Мечтата на д-р Емил Илиев в България да има международен джаз фестивал по-известен от Монтрьо намери своите поддръжници на нов адрес – курортен комплекс Боровец. След внезапната кончина на д-р Емил Илиев-Доктора през 2020 г. фестивалът в своето 25-то издание официално ще носи името на основателя си и ще огласява курортния комплекс Боровец.

Това забележително събитие, чиято история започва през 1998 година, има своето запазено място в културния календар на страната и ще се срещне със своята публика на датите, определени в диапазона от Доктора – 5-9 август.

Сред участниците в програмата са: реге звездата Джулиан Марли с групата си (определението за него е: „Кралят Боб Марли, продължава да живее чрез децата си“, и… следват суперлативите), който за втори път идва в България, отпреди 17 години – тогава побърка растафари феновете в НДК.

А за първо гостуване пристига експерименталният южнокорейски Jungsu Choi Tiny Orkester (JTO), като своя дебютен албум Юнгсу Чой издава през 2011 г. в Лондон с първия си собствен бигбенд Jungsu Choi New Jazz Orchestra,. Ще ни завладее и бразилският темперамент на Розалия де Соуза, любимият Влатко Стефановски с триото му, Антонио Флинта квинтет. Международният Нишвил фестивал специално гостува на нашия „Д-р Емил Илиев“ с групата КАЛ бенд.

Сред българските изпълнители са Бигбенд Благоевград, Васил Петров, солистите на Бигбенда на Българското национално радио, Красимир Желязков с Монтуно-БГ, Михаил Йосифов с Новините в джаза, Александров рагтайм бенд.

С новото издание на Джаз фестивала тръгва и нова музикална насока, която ще има постоянно присъствие и развитие в програмата на феста – джаза в класиката или класическата музика в джаз аранжименти. В Боровец ще чуем ансамбъл MYX`D – формация, налагаща се с концепцията си да представя световни премиери с произведения, написани специално за квинтета.

В досегашните издания на фестивала са взели участие над 500 изпълнители от цял свят.

По повод предстоящото събитие д-р Татяна Илиева припомни: „Д-р Илиев създаде този форум по меценатски подбуди – с единствена цел, популяризиране на планинския град не само като зимна дестинация, но и като летен туристически курорт, чрез привличане на любители на музикалното изкуство. Като негови наследници, с гордост можем да кажем, че мисията му в Банско е изпълнена. Ето защо, приемаме за свой морален дълг да продължим делото на съпруга ми със същата цел, но на друго място, което има всички дадености и предпоставки за развитие на летен туризъм. Това ново място не се нуждае от реклама, защото е най-популярният зимен курорт в България, разположен в подножието на красивата Рила планина – Боровец. Първият планински курорт в България и на Балканите, известен като Чамкория, чиято история започва още през 1896 г.

И ето днес, 25 години по-късно, Международният джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“ се радва на любезното домакинство на община Самоков и на курортния комплекс Боровец. За всички приятели на музиката и почитатели на джазовото изкуство сме подготвили богата програма с участие на едни от най-добрите джаз, фънк, реге, самба, рагтайм, блус изпълнители от България и чужбина“.

Кметът на община Самоков Владимир Георгиев сподели: „Искрено се надяваме курортният комплекс Боровец, Община Самоков да бъдат добър дом, добро място и оттук нататък все по-добри да са изданията на Фестивала. Благодаря че се срещнахме! Че ще работим в общ проект. Като Община и местна общност сме задължени и към Румен Тосков-Рупето – в негово име, в негова чест, е крайно време на територията на общината да звучи тази музика.

В съпътстващата програма на Фестивала официално ще бъде представена биографичната книга „Доктор Джаз: д-р Емил Илиев, или изкуството да лекуваш с музика“ от нейния редактор – Виолета Цветкова.

Водещи ще са двама от приятелите на Доктора, които той ценеше заради познанията и изключителната им нестандартност – Николай Захариев – емблемата на няколко авторски джаз предавания по БНР „Хоризонт“ и музикален редактор, и режисьорът Борис Панкин.

От предстоящото издание на Международния джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“ се учредява награда на името на д-р Емил Илиевв три категории. Учредява се и безименна улица в район „Витоша” на негово име.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара