Козметиката с природни сред­ства е начало и основа на съвре­менната козметика. Тръгнала от естествените продукти, минала през най-сложни химични съеди­нения, тя отново се връща към простите природни средства, за­щото съвременният човек търси всевъзможни начини за „бягство от химията“. Замърсената околна среда в големите градове е при­чината да заговорим за нов тип кожа, за която най-добре под­хожда понятието „химично обре­менена кожа“. За нейното физиологично почистване и възстано­вяване би допринесла най-много природната козметика.

Mask-535x360

Много жени твърдят, че не по­насят никакви кремове. Препоръчваме им да си приготвят сами крем-маска за през нощта, който със сигурност ще понесат добре: една чаена лъжичка ланолин се смесва с две-три чаени лъжички рициново масло и една чаена лъ­жичка розова или обикновена во­да. Разбърква се много добре. Наистина този крем не е пухкав и няма приятен аромат, но е мно­го полезен, особено за суха и чув­ствителна кожа. Нанася се обилно върху лицето вечер и няколко минути се прави лек масаж. Сут­рин лицето се измива с хладка вода и отново се намазва с много тънък слой. Ако кожата е много суха, може да се постави и повече крем — само след няколко ми­нути той попива в нея. По же­лание рициновото масло може да бъде заменено с бадемово, прасковено или маслиново.

Друг изпитан домашен крем е: една чаена лъжичка ланолин, две лъжички свинска мас, една лъ­жичка растително масло и две лъжички розова или обикновена вода. За да се смесят съставките по-добре, може бъркането да ста­не на парна баня.

Трета рецепта: към един от горните два крема се прибавя късче пчелен восък, задължител­но стопен на парна баня.

Тези натурални кремове са отлично средство за подхранване при всички типове кожа, не драз­нят, но са нетрайни. Трябва да се държат в хладилник и да се употребят за около един месец.

mirror-997600_960_720-535x357

Ето и някои домашни дневни маски:

Шведска маска

Една лъжичка извара се разбърква с една лъ­жичка сметана и една лъжичка мед. Получената кремоподобна маса се нанася на лицето и шия­та. След един-два часа се измива леко с хладка вода. Тази маска почиства, изглажда и подхранва всяка кожа.

Хлорофилна маска

Три лъ­жички ситно накълцан магданоз се смесва с две лъжички извара. Нанася се на лицето и се покрива с изцеден горещ компрес. След 30—40 минути се измива с топла вода. Маската освежава и успо­коява изморената кожа.

Лимонова маска

Изцежда се половин лимон. Сокът се отделя, а кората се пълни с един разбит жълтък. Оставя се няколко часа, за да извлече жълтъкът етерич­ните масла от лимоновата кора. Преди да се нанесе на лицето, прибавят се няколко капки ли­монов сок. Стои 30 минути и се сваля със студена вода. Маската е подходяща за мазна, вяла и широкопореста кожа. Почиства, стяга и изглажда кожата.

Зелена маска

Две големи лис­та зелена салата се измиват и се накисват за 15—20 минути в плитка чинийка със зехтин, в кой­то е размесена една лъжичка ли­монов сок. Изцеждат се и се поставят плътно върху лицето. Отгоре се притискат с горещ из­цеден компрес. Маската стои 30 минути. Успокоява, освежава и е подходяща за всеки вид кожа.

Маска от ленено семе

Ле­нено семе, ситно счукано, се смес­ва с горещо мляко на каша. Още топло се нанася на лицето и шия­та. Покрива се с горещ компрес, за да се задържи топлината по- дълго. Оставя се 20 минути, след което се измива с топла вода. Накрая лицето се плиска няколко пъти със студена вода. Тази ма­ска отваря порите, размеква чер­ните точки и почиства кожата. Подобрява кръвообращението и подхранва. Прилага се при мазна, замърсена, вяла кожа. Има и лечебно действие.

Белтъчна маска

Чаша много добре сварен стар боб се смачква на каша. Отделят се люспите. Прибавя се една супена лъжица растително масло и чаена лъжич­ка лимонов сок. Кашата се нанася топла върху лицето и стои 20 минути. Измива се с топла вода, след което лицето се плиска със студена вода. Маската из­глажда, опъва и подхранва умо­рената и старееща кожа.

За всички тези маски важи едно правило: да не се измиват „добре и окончателно“ от лицето, т. е. да остава един лек, малко мазен филм върху кожата, който про­дължава своето действие по-дълго, след което се резорбира.

Материалът е подготвен за „Жената днес“ от Научна група по козметология към Медицинската академия.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара