Бял равнец, евкалипт, грейпфрут, мента, кориандър, лавандула, мащерка и мирта са етеричните масла, които помагат при лечението на грип. Тази и още много полезни тайни за лечение на множество заболявания ще ви поднесе новата книга „Домашна ароматерапия“ на Катрин Милева. Полезният том на издателство „Милениум“ събира всичко важно за един от най-приятните и ефективни методи за оздравяване, за успокоение на духа и за разкрасяване.

Книгата запознава читателите с близо 100 вида ароматни масла и техните функции и разнообразна начини на приложение при най-разпространените болести и неразположения. Ще видите как различните субстанции действат и върху психиката. Ще разполагате с рецептите за десетки смеси, сред които за добър сън, против махмурлук, за сутрешен тонус, при голямо вълнение, срещу мускулни болки, при бременност. Ще можете сами, като истински професионалисти, да си направите природосъобразни шампоани и парфюми.

Етеричните масла въздействат на жлезите с вътрешна секреция и чрез хормоните могат да подобрят физическото и душевното ни състояние. Тези функции са познати на човечеството от дълбока древност – използвали са ги египтяните, елините, римляните. Маслата са и мощни антидепресанти, антисептици, обезболяващи и антистресови средства. Могат да заменят упойката при раждане и антибиотиците при бактериални инфекции. Борят се успешно и с вирусите и това е доказано при чумните епидемии в миналото. Днес учените се замислят, че благоуханните масла може би имат потенциал за справяне дори със СПИН и други смятани за нелечими заболявания.

Етеричните масла са предпочитано средство за разкрасяване и подмладяване, защото забавят процесите на стареене, ускоряват отделянето на отпадъчните вещества и мъртвите клетки и регенерирането на нови.

„Клеопатра спяла на възглавница, пълна с розови листенца, и се къпела с розова вода. Нейните любовни завоевания били подпомагани от разнообразни ароматни есенции.“, отбелязва авторката.

Уханията без съмнение са мощен афродизиак, както и енергизиращ фактор, който може да ни върне хъса за работа в следобедните часове в офиса, когато и кафето не помага. Те ни успокояват, дават ни настроение и ни омагьосват.

С „Домашна ароматерапия“ ще научите как точно да изберете най-подходящото етерично масло за вас и за близките ви. Ще сверите кои са вашите аромати според зодията или как да ги използвате, ако се увличате от фън шуй. Отделна глава е посветена на приложението на маслата при бебета, при здрави и болни деца – в случаи на зъбобол, болки в ухото, висока температура, за повишаване на настроението, при страхове и много други често срещани състояния.

***

Ето в кои случаи можете да използвате лавандуловото и лимоновото масло и как да си направите смес за повече енергия:

Лавандула (Lavandula angustifolia) – получа­ва се чрез дестилация на цветовете на тревисто растение. Маслото има леко и универсално ба­лансиращо действие, овладява крайно промен­ливите емоции, помага при нервно изтощение. Благотворно влияе при грип, главоболие, миг­рена, хипертония, алергия, световъртеж, счупва­ния, измръзвания, газове, хормонален дисбаланс, левкорея и враснали нокти. Чудесно е за кожата при изгаряния, белези, рани. Лавандуловото мас­ло има антисептично действие и служи за успо­коение на малки рани и изгаряния, за отпуска­не и подобряване на съня. Освен това действа добре при лечение на астма, бронхит, хронична кашлица и настинка, високо кръвно налягане, предменструален синдром, напрежение и депре­сия. Може да служи като първа помощ пpи yxaп­вaния, yжилвaния, xepпec, oжyлвaния, пopeзни paни, пъpxoт, eĸзeмa, пcopиaзиc, циpeи, aбcцecи, aнтpaĸc, aĸнe, oтoĸ, нaтъpтвaния, cлънчeвo из­гapянe, cтpии и дpyги oбщи oплaĸвaния. Лaвaн­дyлoвoтo мacлo cтимyлиpa pacтeжa нa здpaви ĸлeтĸи, ocвoбoждaвa зaдъpжaнитe тeчнocти в opгaнизмa и бaлaнcиpa cъдъpжaниeтo нa влaгa в ĸoжaтa. Комбинира се най-добре с кедър, градин­ски чай, здравец, бор, индийско орехче и всички цитрусови масла.

Лимон (Citrus limon) – лимоновото масло се добива главно от семките на плода на лимоново­то дърво. Има свеж и ободряващ аромат, стимули­ращо действие и е чудесен антидепресант. Доби­ва се също и чрез пресиране на корите на плода. Маслото на лимона намалява киселинността в организма и по този начин подобрява храносми­лането. Помага при ревматизъм, артрит, подагра, целулит, абсцеси, циреи, акне, анемия, кашлици и настинки. Действа стимулиращо апетита и на­малява болката при ухапвания от насекоми. Тъй като има фотосинтезиращо действие, при упо­требата му върху кожа трябва да се внимава по­ради риск от поява на пигментация при контакт със светлината. Действа пречистващо, стягащо, ободряващо; стимулира кръвообращението, из­хвърля токсините и пикочната киселина, помага при бронхит, катар, астма, брадавици, главобо­лие. Съчетава се добре с други етерични масла като лавандула, роза, сандалово дърво, тамян, евкалипт, здравец, копър, хвойна и нероли.

Смес за повече енергия и умствена сила

Използвайте за основа 20 мл базисно масло от бадем. Прибавете към него по 2 капки от следни­те етерични масла: кедър, кипарис, роза, санда­лово дърво и тамян. Използвайте в аромалампа или дифузор, като съотношението е 15 капки от получената смес за помещение с обем 40 кв. м.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара