Жената напълнява различно от мъжа. Той пуска шкембенце, тя трупа излишните мазнини предимно в ханша, бедрата и талията. Но това не означава, че в грижите за добра форма няма нужда да обръщаме внимание и на корема. Нашето тяло има един своеобразен коремен колан от напречни мускули, които защитават органите на стомаха. Тези мускули са силно еластични. При жените този естествен тонус е по-голям, отколкото при мъжете.

portrait-1097989_960_720

А има и допълнително подсилване на коремната стена заради уникалната й задача да износи една бременност и след това да се върне в предишните си размери. Подобно натоварване не остава без последствия и в различна степен намалява еластичността на коремните мускули. Качествата на природния коремен колан допълнително се влошават от подуването, причинено от преяждане и неправилно хранене.

Ето най-често срещаните врагове на плоския корем и фината талия и начините да се справим с тях:

Лошо храносмилане

Това се случва, когато изгълтваме храната набързо в неспокойна среда. Същия ефект има и бързото ядене в помещение със застоял въздух.

Нашите съвети: Задържайте дишането, докато пиете вода. Не говорете с пълна уста. Престанете да се храните на крак. Особено вредно е да ядете и да вървите бързо. Не пийте газирано по време на хранене.

Мазнини

Ако в менюто преобладават калорични, невитаминозни и богати на мазнини и захар храни, е много вероятно те да причинят отпускането на коремната стена и закръгляща се талия. В комбинация със заседнал живот тези храни стават опасни. Така не се изразходва енергията, която е необходима, за да изгори мазнините и те се натрупват.

Нашите събети: Направете си сериозна равносметка – дали калориите, които поемате, отговарят на нужните за възрастта ви. На жената в активна възраст дневно са й достатъчни между 800 и 1000 калории. Не яжте между другото, не яжте, без да мислите. Преди да седнете на масата, винаги си задавайте въпроса дали сте истински гладни, а малко преди да приключите, преценете дали вече не сте сити. Правете бърза и енергична разходка поне 30 минути на ден.

Стрес

Като защитна реакция срещу него организмът ни кара да посягаме към сладкото по-често. Колкото повече увеличаваме количеството на сладкишите в храненето, толкова повече се усилва производството на инсулин. Неговата задача е да елиминира процента на захарта от погълнатата храна.Тялото непрекъснато изпитва нужда от още и още захар и в крайна сметка се стига до момента, в който тя не се преработва и се превръща в мазнина.

Нашите съвети: Ако вашият проблем е точно такъв, въоръжете се с мандарини, портокали и банани. Те бързо засищат глада за сладко. Тези плодове трябва да са навсякъде с вас – в офиса, на масата вкъщи и дори в дамската чанта, докато тялото забрави вкуса на пастите и шоколада.

belly-2354_960_720

Ето нашата програма за шлифоване на силуета:

Ревизия и незабавна промяна в храненето

избягвайте захарта, яжте овесени ядки за подобряване на храносмилането, ограничете червеното месо, богато на мазнини, забравете за пърженото и сладкишите сутринта на гладно изпийте чаша вода, за да прочистите стомаха си, яжте повече соеви продукти и гъби. Те съдържат ценни протеини и микроелементи, важни за женския организъм.
Не пропускайте поне веднъж на ден да хапвате пресен зеленчук за витамини и целулоза. Тя е отлично лекарство срещу нередовния стомах, не солете прекалено храната.

Вслушвайте се в промените на апетита и вкуса си

Всяка възраст има своите хранителни нужди, с които трябва да се съобразявате. Това е важно не само за елегантността, а и за здравето ви. Зрялата жена има нужда от балансирана храна, богата на калций, желязо и витамини. Затова в менюто ви трябва да преобладават млякото, пълнозърнестият хляб, яйцата, просото.

Гимнастика вкъщи всеки ден

Сутрин, докато още сте в леглото, леко масажирайте корема с длани в посока на часовниковата стрелка. Масажът подпомага кръвообращението и е отлично средство срещу нередовен стомах. Прибирайте и отпускайте корема. Така стимулирате тонуса на коремната мускулатура, дишайте с корема.

Вечер откраднете 10 минути за следния комплекс:

Легнете по гръб с крака свити в коленете и ръце скръстени под врата. Вдигнете краката, така че коленете да са на нивото на гърдите, и задръжте в тази позиция, докато преброите до 5. После бавно отпуснете краката отново на земята. Повторете упражнението 10 пъти.

Тилен лег, ръцете са скръстени зад врата. Краката са опънати. Повдигнете ги леко от земята и се опитайте да направите няколко ножици с тях.

Както лежите по гръб, свийте краката в коленете. С ръце зад врата изправяйте торса, сякаш правите коремна преса, като се стремите с десен лакет да докоснете ляво коляно. Върнете се в изходно положение и повторете движението, като този път се опитвате с ляв лакет да докоснете дясно коляно. Старайте се напрежението от упражнението да е върху мускулите на корема, а не върху гърба.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара