и проблем за много, на пръв поглед, здрави хора с нормално телосложение. Например ако работата ти изисква да стоиш дълго време прав на едно място, или пък седнал зад бюро по цял ден.

Вените по същество са кръвоносни съдове, които изпомпват кръвта към сърцето.

За да си вършат работата пълноценно, вените в долната част на тялото разчитат на мускулните контракции от движението на краката, които действат като „помпа“ и изтласкват кръвта обратно към сърцето.

Застояването в една поза за продължителни периоди от време нарушава това кръвообращение и автоматично става фактор, увеличаващ риска от разширяване на вените в краката, които не могат ефективно да изтласкат кръвта нагоре.

Затова, ако работата ти изисква продължително стоене на едно място – било то прав или седнал, добре е често да сменяш позата и да се раздвижваш, ако е възможно, за да облекчиш кръвообращението.

Наследственост

Ако членове на семейството/рода страдат от разширени вени, има вероятност това да окаже влияние и на следващите поколения, макар че съвсем не е задължително и ако питаш мен, това е по-скоро рядкост.

Симптоми

Част от тях засегнах до момента в статията, но все пак ще им отделя няколко реда, за да са по-ясно разграничени.

Тъй като разширените вени не винаги причиняват болка или дискомфорт, трябва да следим и за други симптоми, освен очевидните, които да ни предупредят навреме, за да вземем мерки преди нещата да се влошат. Това са вени:

  • с тъмен, лилаво-синкав цвят
  • удебелени, релефни и „накъдрени“

Освен това при по сериозни случаи се наблюдават оплаквания като:

  • тъпа болка и усещане за тежест в краката (и в редки случаи – в други засегнати части от тялото)
  • пулсиране, мускулни спазми и подуване в долната част на краката
  • Засилваща се болка при продължително застояване в една поза
  • Лек сърбеж около някои от вените
  • В редки, но тежи случаи – образуване на язви и кървене от засегнатите места
  • Динамична промяна на цвета и текстурата на вената – може да се втвърди

Превантивни мерки

И така, стигам до най-често задавания към мен въпрос – „Как да избегна/да се справя с разширените вени?“

От написаното до тук може би става ясно, че няма как напълно да предотвратим появата на варикозни вени, тъй като не всички фактори за появата им зависят пряко от нашите действия и начин на живот. И все пак – има мерки, които можем да вземем, за да намалим риска от развитие на този проблем.

Регулиране на теглото

Kакто вече казах, излишното тегло оказва допълнителен стрес върху вените и повишеното налягане води до разширяването им. Важно е да се следи и поддържа здравословно тегло. Това става с помощта на:

Тренировки

Редовната физическа активност и движението като цяло спомагат за подобряването на кръвообращението. Причината засегнах по-горе в статията – вените в краката се нуждаят от това движение, за да изпомпят ефективно кръвта обратно към сърцето.

Балансиран и здравословен хранителен режим

Той също е от голямо значение. Освен основните принципи за здравословно хранене, хората, които страдат или са предразположени към развитието на разширени вени е добре да включват в менюто си повече богати на фибри и антиоксиданти храни – пресни зеленчуци и плодове, бобови растения, чиа, ленено семе

Фибрите подобряват функциите на кръвоносната система, като понижават лошия холестерол. Също така благоприятстват нормалното протичане на храносмилателните процеси в тялото. Така се предотвратява констипацията, която може да доведе до подуване и повишено налягане във вените в коремната област и краката.

Антиоксидантите пък заздравяват вените, борят се с възпаляването и като цяло подобряват функцията на кръвоносната система.

Добре е да се ограничи приема на сол и солени храни, тъй като солта засилва водната задръжка в тялото. Задържаната вода също води до подуване и оказва допълнително налягане върху вените – а оттук вече знаеш какво следва…

Затова ако имаш проблем с водната задръжка, можеш да прибегнеш и до натурални диуретици, които да ти помогнат с изхвърлянето на задържаните течности.

А специално за дамите – разбирам, красотата изисква жертви. Но редовното ходене на висок ток, както и носенето на тесен трикотаж, допълнително увеличава риска от поява на разширени вени. Понякога е добре да се направи изключение, в името на удобството и доброто здраве. :)

Лечение

Тук ще бъда лаконичен. Не съм лекар и ще оставя тази работа на тях.

Така или иначе, при напреднал стадий и наличие на сериозни симптоми, когато изброените методи за превенция вече не действат или е прекалено късно за тях, винаги препоръчвам консултация със специалист. Методите на лечение са много и той най-добре ще прецени какви са подходящите мерки за лечение в конкретния случай.

Заключение

Макар и на пръв поглед не толкова страшен, разширените вени могат да представляват сериозен проблем за много хора. Появата им е свързана с редица физически, здравословни, а дори и козметични неудобства и е добре да следим за тях, за да предприемем правилните мерки за превенция и лечение навреме.

Източник: www.fitbg.net

Facebook Twitter Google+

0 Коментара