Децата на „настойчиви“ родители, които непрестанно се намесват в живота им, за да ги подтикнат да получат по-висок образователен ценз, са по-склонни да станат прекалено самокритични или тревожни и депресирани, показват резултатите от изследване, цитирано от ЮПИ.

Петгодишното изследване обхванало ученици в начални училища в Сингапур.

lazy-1458443_960_720

„Когато родител има натрапчиво присъствие в живота на децата си, за тях това може да е сигнал, че онова, което вършат, никога не е достатъчно добро“, заяви ръководителят на изследването, психологът Райън Хонг от Националния университет в Сингапур.

Резултатите от изследването показали, че онези, чиито родители непрестанно се намесват в живота им, имат големи очаквания за техни университетски успехи и реагират остро при тяхна грешка, са с увеличен риск да бъдат прекалено критични към себе си.

Учените освен това установили, че

децата, които са много самокритични,

са с по-високо ниво на тревожност или повече симптоми на депресия. Изследването все пак не доказва, че родителският натиск предизвиква тревожност или депресия.

„В резултат детето може да се уплаши, че ще направи дори най-малка грешка и ще обвинява себе си, че не е било „перфектно“, поясни Хонг.

„След време подобно поведение, известно като маладаптивен перфекционизъм, може да е пагубно за благосъстоянието на детето, като увеличи риска от депресия, тревожност и дори самоубийство“, допълни той.

Заключенията са въз основа на изследване със 7-годишни деца от 10 училища в Сингапур, както и с един от родителите на всяко от тях. Натрапчивото му присъствие било преценено, докато детето трябвало да реши задачи за ограничено време.

Поведението на родителя било смятано за натрапчиво, ако той се намесва в решаването на задачите и го контролира. Резултатите свидетелстват, че в общество, в което се възхвалява висшето образование, родителите могат да имат нереалистично високи очаквания от децата си.

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Personality.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара