Трудно, гадно и направо вредно е денят ти да започва със звън на будилник. Освен сърцебиене, което те кара да се чувстваш като в камбанария, този противоестествен старт предизвиква трайно кисело настроение с тенденция към освирепяване, объркани действия и сериозни размисли на тема “Дали главата ми не е балон, който сега отлита към небето”. С две думи, не го правете, ако не се налага. Ако обаче е задължително? Ако работното ви време започва в 8, в 8,30, най-късно в 9 часа? И трябва да влезете в офиса 100 % концентрирани, 100 % свежи и красиви? Всеки ден? За този случай съществуват няколко проверени рецепти.

В ЛЕГЛОТО

Какво ви тормози

Будилникът звъни. Вие скачате и изведнъж безсилно се отпускате обратно върху възглавницата. Вие ви се свят, тъмнее ви пред очите. Позната ситуация?
Какво се случва

Спокойно, няма защо да се обаждате на лекаря си. Това е спад в кръвното налягане, породен от кислороден глад на мозъка. При рязко ставане от леглото сутрин кръвта се отлива от главата и кръвното пада.
Решете проблема

Чуете ли ненавистния звън на будилника, не скачайте веднага. Позволете си глезотията да се поизлежавате пет минути (за да не се отразят фатално на графика ви, навийте часовника пет минути по-рано), протегнете се няколко пъти. След това масажирайте стомаха с кръгови движения по посока на часовниковата стрелка. Само гледайте да не заспивате отново! Краткият таймаут ще активизира мозъчното кръвообращение. Сега идва ред на ритуала за правилно ставане от леглото – подпрете се странично на лявата или дясната ръка, повдигнете торса и спуснете бавно краката си на пода. После от седнало положение бавно станете и отново хубаво се протегнете, като обтегнете ръце максимално нагоре. Така давате нужното време на сърцето и съдовете да се приспособят към работа във вертикално положение. Избягвате риска от световъртеж, а и щадите гръбнака, който също не обича резките движения след дългия нощен сън.

ПОД ДУША

Какво ви тормози

Не можете да се разсъните. Ръцете ви са студени, зъзнете. Сякаш настъпва нова ледникова епоха.
Какво се случва

Не проверявайте батерията на душа – с нея всичко е наред. Понижена е вашата температура. Сутрин тя винаги пада средно с 0,6 градуса – знак, че организмът наистина все още не се е събудил и обмяната на веществата е забавена.
Решете проблема

Засилете максимално топлата струя. Горещата вода ще събуди организма и в същото време ще стимулират биоактивните точки. Когато хубавичко се стоплите, започнете да охлаждате постепенно водата. Завършете с възможно най-студения душ, който можете да издържите – окончателното разсънване и бодростта са ви гарантирани.

В КУХНЯТА

Какво ви тормози

Закуската е най-важното хранене, но нямате апетит. Хладилникът е пълен с изкушения, които вечерта са ви съблазнявали, но видът им сега предизвиква единствено стомашен бунт. Пиете едно кафе или преглъщате без желание 2-3 лъжици йогурт и хуквате към офиса. Час-два по-късно обаче усещате вълчи глад.

Какво се случва

Напълно нормална реакция на организма заради сутрешното повишаване на нивото на захар в кръвта. Сутрин съдържанието на глюкоза е най-високо. А когато кръвта е наситена със захар, апетитът, както е известно, се оттегля. Час-два по-късно нивото на глюкоза спада и мечтите ви отново ви прожектират пълния с изкушения хладилник.
Решете проблема

Отнесете се отговорно към закуската. Сложни въглехидрати и белтъчини – ето от какво имате нужда в момента. А и мазнините се усвояват най-добре в началото на деня. Преработването им осигурява на организма биологично гориво до обяд. Пригответе си идеалната закуска за бизнес дами: филия с масло, 2-3 парчета сирене или кашкавал, 5-6 ядки, йогурт или сметана, билков чай. И помнете: никакви сладости! В тях има твърде много “бързи” въглехидрати, които организмът тутакси превръща в глюкоза. А тя бездруго е в предостатъчни количества сутрин. Излишъкът отива директно в мастните депа, т.е. качвате килограми.

ПРЕД ОГЛЕДАЛОТО

Какво ви тормози

Време е да се гримирате, да добавите малко завършващи щрихи към естествената си красота. Но понякога в огледалото ви посреща отражение, което силно ви напомня кофти резултат от боксов мач – подуто лице, торбички под очите и т.н.

Какво се случва

Вашата диагноза – застойни явления. По време на сън се получава прилив на кръв към главата. Резултатът е повишено вътречерепно налягане и тежест в тила. А следствието – това, което виждате в огледалото.
Решете проблема

Не пийте алкохол след 20 ч. вечерта. Освен това: нощем бъбреците трябва да почиват. Затова 1,5–2 часа преди сън никакви сокове, чайове, никакви други горещи напитки. Спете на висока възглавница и се откажете от позата “по корем”. И въпреки това имате отоци? Тогава веднага след ставане пийнете кафе, айран, ябълков сок или две чаши билков чай с лимон – те имат диуретичен ефект и бързо ще изкарат арестуваните в тъканите течности. А лицето ви ще си възвърне обичайната свежест.

Факт

Науката излезе с официална защита на “совите”. Учени от Уестминстърския университет измерили нивото на стресовия хормон кортизол при 42 доброволци и стигнали до следния извод: тези, които се събуждат след 7,30 ч., са по-малко изложени на стрес от хората, които стават преди този час.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара