Числото е господарят на формите и идеите, както и причината за съществуването на божества и демони. – Питагор

Нумерологията може да ви даде прозрения за много житейски области.

Разстроени сте, че не ви върви в любовта? Нумерологията ще ви помогне да разберете от какво наистина се нуждаете и да намерите удовлетворение във връзките си.

Кариерата ви е в задънена улица? Вашите лични числа ще ви разкрият какви таланти притежавате и ще ви предложат идеи за нови пътища на развитие.

Нумерологията се основава на схващането, че числата изразяват не само количество, но и качество. Тази идея е може би толкова стара, колкото и светът. Вероятно най-древната нумерологична традиция е халдейската – тя датира от зората на цивилизацията.

Нумерологията се практикува в различни форми по целия свят – от Индия и Китай до Южна Америка. Открита е в системи като И Дзин, Таро и Кабала. Нумерологичните системи еволюират в съответствие с преобладаващата култура. Основните значения на числата са езотерични и вечни, но проявленията им може да се променят. Нумерологията ни помага да се развиваме и да разбираме себе си по-добре – тя е учение на мъдростта, а не доктрина.

Питагор от о. Самос е един от най-древните познати ни нумеролози. Роден около 600 г. пр. Хр., той преподава мистицизъм и философия на търсещите хора, които идват от близо и далеч, за да черпят от неговата мъдрост. Питагор смята, че числата са свещени, тъй като съществуват независимо от материалната форма. Има известни доказателства, че Буда е учил с него и заедно двамата учители са разпространили учението на изток. По-късно, през V в. пр. Хр., древногръцкият философ Платон описва идеите на Питагор, за да останат за следващите поколения. Що се отнася до системи като И Дзин и Кабала, можем само да гадаем до каква степен нумерологията е повлияла на развитието им – истината е скрита в далечното минало.

Основополагаща идея в питагорейството е, че Вселената е изражение на математически взаимоотношения. Вселената е вибрация, а музиката е вибрация, която сме в състояние да чуем. Питагор открива, че в основата на музиката стоят числата и че височината на музикалния тон се определя от дължината на произвеждащата го струна.

Следователно съзвучността зависи от дължината на различните вълни и може да бъде изразена като числови съотношения. Откриваме геометрични пропорции и в природните форми – например сходни мотиви и структури се срещат в морски раковини, цветя и планетни орбити. Това е научен факт, но точно той стои в основата и на езотеричната мисъл през вековете. Модели и цикли, сечения и пропорции могат да бъдат открити в най-различни дисциплини – от астрологията до Фън шуй, както ще видим по-нататък.

На нашите най-древни прародители са им били достатъчни само няколко числа, за да си водят сметките. Дори днес хората от някои по-примитивни племена броят само до две – всичко над две е просто „много“. Нумерологията се развива заедно с цивилизацията.

Тя е кодирана в египетските йероглифи, а пирамидите са построени на базата на нумерологични измервания и съотношения. Най-грандиозните паметници от древността имат нумерологичен елемент – в Стоунхендж в Англия например има 56 ями, известни като „дупките на Обри“. Сборът на 5 и 6 дава 11 – господарското число, което оказва мощно въздействие, като зарежда с вдъхновение на колективно ниво.

Нумерологията, каквато я познаваме, е еволюирала бавно от времето на Питагор до сега. През ХIХ в. научни открития за светлината и магнетизма правят популярна теорията, че числата са свързани с енергийни модели. В началото на ХХ в. писателят Сефариал изследва връзките между нумерологията и астрологията, между имена и природни качества. Той прави нумерологични предсказания за процеси на фондовата борса, както и за конни надбягвания.

Някои езотерици използват юдейската нумерология, която борави с числата от 1 до 12. На числото 12 може да се гледа като на свещено, тъй като 4 (основата на земния живот и четирите стихии), умножено по 3 (творческото число на Светата Троица), дава 12. Има 12 зодиакални знака, 12 цифри на циферблата на часовника и т.н. Съвременната западна култура обаче използва 9 цифри и затова съвременната нумерология работи с 9 вибрационни модела.

Един от факторите, който има голямо значение в нумерологията, е средната продължителност на човешкия живот. В миналото хората рядко са достигали „отредените“ им 70 години. Седем десетилетия означавали завършеност и затова много нумеролози са използвали система, включваща числата от 1 до 7. Сега, с увеличаване на продължителността на живота до 80 и повече години, числото 9 добива все по-голяма важност – друга причина да се използва система, основана на числата от 1 до 9.

Числата са навсякъде около нас и ако сте достатъчно внимателни, скоро ще откриете, че те формират определени закономерности. Може би някое число ви се явява по-често от други?

Наблюдавайте кои числа се явяват във всекидневието ви и ще се убедите, че числата имат качество и значение. Тази книга ще ви запознае с основните значения на числата. И все пак, въпреки че боравите с учение, съществуващо от векове и вдъхновявало много мистици и пророци, вашето съприкосновение с числата е строго индивидуално и е част от личното ви духовно израстване.

–––

ЕНЦИКЛОПЕДИЯ НА НУМЕРОЛОГИЯТА от Тереза Мури е изчерпателен наръчник за силата на числата. 

Повечето хора имат щастливо число, но също така съществуват и лични числа, които можете да използвате, за да увеличите своя потенциал и дори да предвиждате бъдещето. Този изчерпателен наръчник разкрива как да изчислите лесните формули за всичките ви числа и показва как да ги използвате, за да откриете скритите си личностни характеристики и цели, да постигнете успех в работата, да изберете партньор в живота и т.н. Ще научите също как да избирате благоприятни дати за бъдещи събития и с помощта на числата да се ориентирате какво предвещава предстоящата година на вас и другите.

Тереза Мури е автор на книги за личностното израстване, екстрасензорни способности и езотерична мъдрост. Автор е на Working with Psychic Protection, Working with Hypnotherapy, Your Crystal Code и The Fairy Bible.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара