Проф. д-р Антон Лугер е специалист по ендокринология, лекуващ лекар в болница Wiener Privatklinik и ръководител на отдела по ендокринология и метаболизъм в  Медицинския университет във Виена. Той е включен от Станфордския университет в топ 4% на най-добрите учени в света през 2021 г. Активен член на няколко международни медицински общности, включително на ендокринното общество The Endocrine Society.

Проф. Антон Лугер е назначен за президент на Европейския съюз на медицинските специалисти (UEMS), секция „Ендокринология, диабет и метаболизъм“. Той е автор или съавтор на повече от 230 книги и статии в рецензирани списания, както и член на редакционната колегия на медицински списания като Hormones и Endocrine.

Wiener Privatklinik (WPK), основана през 1871 г. във Виена, е една от най-големите частни болници в Австрия и е отличена като една от най-добрите в света през 2021 и 2022 г. Болницата предлага над 30 различни медицински специалности и разполага с 10 центъра за компетентност, 145 легла, хирургично отделение с 4 операционни зали. Болницата предлага и модерни услуги за образна диагностика в Центъра по радиология, включително ПЕТ скенер (PET-CT) и ядрена медицина. През 2020 г., там е основан и единственият частен Център за лъчетерапия в Австрия. Медицинският екип във Wiener Privatklinik е съставен от над 350 признати австрийски специалисти, включително 9 от топ 10% от най-добрите учени в света, които използват най-иновативните диагностични методи и най-съвременните лечения.

Проф. Лугер, какво представляват паращитовидните жлези и къде се намират?

Паращитовидните жлези са 4 малки органа, продуциращи хормони, които са разположени в предната част на шията, от двете страни, зад горната и долната част на щитовидната жлеза.

Каква роля играят тези жлези в организма?

Паращитовидните жлези заедно с витамин D са основните регулатори на калциевия метаболизъм в организма. 99% от общото съдържание на калций в тялото е локализирано в костите. Паращитовидните жлези продуцират хормон, наречен паратиреоиден хормон (PTH), който стимулира мобилизирането на калция от костите в кръвта и намаляването на отделянето на калций чрез урината. И двата ефекта водят до повишаване на концентрацията на калций в кръвта, както става и при стимулиране на чревната резорбция на калций, което е често срещан ефект на PTH и витамин D. PTH също така регулира концентрацията на фосфор в кръвта в посока, обратна на тази на калция, като увеличава отделянето му през бъбреците. Добре балансирано взаимодействие между паратиреоидния хормон и витамин D е необходимо, за да се поддържат нивата на калций в кръвта в референтните граници, и е важно и за здравето на костите.

Как те участват в регулирането на нивата на калций и витамин D?

Ниските концентрации на калций и витамин D в кръвта предизвикват повишаване на концентрациите на PTH, за да се гарантира, че концентрацията на калций в кръвта остава в нормалните граници. При здрави индивиди повишените концентрации на калций в кръвта водят до потиснати концентрации на PTH.

Какво нарушава тяхното функциониране?

Повишената активност на PTH може да бъде причинена от аденом, който е доброкачествен тумор на една паращитовидна жлеза, или по-рядко от хиперплазия (повишаване на броя на клетките и следователно на функцията) на една или всичките четири паращитовидни жлези. Освен това, понижените нива на витамин D водят до компенсаторно повишаване на PTH, за да се поддържат концентрациите на калций в кръвта в нормалните граници. Също така медикаменти, като литий, който се използва при лечението на биполярни разстройства, могат да предизвикат повишени нива на PTH и калций в кръвта. Понижената активност на PTH се среща много по-рядко и обикновено се причинява от неумишлено отстраняване на паращитовидните жлези по време на операция на щитовидната жлеза и много рядко след раждане.

Какви симптоми се появяват, когато те не функционират както трябва?

Понижените нива на паратиреоидния хормон, хипопаратиреоидизъм, водят до намалени концентрации на калций в кръвта и могат да причинят мускулни болки или спазми, по-специално в областите около устата, ръцете, китките, краката и стъпалата. Други възможни прояви на хипопаратиреоидизма включват слабост, калциеви отлагания в бъбреците, косопад, чупливи нокти, депресивни промени в настроението и промени в ЕКГ.

Как се проявява хиперпаратиреоидизмът?

Повишените нива на PTH с повишени нива на калций в кръвта могат да причинят изтощаване, депресия и дори кома, загуба на минерално съдържание на костите с остеопения, дехидратация, отлагания на калций в бъбреците, камъни в бъбреците, загуба на апетит и телесно тегло, както и повишен риск от стомашен кръвоизлив.

Какви изследвания са необходими, за да се провери активността на паращитовидната жлеза?

За да се извърши адекватна оценка на функцията на паращитовидната жлеза, винаги трябва да се прави измерване на концентрацията на PTH в кръвта, като същевременно се определя съдържанието на фосфор, албумин и витамин D в кръвта, както и отделянето на калций в урината. Повишените концентрации на PTH и калций в кръвта и повишената екскреция на калций в урината са диагностични признаци за първичен хиперпаратиреоидизъм. След това трябва да се проведат образни изследвания, обикновено чрез ехография на шията. В някои случаи са необходими допълнителни процедури като сцинтиграфия, КТ, МРТ, ПET-КT или ПET-МРТ.

Как се лекуват такива дисбаланси?

Първичният хиперпаратиреоидизъм обикновено се лекува чрез операция, като в повечето случаи чрез отстраняване на аденома, довел до повишената секреция на PTH. След операцията, когато нивата на PTH се върнат в нормалните граници, калцият се премества в костите (гладни кости), което налага вливане на калций за кратък период от време, и след това нормалният калциев баланс се възстановява. В случай на лек излишък на PTH и само леко повишени концентрации на калций в кръвта, без засягане на бъбреците или костите, може да се обмисли стратегия на наблюдение и изчакване, особено при не толкова млади пациенти. Хипопаратиреоидизмът се лекува чрез добавяне на калций и витамин D, а в някои случаи е необходимо и ежедневно инжектиране на PTH.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара